0

Н а 11 юни целият православен свят почита празника на чудотворната икона „Достойно ест“ и всички нейни копия по цял свят. Преди 1000 г. оригиналът е бил притежание на български монах на Атон. Иконата му все още е там, но днес се пази в съборния храм "Прота" (Протата) в Карея - административния център на Света гора. В България реликвата има вече няколко чудотворни копия. Едно се намира в църквата „Св. св. Кирил и Методий“ на столичния Женски пазар. Счита се, че помага при безплодие, диабет, дори за бича на нашето време рака. Мирянин обаче сподели пред „Чудеса и Вяра“, че най-големите чудеса са се случили в Бухово в храм „Св. Николай Чудотворец“. За там иконата е била наречена от ктитора й, но по стечение на обстоятелствата по принуда е била донесена в София.

Уранови мини

Бухово преди 1989 година се отличава с висок стандарт на живот, красиви къщи, собственост на работещите в урановите мини. Богатството обаче си има цена, която по-късно хората започват да плащат с бум на раковите заболявания. За това си спомни и отец Георги Гелеменов, който е служил в района. Ето какво сподели той: „Като млад свещеник аз служех в Горни Богров. Там също имаше много висока смъртност - много хора работеха в Бухово, където се добиваше уран. Хората умираха млади - на 40-ина години. Наистина, построят къща като прогимназия, но си отиват от този свят, защото радиацията не прощава. Особено по задушница все сънувах починалите миряни“, спомни си отецът. Пораженията от радиацията продължават и днес, а след аварията в АЕЦ- Чернобил в комбинация с перманентния стрес след демократичните промени от 1989 г. онкологичните заболявания стават като епидемия в цяла България.

Но изглежда има кой Отгоре да мисли за страдащия ни народ.

Трънливо време

Иконата идва в доста трънливо време - в България църквата е в разкол, а в Бухово от 40 г. не е имало свещеник - откогато местни комунисти убили стария поп, като собственоръчно преди това му дали да изкопае гроба си.

През 80-те години на миналия век местен човек - Емил Михов - започва да пътува до Света гора, където се запознава с монаха Филарет от манастира „Св. Пантелеймон“. При едно от посещенията си там вижда група грузинци, които носят поръчано от тях копие на иконата на „Богородица Достойно ест“. В него се появил силен подтик да последва този светъл пример и да донесе тази светиня за помощ на своя край и родина. Така поръчва същата икона и през 1999 г. отива отново на Света гора, за да я вземе. Копието става уникално, тъй като върху него са инкрустирани скъпоценни камъни, за да се приближи максимално до оригинала. На родна земя Тревненски майстори дърворезбари правят рамката на иконата. След като тя е завършена окончателно, нашенецът я занася отново на Атон, където е осветена по време на 10-часова служба.

Дарителят се връща в България, радостен, и показва иконата на тогавашния буховски поп, който по това време е от алтернативния синод след разкола от 1992 г. А свещеникът отвърнал: “О, на мен такива работи не ми трябват!”. Дарителят се стъписал и се върнал при монасите. Казал им: “Явно аз не съм достоен да внеса тази икона в храма и затова така стана!” Монасите го успокоили, казали му: щом иконата е отишла до България с теб без проблем, значи Света Богородица иска да бъде в България. Ктиторът започнал да търси решение, като през това време иконата е пазена в банков трезор. Чак през 2003 г., когато разколът е преодолян, иконата като знамение влиза в родна черква.

Изцеление

На 11 юни тя е въведена тържествено с литийно шествие в храм "Св. Николай Чудотворец". Но както в природата плюсът и минусът се привличат, така и тук злото не спи.

Литийно шествие с Достойно ест в Бухово. Храмът в града отново се сдоби с копие на атонската икона Достойно ест.,  

 Литийно шествие с Достойно ест в Бухово. Храмът в града отново се сдоби с копие на атонската икона Достойно ест.,  
Фейсбук/Храм

Скоро храмът е атакуван от мародери, които започват да плячкосват иконите му. “Достойно ест“ е крита в домовете на миряни, изнася се за поклонение само в петък, само и само да не падне жертва на крадците, както това се случва с друга икона на Богородица, известна в света като Монреалска, задигната от сатанисти десетилетие по-рано в Гърция.

Докато трае драмата по нейното спасение, реликвата прави много чудеса в повечето случаи с жители на София и околните квартали. Столичанката Иванка Д. свидетелства, че през 2005 г. е оперирана от рак на гърдата. „Бях на лъче- и химиотерапия. Скоро обаче туморните маркери тръгнаха нагоре“, спомня си възрастната жена. Тя отишла на място при копието на светогорската икона и казала на отеца, че е оперирана и има нужда от една молитва за здраве. „Прочете ми я и още следващите изследвания показаха значително подобрение“, спомни си Иванка. Споделя, че след като видяла, че има ефект, всеки петък ходила в продължение на една година на службите. Накрая ракът се изчистил. Молитвите пред лика на Божията майка помогнали и на внука й.

