0

Л егендарната британска банда „Юрая Хийп“ идва на 13 декември у нас, за да отбележи своята 50-годишнина.

А както Мик Бокс - китарист и единствен оригинален член на бандата, каза в едно от предишните си интервюта пред „Телеграф“: „В България може която и да е песен да не изпълним, но не и July Mornning. Тя е задължителна! Често пренареждаме сетлиста, за да може в България тази песен да бъде последна, за бис“.

Състав

Софийският концерт на „Юрая Хийп“ е на 13 декември. Той е предпоследен от европейското турне на бандата, наречено From Lockdown to Rockdown. „Юрая Хийп“ обявиха 61 концерта в 28 страни. Преди София, на 11 декември, са в Будапеща, а след това, на 15 декември, завършват турнето си в Истанбул. Турът за 50-годишнината на „Юрая“ тръгна през 2019-а, но бе прекъснат от пандемията. През това време издъхнаха двама от легендарните вокалисти на бандата. Кен Хенсли почина на 4 ноември 2020 г., а Джон Лоутън, който живееше в България – на 29 юни 2021 г. През 2011 г. Лоутън участва в популярния български филм, продукция на NOVA - Love.net, като освен с ролята си допринася и с песента Tonight, която е включена в саундтрака към филма. Преди тях в началото на миналата година си отиде Лий Кърслейк, който дълги години бе барабанист на групата. Сегашният състав на бандата, който очакваме в София догодина, са Мик Бокс (китари), Бърни Шоу (водещ вокал), Фил Ланзън (клавишни), Ръсел Гилбрук (перкусии) и Деви Римър (бас). Концертът в НДК на „Юрая Хийп“ бе обявен и на фейсбук страницата на Тангра Мега Рок, които са организатори на събитието. Билети все още могат да бъдат намерени на цена 40 лв.

Роман

„Юрая Хийп“ е английска рок група, образувана през 1969 г., след като се е наричала The Stalkers, а после от 1967 до 1968 г. Spice. Музиката на групата съдържа елементи на прогресив рок, арт рок, хардрок и хевиметъл. Най-успешните й години са между 1970 и 1976 г. В този период групата е най-продуктивна (записва по близо два албума за година). Основен композитор през този период е Кен Хенсли. Съставът с най-високите постижения в биографията на групата включва Дейвид Байрън, Кен Хенсли, Мик Бокс, Гари Тейн и Лий Кърслейк. Характерни за групата са честите персонални промени в състава й, като единственият музикант, който е останал в различните формации от края на 60-те години на 20-и век до днес, е китаристът Мик Бокс, законен собственик на името „Юрая Хийп“. Групата е кръстена на двете имена на герой от романа „Дейвид Копърфийлд“ на Чарлс Дикенс. Въпреки че в Европа съставът успява да придобие широка популярност, „Юрая Хийп“ не успява да пробие на американския пазар, с изключение на три хита: Easy Livin', Sweet Lorraine и Stealin'. Феновете подчертават финеса, мелодичността и изобретателността на композициите, както и сценичното присъствие на групата.

Първата хардрок група, която идва по време на комунизма

В България името на групата особено ярко се свързва с култа към известната им песен July Morning, вдъхновила неформалния празник Джулай – посрещането на слънчевия изгрев на 1 юли на брега на Черно море. „Юрая Хийп“ са първата световноизвестна хардрок група, която гостува в България по време на комунистическия режим. Това става през август 1988 г., като изнасят около 25 концерта в най-големите български градове.

Разпръснаха праха на Джон Лоутън край Камен бряг

Легендарният вокалист на групата „Юрая Хийп“ Джон Лоутън си отиде на 74-годишна възраст през 2021 г., а прахът му бе разпръснат над скалите на платото край Камен бряг. Певецът почина внезапно след кратко боледуване на 29 юни. Лоутън стана популярен в България с песента July morning, с която на 1 юли на морския бряг ритуално се посреща изгревът. Той и съпругата му Ирис живееха в Каварна. През 2017 г. обаче продадоха апартамента си. Музикантът беше приятел с бившия кмет на Каварна Цонко Цонев.

Лоутън беше голям приятел на България, харесваше природата, историята и културата на страната ни. Участва в редица български филми, предавания и културни инициативи. Наричаха го Посланик на България. "Мисля, че има нещо много магическо в България, вълшебно, известна наивност. Хората са много земни, ако нещо не им харесва, те го казват веднага, но когато нещо им харесва, отново веднага си казват", споделяше Лоутън. Легендарният вокал на “Юрая Хийп” за първи път посети България през 2004 година по покана на кмета Цонко Цонев, за да пее с Б.Т.Р. Оттогава рок легендата събираше всяка година в нощта срещу 1 юли хиляди фенове на култовото място Огънчето край село Камен бряг и при първите лъчи на изгряващото юлско слънце местността се огласяше от великата песен July Morning, изпята от Джон Лоутън и Б.Т.Р. Именно на това място бе издигнат паметник на Лоутън.