0

TikTok тества нова опция, която ще позволи на потребителите да създават генерирани от изкуствен интелект аватари за своите профилни снимки. 

Това потвърдиха от компанията пред CNN, описвайки хода си като стъпка напред към поставянето на последните постижения на технологиите за изкуствен интелект в центъра на най-масовата младежка социална мрежа. 

Функция

Новата функция създава стилизирано илюстрирано изображение на потребителя въз основа на качена от него снимка, казва консултантът по социални медии Мат Навара. Функцията все още е в ранните етапи на тестване и не е широко достъпна за потребителите на TikTok, казват от компанията и в момента няма уточнен график за това кога точно функцията може да бъде пусната.

Тя работи по следния начин: тя предлага на потребителя да качи между три и десет снимки и след това да избере между два и пет различни стила изображения, създадени от изкуствен интелект. Когато файлът е готов, потребителят може да го зададе като свой аватар или да го публикува в своя канал в TikTok. Според Навара “портретите изглеждат доста добре, покриват широк спектър от разнообразни стилове и позволяват създаването на креативни аватари.“

Критика

Изображения, генерирани от изкуствен интелект, постепенно превзеха интернет през последните месеци. Те обаче предизвикват загриженост сред експерти по поверителността, както и сред хиляди художници, които се притесняват, че ИИ използва изображения, създадени от тях, за да се обучава и след време да ги замести. Мнозина критикуват и тенденцията ИИ да рисува потребителите винаги слаби, високи и изглеждащи като модели, което засилва обществения натиск върху по-пълните и ниски потребители.