Проговаряне

„Беше на близо две годинки. Само се мъчеше, сякаш езикът му бе вързан и почваше да се ядосва и плаче. Казах на сина ми да го вземе и да отидем до иконата за една молитва, дето и мене ме излекува. Хванахме автобус №90, който от София стигаше до Бухово. Още бяхме пред вратата на черквата и детето се обърна към мене и взе, че проговори. Никога няма да забравя първата му дума. Тя беше по адрес на свещеника, който посочи така: „Попо!“, разказа възрастната жена, която добавя, че е безкрайно благодарна на Майката Божия.

Има записани още свидетелства, кое от кое по-изумителни. Медицинската сестра М. от София разказва, че един ден лекарите в болницата, в която работи, се стъписали от изследванията на дългогодишен пациент с тежък диабет. Най-последните изследвания показали, че е съвсем здрав. Пациентът споделил с нея, че се е молил пред иконата на Света Богородица "Достойно ест".

Бременност

Младо семейство от 7 години нямало дете. След 2 неуспешни бременности жената изгубва надежда за потомство. Случва се обаче да зачене за трети път. Тя се страхува отново да не изгуби плода в утробата си. Жената започва да посещава акатистите в храма с чудотворната икона. Постепенно жената - Елеонора, променя начина си на живот - пости, изповядва се и се причестява. На 19 май 2007 г. се ражда момченце, наречено Йоан.

През 2017 г. Буховската Богородица е отнесена в столичния храм на Женския пазар, тъй като дарителят й счел, че това е единственото спасение за нея от мародерите. Няколко години по-късно храмът в Бухово се сдобива с ново копие на иконата „Достойно ест“, което местните хора днес с радост почитат. На 11 юни ще се проведе лития от храм „Св. Николай Чудотворец“ из град Бухово с копието на чудотворната икона.

Отец Георги: Вярвайте в чудесата

Отец Георги Спасов разказва следния случай, който циркулира в социалните мрежи и религиозни форуми, като страницата Светлина и икони (Svetlina i ikoni). Ето част от неговото свидетелство: „Един петък след отслужването на Богородичния акатист дойде при мен млада майка с прекрасно бебенце на ръце. Каза ми, че иска да говори с мен. Бебето й, едва навършило 1 г., се разболяло от странна болест, от която се събирала вода в главичката му. Тази вода притискала мозъка, следствие на което ще настъпят тежки физически и умствени увреждания. Налагала се тежка операция с отваряне на черепа, която може да бъде извършена само 2 пъти в живота на човек. Силно притеснени, родителите желаеха молитва пред иконата на Божията Майка "Достойно ест" за болното им детенце.

Незабавно ги поканих пред иконата и прочетох молитва за преди операция. Прекръстих ги и казах, че всичко ще е наред. А в душата си бях зашеметен от невъзможността да помогна като човек. Чел съм молитви по всякакви поводи, но трагедията на това младо семейство не ми даваше покой. Мислено в себе си се питах какво ли се е случило на операцията, която трябваше да се състои след около седмица. Изминаха две мъчителни седмици, без да знам какво се е случило. След петъчния акатист при мен дойде майката с детето. Този път - да благодари. На последните изследвания преди операцията се оказва, че няма никаква вода в главичката и операция не се налага.

В днешно време като че ли преобладава мнението, че чудеса не се случват или се случват много рядко. Дали обаче нашето естество не е загрубяло и нашите очи не са се премрежили до такава степен, че ние просто не ги забелязваме. Неволно се сещам, че нашият Спасител Иисус Христос избра да се роди и израсне в бедна и езическа Галилея, а не в големия и цивилизован град Йерусалим. Той претърпя нечестив съд, мъчения и смърт. Книжниците и фарисеите така и не видяха духовно нито едно от чудесата, които Бог извърши. Не разбраха дори и за Неговото Възкресение. Дали днес и ние не сме заразени с този фарисейски квас, от който Бог ни е заръчал да се пазим? Нека никога да не допускаме нашите сърца да останат глухи и студени за Божията любов, която ни обгражда навсякъде и очаква просто да й откликнем“.

Третото точно копие е в „Св. Александър Невски“

Точно чудотворно копие на атонската Богородица има в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, където стои вляво на олтара. То пристигна преди 10 години. Това е третото официално копие на иконата, направено в Света Гора с благословението на Двойния събор. Първото е предназначено за Финландската православна църква, а второто – за Грузинската патриаршия. Българското копие е дело на атонския зограф йеромонах Ефрем от манастира "Есфигмен". Кивотът е изработен от художника-дърворезбар Ивайло Елшишки от София. Иконата бе дарение от Балканското атонско сдружение.

Тя е осветена с поставянето й до оригиналната чудотворна икона в храма „Успение Богородично”, гр. Карея. В резултат на усърдни молитви и силна вяра на български и гръцки християни са станали 7 чудеса. Пет от тях са за здравословни проблеми и две - за житейски. За свидетелство по тези случаи са изработени копия и от даровете, поставени на чудотворното копие.