0

А ктьорът Иван Петрушинов, който стана най-известният Дядо Коледа в света от прочутата реклама преди 12 г., е преборил за ролята колегата си Дидо Мачев, разкри пред „Телеграф“ самият той.

„Поканиха ме на кастинг с около 250 други кандидати. Минаха една-две седмици и аз вече бях го отписал. Но ми се обадиха да отида отново. И ми казват - сега режисьорът иска още веднъж да ви види. На втория кастинг бяхме около 50 човека. Той дълго време ни изпитваше. И пак мина една седмица. И отново имах обаждане. И отивам. Това е третото ходене. Останахме пет човека. От тях избират един. Другите бяха Явор Спасов и Краси Недков от Младежкия театър, Дидо Мачев от Сатирата и колега от Оперетата, когото не познавам. Но всички те бяха някак по-дребнички от мен и тогава бях сигурен, че ще ме вземат“, разказва Иван.

Пари

Три дни по-късно му се обадили да отиде да му вземат мерки за костюма. „Режисьорът казва: „Знаеш ли, че може Дядо Коледа да си свали шапката. Имаш ли нещо против да ти направим косата бяла?“. Аз казвам не. През 1986 г. съм снимал един филм и там ме правеха рус, та знам колко ме щипеше и болеше. Но той каза: „Сега има модерни начини, а и ще изглежда истинско“. Попитаха ме колко искам и ми дадоха допълнителни пари за избелването. Оказа се, че косата се избелва по същия начин както и преди 30 г. и беше много болезнено, а за рекламата така и не се наложи да си сваля шапката“, спомня си актьорът. Той е изчислил, че е обиколил виртуално 186 страни по света, където се е излъчвала няколко години рекламата. „След това някакъв известен американски състав също ползваше този Дядо Коледа в своя клип. Аз бях уведомен, разбира се, платиха ми и така. Те забогатяха от тази работа. А дъщерите ми в Торонто и Лондон като са казали на приятелите си, че аз съм баща им, те им отвърнали: „Оооо, значи баща ти е много богат“. Не, не можах да забогатея с тази реклама. А би могло. Получих някакви пари, но не са такива пари за завиждане“, допълва той.

Блясък

След тази слава, той си ушил един костюм и започнал да дарява радост на децата. „Тази роля направи връзката ми с Коледа по-силна - като наближат празниците, всички се сещат за мен. Аз много обичам децата, имам 4 внучета. По-малките са уплашени, големите ме гледат съмнително. Не е страхотно заплатено това нещо, но и на мен ми доставяше удоволствие, защото виждах, че в очите на децата има блясък“, казва Петрушинов. И тази зима той облича костюма и раздава подаръци на хлапета по празниците. За Бъдни вечер ще си е вкъщи със съпругата, сина и двете внучета - Матей на 2,5 г. и Бела, която ще празнува първия си рожден ден. „Още не съм решил какви подаръци да им взема, защото сме потънали в китайски играчки, които събирам в кашони и се чудя на кого да подаря“, обяснява щастливият дядо. Преди Нова година ще ходи на спа във Вършец, а в празничната нощ ще е някъде само с жена си.

Копнеж

На 16 януари Иван Петрушинов ще празнува и своя 70-годишен юбилей. Същата вечер от 18 ч. в кино „Одеон“ по този случай ще покажат единствената му главна роля в киното - във филма на Никола Корабов „Копнеж по белия път“ от 1987 г. „Играя момче, което е страхотен певец, работи по локали, но в един момент губи гласа си и се връща на село. Там отваря кръчма и върти любов с пощаджийката. Страхотен разказ на Константин Костантинов“, издава в аванс актьорът. Пред „Телеграф“ той призна, че не се чувства на 70, а на 35. „Навремето играехме една пиеса със Стоянка Мутафова „Парижки лудории“. За две-три години обиколихме всички малки градчета и големи села, където иначе никога не бих отишъл. Та тя ми казваше, че работата й дава живот, затова не спира, защото иначе да е умряла. Та мога да кажа, че това важи и за мен. Благодарение на това, че още играя, се чувствам млад“, добави актьорът.

Празник

В цели 6 представления той играе на сцената на Малък градски театър „Зад канала“ в момента. Датите за януари са публикувани в сайта на театъра, а пред „Телеграф“ той запали любопитството на читателите, като разкри какво да очакват. В „Лято и дим“ той е бащата на Весела Бабинова - Гонзалез, който ходи с пищов в единия джоб на панталона и с много пари в другия. В „Празникът“ на Явор Гърдев е дядо без име. Там е баща на Иван Бърнев, който чества 60-годишния си юбилей, значи трябва да е над 80. Бащата на Ирини Жамбонас е в „Аз обичам, ти обичаш, тя обича“ на Теди Москов. „Играя италиански мафиот с 4 крайници - героят ми е еднорък, но понеже в природата нищо не се губи, е с трети крак. Италианец съм и в „Зимата на нашето недоволство“ на Бина Харалампиева. Героят ми Маруло е нелегално в Америка, но притежава магазин. Асен Блатечки е магазинерът, с когото спорят и за собствеността, и за живота“, добавя Петрушинов. Последното му представление - „Недоразбраната цивилизация /или загадката на пирамидите/“ пък се играе от 11 г. и в него с колегите му са събирателни образи на българите от основаването на държавата до наши дни. През 2021 г. се навърши половин век от стъпването на актьора на театралната сцена, но този достолепен юбилей не е отбелязван. Както не е планирано честване в театъра и на кръглата му житейска годишнина през януари.

Скара, бира, вино

„За мен празниците не свършват цяла зима. Имен ден, рожден ден и пак имен ден - и по нов стил, и по стария. Аз го празнувам два пъти. По традиционния начин. Скара, бира, вино. Ако се случи да имам представление, и тук слагаме нещо. Иначе казват на имен ден не се кани. Рожденият ден обикновено го празнувам в тесен семеен кръг. Правим си една тържествена вечеря, отбелязваме, че съм остарял с още една година. Вече не е като в по-младите години, когато хората бяха по-освободени и ходеха по-често. Сега не се ходи много на гости. Казват - хайде да се видим в еди-коя си кръчма и ти ще почерпиш. И това е по-лесно и за домакините. Но сега за юбилея съм планирал по-шумно честване“, споделя още Иван Петрушинов.

Касиер и таксиметров шофьор

Иван Петрушинов може и да е изиграл само една главна роля в киното досега, но е оставил десетки запомнящи се епизодични образи. Три поколения го помнят като таксиметровия шофьор в първия епизод на „Клиника на третия етаж“, владиката в „Столичани в повече“ и „На лъжата краката са къси“ от поредицата „Приказки на щурчето“. Той е касиера в лунапарка в „Слънчеви пера“, мъжът, събиращ монетите след Ева във „Вкус на бисер“, бащата на Петя в „Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха“. Разписал се е в емблематични чуждестранни продукции, снимани у нас - Саша Попов в „Механикът“ с Долф Лундгрен и римският готвач във „Версенжеторикс“. Участва още в „Големанов“, „Подгряване на вчерашния обед“, „Трака-трак“, „Страшни смешки, смешни страшки за герои със опашки“, „Нощем по покривите“ и други.