0

Н а Ивановден едни от най-големите звезди на България имат личен повод да почерпят.

Иван Ничев разкри пред „Телеграф“, че ще пече паламуд, Звездев – пържоли с бирен сос. Екстравагантният певец Иван Динев-Устата сподели, че чества ден по-рано, а Иван Петрушинов си пожела сняг за именния ден.

Трапеза

Кулинарната легенда Иван Звездев носи името на дядо си по бащина линия. Той се е подготвил с голямо и вкусно меню за гостите си, което разкри специално за читателите на вестника. „Ще направя вечеря за близки роднини и приятели. На този ден залагам на зимната кухня, по-семплата ми харесва. Ще направя голяма трапеза, на която присъстват печени чушки, дряновска туршия, пържоли на фурна с бирен сос, картофена салата и руска салата, защото много ги харесвам. Питиетата са дюлева и кайсиева ракия и малко червено вино от Сандански. Десертът е Агнеси, с орехи и пухкава глазура“.

Телеграма

Филмовият режисьор Иван Ничев, който има много интересна история за името си и винаги се сеща за нея я разказа подробно пред „Телеграф“.

Режисьорът проф. Иван Ничев ще наблегне на паламуда

 Режисьорът проф. Иван Ничев ще наблегне на паламуда
Синемаскоп-Ничев

„Майка ми пратила телеграма на татко, когато съм се родил преди много години по време на войната“, казва през смях Иван. „В писмото пишело: „Роди ни се син, смятам да го кръстя Иво, какво ще кажеш?“. Явно е искала да бъда с модерно име. Баща ми й отвърнал, че няма претенции, както иска да ме кръсти. Но й напомнил, че неговата майка се казва Иванка, баща му Иван и нейният татко Иван, но все пак я оставил тя да вземе решение.

Така от модерното име Иво майка ми се вслушала в думите на татко и съм получил това красиво българско име, с което се гордея много“, допълва той. Ничев споделя, че където и да отиде по света, името му напомня откъде е и се забавлява на произношението на чужденците. „В Италия например съм Джовани“, смее се.

„Когато дойде този хубав празник, е явно, че трябва да се съберем. За жалост в последните години е в по-тесен кръг. По-малко хора, защото след тези хубави коледни празници хората са изморени. Тази голяма софра, която българите обичаме да правим, ще я представя на рождения ми ден на 31 юли, когато е топло, в някоя бирария или градина. За днес купих една голяма риба паламуд, защото много обичам. Аз и жена ми ще я приготвим“, разкрива той.

Иван Ничев пожела на всички читатели весел празник и здрава и успешна Нова година и апелира да не забравяме българските имена и да кръщаваме децата си с тях.

Юбилей

Рапърът Иван Динев-Устата, който всяка година чества Ивановден, тази година ще го отпразнува по по-различен начин. „Въпреки моята хомофобска слава в кавички съм канен на юбилей на първата българска Драг Куин. Ще има представление на сцена в Бургас. На този ден ще бъда там, няма да празнувам. Днес с мои приятели ще се съберем, вече сме на морето.

Иван Динев - Устата няма да празнува на Ивановден, ще гледа драг шоу в Бургас

 Иван Динев - Устата няма да празнува на Ивановден, ще гледа драг шоу в Бургас
Instagram

Има още един именник и с него ще направим предварителен Ивановден. Със сигурност ще си изкараме весело още от днес“, разкрива изпълнителят. Певецът носи името на дядо си Иван, който е от страната на майка му. „А другият ми дядо се казваше Георги, бащата на моя татко. Така че и в двата случая нямаше да сбъркат с името ми родителите. Мащабните празненства щяха да са и в двата случая. Защото Георги и Иван не са имена, а титла“, допълва Устата.

Журналистът Иван Тенев също е кръстен на дядо си по бащина линия. „Традицията е и в имената, те се предават от поколение на поколение. Поне така е било в моята фамилия“, казва той.

Иван Попйорданов носи името и на двамата си дядовци и споделя, че на този ден телефонът му не спира да звъни от близки и почитатели с най-добри пожелания, а това само го радва. „Нямам определени традиции, които да спазвам на този ден. Кръстен съм и на двамата ми дядовци. И по бащина линия, и по майчина са все Ивановци“.

Църква

Актъорът Иван Петрушинов пък не е кръстен на никого в рода си. Родителите му избират името, тъй като е роден няколко дни след Ивановден. „Решили са, че съм си дошъл с името. Голямо празненство си е през януари“, казва актьорът. „Ивановден се празнува по един и същи начин всяка година – сяда се на маса, има сняг до коленете, поне едно време беше така, и се забавляваме. Сега няма сняг, но се надявам, че до този празник може да завали. Пожелавам си да съм здрав, останалото го мога. На този ден винаги ходя на църква, паля по една свещичка и след това се прибирам и чакам гости. Не каня никого, защото на този ден не се кани, който има желание, да идва“, споделя самият той.

Иван Петрушинов

 Иван Петрушинов
Facebook

Колегата му Иван Бърнев сподели, че ще бъде в семейна обстановка и няма да прави пиршества.

Буковска празнува на репетиции

Усмихнатата актриса Йоана Буковска разкри, че тази година й се оформя като много работна още от самото начало.

Йоана Буковска ще поработи малко на Ивановден

 Йоана Буковска ще поработи малко на Ивановден
Архив

„Този ден имам толкова много задачки, по-скоро няма да успея да чествам името си. Имам репетиции, а след това други неща за вършене. Евентуално с децата вкъщи ще се почерпим“, разказва красавицата. Буковска е кръстена на св. Йоан Кръстител и на дядо си Йосиф.

*Автор: Лина Димитрова