0

М ъж твърди, че го пратили в бъдещето, където има само 4 държави.

Попаднал в 2987 г. и успял да се завърне, за да разказва. Казва, че съветски учени го пратили с 1000 години напред във времето. Човекът обаче говори английски с много добър британски акцент и добре се справя с лондонския жаргон. Оправдава се, че бил научил английския след връщането си, защото попаднал в Лондон, а не в Съветския съюз през 1987 г.

Наскоро той даде интервю, което бе пуснато в няколко британски тв канала. Обаче лицето му е скрито, гласът му е променен и не му съобщават имената. Тава веднага навява на съмнения за някаква спекулация. Може би става въпрос за развинтена (или пък не чак дотам) фантазия, а може и да е въпрос на някакви видения и психологически проблеми. Но все пак е интересно какво заявява мъжът. Още повече, че дава много точни подробности за бъдещето, когато го питат.

Грешка

И така, въпросният мъж бил изпратен от 1987 г. в 2987 г., но той там попаднал погрешка. Пратен е експериментално от учени в Съветския съюз. Идеята на въпросната група учени всъщност била да го пратили в XVII век с още няколко души, където трябвало да поправят някакви грешки, защото иначе човечеството е щяло да се избие, а така все пак имало шансове за по-светлото бъдеще на цивилизацията. Обаче тук се получила засечка. Той не знае какво е станало с другите, но в един момент се озовал 1000 години напред във времето вместо три века назад. И грешката така и не била поправена, поне не и от тази група.

По думите му през 2987 г. хората от бъдещето изглеждат направо неузнаваемо. Те приличали на практика на роботи. Били облечени в метални дрехи. По това време вече не ходели, а се движели във въздуха. И определено се отличавали с хладен, даже със студен ум и били в постоянна заетост. И тук идва един удивителен факт. Човекът от бъдещето твърди, че през 2987 г. в света има само четири държави. Това са Азиатската федерация, Съветски съюз, Америка и РА (което така и не се дешифрира от тълкувателите на историята, но повечето предположения са, че става въпрос за Република Африка).

Марс

Въпросният пътешественик във времето твърди, че през 2987 г. хората се разхождат насам-натам из Слънчевата система и могат лесно да пътуват до Марс. По това време вече Червената планета е добре проучена и снабдена с върхови постижения на техниката.

Тук веднага трябва да припомним някои от прогнозите на футуролозите, според които тези изброени от човека неща са напълно вероятни в бъдещето – говорещи роботи, полети до Марс, дори пътуване във времето – все възможни неща в бъдещето.

Естествено, човекът не обяснява, поне не и от публикуваното интервю с него, как се е върнал в миналото. Но в същото време много сериозни учени работят точно за тези пътувания във времето и това вече не е фантастика, само където още не знаем да е осъществено успешно или по друг начин дори.

Спомен

Британските медии припомнят един друг удивителен случай за писмо, написано от 11-годишно момиче. Тя е написала писмото на 23 февруари 1969 г. Поставила го в един диван. След различно странстване този диван попада в наши дни у англичанина Питър Бекъртън, който искал да го тапицира отново. Той намира вътре писмото на момичето, където детето с много фантазия описва как си представя бъдещето.

Най-интересни моменти са, когато тя стига до телефоните и твърди, че след години те ще имат екрани и човек ще може да вижда събеседника си (нещо, което вече има всеки един смартфон). Казва, че телефоните ще са почти като телевизори. А за самите телевизори момичето предполага, че също много ще се променят. И ще се превърнат от малки кутии в големи екрани. Момичето твърди още, че самите домове ще станат умни. Тя предполага, че за отварянето на вратите няма да са нужни ръце.

Всичките тези неща, описани от дете през 1969 г., вече са факт. И въпросът е дали това не са спомени от бъдещето, или просто фантазията е успяла да направи някакво съвпадение.

Бекъртън опитал да намери въпросното момиче, но така и не успял да я открие.

Жул Верн

Тук може да се припомнят и различни предсказания както на учени, така и на писатели. Като най-христоматийният пример за това е Жул Верн. Всеизвестно е, че той предсказва подводниците, а неговият капитан Немо и до ден днешен е символ на приключенец с голямата си подводница „Наутилус“.

Верн няколко пъти описва и различни летателни апарати, които можем да кажем, че са хеликоптери (трябва да си припомни, че такива са били разработвани още от Леонардо да Винчи, но едва през XX век стават реалност).

Жул Верн обяснява холограмата в разказ, публикуван през 1892 г. Първата холограма обаче се появява в 1947 г. Описва също видеовръзките и как в бъдещето журналистите предават от една точка на света и ги виждат във всички краища на планетата. Обяснява, че народът гледа сериали и не чете книги.

В легендарния си роман „От Земята до Луната“ (издаден през 1865 г.) корабът пътува с енергия от слънчевата светлина. Естествено, че в този роман Жул Верн преди всичко предсказва повече от век преди това да се случи как човекът стъпва на Луната.

Преди да има изобщо електричество като използвана енергия, дори само на теория, писателят предсказва електрическия стол. Верн предсказва и самолета за пътнически, бойни и изследователски цели. Неговите герои в средата на XIX в. пътешестват из космоса и кацат на различни планети. Описва и пътуването с балон около света (за 80 дни).

Ясно е, че Жул Верн си е една от загадките на цивилизацията, макар и да няма данни, че в началото на писателската си дейност да е имал съновидения от бъдещето. Факт е обаче, че след 1880 г., когато е точно на 52, дарбата му да предвижда разни неща от бъдещето секва или поне няма нищо написано по въпроса, което след десетилетия и столетия ще се приема като пророческо.