0

- Г-жо Маринова, защо на Бъдни вечер на трапезата се редят нечетен брой постни ястия и откъде идва тази традиция?

- Във всички митологии и народни традиции по света повратните моменти в пътя на Слънцето – пролетно и есенно равноденствие, лятно и зимно слънцестоене, се отбелязват тържествено. За нас празникът Рождество Христово е свързан календарно със зимното слънцестоене, с най-дългата нощ и най-късия ден в годината. От есенното равноденствие до този момент денят постепенно се скъсява, слънчевата светлина намалява, за да започне да нараства с „едно просено зърно“ на ден, както казваме на Андреевден. А на Рождеството вече празнуваме раждането на новото Слънце. На Бъдни вечер подреждаме тържествена, но постна трапеза, защото на този ден завършват рождественските пости, чиято цел е очистване на духа и тялото. Символиката по време на такива празници е много силна. Тъй като на Рождество Христово приветстваме новото Слънце, ястията на трапезата са нечетен брой, защото нечетните числа символизират инициативата, полагането на новите начала.

- Елхата в домовете ни е късна мода, за първи път се появява около Руско-турската война, а като градска мода я налага Екатерина Каравелова. Какво всъщност са правили нашите предци преди това?

- Елхата наистина е по-нова мода, но и тя като символ има дълбоки корени. За иглолистните и бодливи дървета и храсти се смята, че имат магическата сила да ни предпазват от злини, магии и лоши очи, особено в най-тъмното време на годината. В миналото хората са вплитали в оградата на двора клони от бодливи растения, поставяли клон от глог в комина на огнището, за да не може в къщата да влезе зла сила. На запад поставяли венци от бодливи растения, най-често бодлива зеленика, на дворната и на къщната врата със същата цел. Така от бодливата зеленика и клоните от глог и трънка се е стигнало и до традицията с елхите.

- Рождеството и зимното слънцестоене в древността са давали старт на новата година. Какво ни е подготвила 2023 г., по-особена ли е тя в нумерологично отношение?

- Годината ще премине под знака на творчеството и авангардизма, на новите открития от научни и технологически, до исторически и археологически. Като не са изключени и проблеми, свързани с тях. Това ще е време на нови и авангардни идеи за постигане на напредък и просперитет, за подобряване на условията на живот и труд, за справяне с проблемите в управлението на страната и в икономиката като цяло. Годината ще донесе и твърде много изненади. Възможно е някои от проектите, които до края на 2022 са били смятани за сигурни и стабилни да се провалят или да се осъществят, но по неочакван начин или постигнатите цели да се окажат съвсем различни от очакванията.

Ще се появи засилен стремеж към усъвършенстване на управленските модели. Годината ще премине и под знака на експертните решения, тя ще подложи на изпитание компетентността на специалистите в една или друга област, на хората, полагащи висококвалифициран труд. Често ще бъдат правени статистически проучвания, особено по отношение на демографията. Можем да очакваме всякакви ревизии, одити и инвентаризации в различни сектори.

- А за държавата като системна структура какво може да се каже на база нумерологичните тенденции, които сте изчислила?

- В политиката и в управлението на страната, в сферите на съд и прокуратура, в министерствата, отговарящи за сигурността, във финансовия и енергийния сектор ще се появят нови лица, нови лидери, които тепърва ще трябва да доказват качествата и компетентността си.

На предна линия ще излязат въпросите, касаещи финансите във всички сфери, особено в машиностроенето. По отношение на икономическото развитие на страната ще можем да се радваме на силна икономика и добър пазар там, където до края на 2022 е постигната стабилност.

Сега е благоприятното време и ще се обръща специално внимание на образованието, на висшите учебни заведения, особено на тези, занимаващи се с високи технологии.

На дневен ред ще бъдат поставяни и проблемите, свързани с опазването на околната среда и експлоатацията на природните ресурси, проблемите на възрастните хора, и тези, свързани с вероизповеданията в страната. Можем да очакваме раздвижване в религиозните среди, по-засилен интерес към мистиката и религията.

В негативен план има опасност от прояви на арогантност и цинизъм, от разпространение на половинчати истини и откровени лъжи, от прояви на демагогия, догматизъм и фанатизъм, от опити за насаждане на чужди ценности, от неуместни и некоректни критики и нападки.

- В момента „Продължаваме промяната“ правят опит за кабинет на малцинството, а ако не успеят, рулетката с мандата ще се завърти само още веднъж. Според вас ще се стигне ли до правителство и може ли да се каже колко е най-подходящият брой партии в бъдещата коалиция, който би донесъл стабилност на база силните числа на 2023 г.?

