0

К омпанията за изкуствен интелект xAI на Илон Мъск ще бъде интегрирана в неговата платформа за социални медии Екс и ще представи самостоятелно приложение, съобщи милиардерът, цитиран от Ройтерс.

Мъск добави, че xAI е пусналa първия си модел с изкуствен интелект – бот на име Грок, след като в петък го е предоставилa на всички абонати на Екс, които са на план "Премиум плюс".

Реакции

xAI има за цел да създава инструменти за изкуствен интелект (ИИ), които "да подпомагат човечеството в стремежа му към разбиране и познание", а ботът Грок е създаден да отговаря на въпроси с остроумие. Мъск, който критикува усилията на големите технологични компании в областта на ИИ като изпълнени с цензура, стартира xAI, наричайки го "максимално търсещ истината ИИ", който се опитва да разбере природата на Вселената. "Грок има достъп до информация в реално време чрез платформата Екс, което е огромно предимство пред другите модели", добави Мъск. Социалната медия Екс, известна преди като Туитър, която Мъск притежава, е отделна от xAI, но компаниите работят в тясно сътрудничество.

Парадокс

Докато ИИ постепенно завзема позиции, включително в собствената му социална мрежа, Мъск същевременно смята, че той е „най-разрушителната сила в историята". Това заяви милиардерът в своеобразно интервю, което самият британски премиер Риши Сунак взе от него в рамките на първата глобална среща на върха за безопасността на ИИ, проведена във Великобритания. Технологията ще може да "прави всичко" и ще превърне заетостта, каквато я познаваме днес, в нещо от миналото, предположи Мъск. Според него ИИ ще доведе до това, че на човечеството вече няма да му се налага да работи, а основният въпрос в бъдеще ще бъде намирането на смисъла на живота.