Е то идеи за салати, които са наречени по различен начин. Но това на практика са типични салати, което си личи и от receptite.com.
Солена торта
Продукти:
1 кг картофи
5-6 кисели краставички
3 моркова
3 твърдо сварени яйца
200 г кашкавал
100 г шунка
100 г сирене
200 г майонеза
3-4 с.л. кисело мляко
Приготвяне:
Картофите се сваряват в подсолена вода и се обелват, също и морковите. Всички продукти се настъргват на едро поотделно. Слага се пласт от настърганите картофи, после пласт яйца, покрива се с малко майонезен сос. Следват пластове от кисели краставички, сирене, моркови и се покрива с майонезен сос. Слага се пласт от шунка, сирене, кашкавал. Отново се покрива с майонезен сос. Пластовете се редуват в тази последователност (или друга ваша комбинация), като важното е да започва и завършва с картофи.
Оставяте в хладилника да стегне и след няколко часа може да обърнете внимателно купата със салатата върху подходящ поднос или чиния. Покрийте отгоре с допълнително майонезен сос, поръсете с настъргания жълтък или белтък и доукрасете по ваше желание.
Страхотна салата – наистина е въздушна, – лека като перце и много вкусна. Тайната е в това, че всички продукти са настъргани, но пластовете не са пресирани. Аз я направих във форма с падащо дъно, но може да се използва и дълбока купа.
Футболна топка
Продукти:
150 г домати
150 г краставица
300 г печени чушки
1 връзка пресен лук
150 г мариновани гъби
150 г краве сирене
150 г шунка или филе
150 г кашкавал
4 твърдо сварени яйца
3-4 с.л. олио
1 връзка магданоз
сол
7-8 маслини за украса
Приготвяне:
Отцедете гъбите от маринатата, нарежете шунката и кашкавала на кубчета, краставиците и доматите – на полумесеци, чушките – на ивици, лука и магданоза – на дребно, яйцата – на четвъртинки. Сместа се разбърква леко, подправя се на вкус с олио и сол. Изсипва се в чиния, оформя се като кръг и се поръсва с настърганите кашкавал и сирене. Отстрани на кръга слагаме пресен лук, нарязан на дребно, отгоре – смачканите маслини.