- Годината универсално за света е под знака на седмицата, но лично за България тя е под единицата. Числото носи нови начала, обновление. Но вместо това ние пренесохме старите проблеми на страната в новия 9-годишен период, който ще започне за нас от Новата година. При тези условия дори да бъде сформирано правителство, то едва ли ще може да се радва на подкрепа. Но ако трябва да отговоря на въпроса ви по-конкретно, то тройна коалиция ще е в синхрон с енергийната вибрация на 2023 г. Посланието на 3-ката гласи - „Много сме, силни сме“ и „Обединени вървим напред“, което се вписва в девиза, стоящ над Народното събрание – „Съединението прави силата“. Отделно тройката, съотнесена към Новата година, работи в синхрон с поредността на Народното събрание – 44, чието скрито послание гласи „Всичко или нищо“. В случай че се стигне до четворна (или петорна) коалиция, то тук ще влезнем в хипотезата – орел, рак и щука – всеки ще дърпа към себе си – не очаквайте стабилност.

- Засега везните силно накланят към нови предсрочни избори, а като възможен месец се сочи март. Кога според вас е най-удачното време за това?

- За мен най-благодатното време за новите предсрочни избори е април и май. Всъщност вероятността те да се случват тогава е и по-висока.

- Икономиката ни разчита доста на туризма. Ще отбележат ли ръст зимните ни центрове и какво да очакваме в тази сфера?

- Да, можем да очакваме ръст в туристическата дейност през цялата година. По-забележим напредък ще се отчете през април, май, юли и септември.

- Нови по-кардинални ценови шокове да очакваме ли?

- За жалост финансовата криза е в ход и няма скоро да утихне, по-скоро ще продължи да се развива. Но още от началото на годината ще бъдат взети мерки или по-скоро ще има сериозни опити за овладяването й.

- Мащабни протести ще има ли през новия 12-месечен цикъл?

- Възможно е натрупаното напрежение да избие на повърхността през март, май и юни. Другите месеци са септември и декември. В сферата на вътрешната сигурност е възможно още януари да избухне скандал, свързан с корупция, спекула или контрабанда.

- Миналата година наводненията не ни подминаха. Задават ли се още катаклизми и въобще под орисията на коя стихия ще премине Новата година?

- В глобален план светът ще е под стихията на водата. Така че можем да очакваме както нейния недостиг или отравяне по места, така и изобилие с наводнения. Течните горива също влизат в тази стихия, така че техните цени ще продължат да ни тормозят. Конкретно нашата страна ще е под знака на огъня, тук трябва да се внимава много – за стари елинсталации, отговорно поведение в горски масиви, хората, произвеждащи оръжия и боеприпаси, да минават през ежемесечни инструктажи.

Като цяло през годината въпросите, засягащи природата, климата, екологията, природните богатства и тяхната експлоатация ще бъдат засягани особено през март, юни, септември и ноември.

- А какво ще посъветвате хората, набелязали за догодина амбициозни начинания?

- Преди да се устремят към целта, първо да преценят с какви възможности и ресурси разполагат за постигането й, а после да си изградят стратегия и поне един резервен план. През януари всичко, с което се захванем, ще е в по-голям мащаб, а взетите решения ще повлияят на развитието ни (а и на цялата страна) поне за 5 години напред. Хората, заети в сферата на търговията и услугите, ще имат осезаем прогрес през май. Корекциите в бизнес стратегиите ще са удачни през юни.

- Според източния зодиак 2023 г. ще бъде орисана от Заека. Той подходящ ли е за сватби и потомство?

- Заекът от Китайския зодиак винаги се стреми към постигане на мир и разбирателство и никак не обича да бъде забъркван с проблеми. Напротив, той винаги се стреми да ги заобикаля отдалеч. Заекът държи винаги да е подсигурен, килерът, мазето и хладилникът му винаги да са добре заредени и подредени. Той е много плодовит и затова през Новата лунна година можем да очакваме повече сватби и по-голяма раждаемост

 

Ели Маринова e един от най-популярните нумеролози и кабалисти в България. Изготвя рождени нумерологични карти и прогнози за периодите в живота и за текущите 12 месеца. Наред с това дава гадателски консултации за всякакви проблеми чрез кабала, карти Таро, астрология и китайската система И-Дзин. Тя е специалист и по етнорелигиозни и окултни практики. Контакти: eli-taro.com, tvoetotaro.com, телефон: 0896 530 106.