0

М ного жени се успокояват, че инфарктът е чисто мъжка болест. Мили дами, не се заблуждавайте – това не е така. Особено, ако сте минали 40-те.

Свийте дланта си в юмрук - точно това е размерът на вашето смело сърце. Тежи приблизително 300 грама (за сравнение – сърцето на синия кит може да стигне 700 кг), прави 100 000 удара на ден, дестилира 5,5 литра кръв и работи, работи, работи неуморно. За да запазите сърцето си непокътнато не само в романтичен смисъл, ще трябва да положите грижи за него.

Сърдечносъдовите заболявания (ССЗ) са съпътствали хората през цялата човешка история (дори „мумиите“ не са ги избегнали) и честотата им продължава да расте. Днес сърдечните заболявания са водещата причина за смърт по света, отнемайки 17,6 милиона живота само през 2016 г. Учените смятат, че до 2030 г. този брой ще нарасне до 23,6 милиона.

Пеперуди

По какво се различава женското от мъжкото сърце? Малко по-малко тегло, малко по-бърз пулс (с 8 удара в минута), същата чувствителност към пеперуди в стомаха... Инфарктът също не вижда разликата: той заплашва всички еднакво, без да има дискриминация по пол. Всяка жена е изправена пред риск от развитие на сърдечносъдови заболявания: това е водещата причина за смърт и инвалидност сред жените над 35-годишна възраст, изпреварвайки дори рака. Сърдечните заболявания, които сме склонни да свързваме с бабите, се подмладяват с всяка година след нарастването на хипертонията и затлъстяването сред младите.

Има много причини за това - заседнал начин на живот, промяна в диетата на човечеството като цяло, разпространението на хормонални контрацептиви (чието използване е изпълнено с повишени кръвни съсиреци) и много други. Днес две от всеки пет млади жени могат да се похвалят със сърца, които са с цели пет години по-големи от тях.

Проблемът не е само в нашето здраве, но и в здравната система като цяло. Много жени не получават навременна диагноза и правилно лечение на ССЗ, а понякога самите те дори не знаят за сърдечни проблеми.

Фокус

Защо се случва това? За световната медицина средностатистическият човек е мъж. Дозировките на лекарствата, протоколите за лечение и стандартните набори от диагностични признаци са фокусирани върху него. Симптомите при жените често се различават от „нормата“, така че те могат да преминат през всички кръгове на амбулаторния ад, за да стигнат накрая до кардиолог и да получат банални извинения като „имате нервно разстройство, пийте чайче от маточина“.

В популярната култура инфарктът изглежда познат: човек притиска юмрук в лявата страна на гърдите си и пада мъртъв („Губим го! Губим го!“ - популярна сцена от сериалите с медицинска тематика). Но в действителност по време на сърдечен удар може да почувствате болка в гърдите, дискомфорт или повишено налягане. Тези усещания могат да продължат няколко минути или да се появят и изчезнат.

Важни признаци на инфаркт при жените:

- гадене

- повръщане

- замаяност

- слабост

- усещане за "недостиг на въздух"

- остра пареща болка в областта на гърдите

- болка в корема

- болки в гърба

- общо неразположение

- дискомфорт във врата, челюстта, рамото, горната част на гърба или стомаха

- изпотяване

- болка в едната или двете ръце

Важно послание за жените: трябва да се грижите за себе си. Ако чувствате, че това, което ви се случва, е подобно на инфаркт, не позволявайте на лекарите да го неглижират или да го припишат като „нерви“. Вашият живот и здраве са застрашени.

Какво можете да направите, за да предотвратите сърдечни заболявания? Има седем прости правила, които трябва да се спазват:

- Да откажете цигарите

- Физическа дейност

- Здравословно хранене

- Контрол на холестерола

- Контрол на глюкозата

- Контрол на кръвното налягане

- Контрол на теглото

Освен това не пренебрегвайте значението на съня за здравето на сърцето. Вероятно всеки е чувал израза „сън за красота“, но „сънят за здраве“ е много по-важен. Липсата на достатъчно сън (и твърде много сън) увеличава риска от ССЗ, независимо от вашата възраст, тегло, навици за пушене или физическа активност. Не само сънната апнея, но и обикновеното безсъние могат сериозно да влошат съществуващите проблеми, тъй като засягат всички процеси, протичащи в тялото ви (включително кръвно налягане, възпаления от всякакъв вид и метаболизма на глюкозата).

Ограничете приема на алкохол и - ако приемате лекарства редовно - следете сериозно режима на дозиране. Дори ако сте само на 35 и „е твърде рано за мен да приемам хапчета за кръвно всеки ден“. Дори ако „всичко е наред с мен и нищо не ме притеснява“.

Можете да удължите живота и здравето си - постепенно, стъпка по стъпка, елиминирайки рисковите фактори един по един. Сърцето ви е във вашите ръце.

Само факти

* В световен мащаб коронарната болест на сърцето е водещата причина за смърт сред жените над 50 години.

* Сърцето на жената обикновено е по-малко като размер и тежи по-малко от мъжкото.

* Изпомпва около 10% по-малко кръв с всеки един удар.

* 78-82 удара в минута е средната женска сърдечна честота, което прави ударите на женското сърце повече от средната за мъжете честота от 70-72 удара.

* Рискът от сърдечни заболявания се увеличава след менопаузата, това може да се дължи на ефекта от намаляването на естествените нива на естроген.

* При стресова ситуация пулсът на жената се повишава, а сърцето й изпомпва повече кръв, докато кръвното налягане на мъжа се повишава поради свиване на артериите в сърцето му.

* Жените са склонни да развият сърдечносъдово заболяване по-късно в живота, отколкото мъжете - средната възраст за сърдечносъдови инциденти при жените е 70, докато при мъжете е 66 г.

* Ендометриозата (поликистозна яйчникова болест) и свързаният с бременността диабет, както и последващите усложнения като прееклампсия, повишават риска от коронарна болест.