0

М ного преди индийските сериали да нахлуят в Европа, Тигърът на седемте морета беше звезда. И то каква! Сандокан от едноименния сериал, принц Омар Рашид в „Дързост и красота“, Гобинда във филма за Джеймс Бонд „Октопуси“ – това са само част от образите на талантливия индийски актьор Кадир Беди, който преди време издаде мемоарите си. В тях той говори за трите си брака и за паническите атаки на жена №4. Що се отнася до нашумялата му афера с актрисата Парвин Баби той заявява: „Хората ме смятат за късметлия, но само аз знам цената”. По дефиниция мемоарите на такава личност не могат да бъдат скучни.

На 78, той изглежда поне с петнайсетина години по-млад. И е първият човек от Боливуд, чиято харизма оцениха не само италианците. Що се отнася до последните, през 2010 г. с президентски указ Кабир бе удостоен с Орден за заслуги към Италианската република.

Getty/YouTube/архив

Семейство

Роден на 16 януари 1946 г., Кабир Беди произхожда от семейство, където освен него има още две деца. Родителите на Кабир се посвещават на активна политическа борба за независимост на Индия от британските колонизатори. Бащата на Кабир е Баба Фиар Лал Беди, завършил Оксфорд, известен също като Баба Беди XVI, световноизвестен духовен учител. Семейство Беди произлиза пряко от Гуру Нанак, основателя на сикхската религия. Майката на Кадир – Фреда Беди, родена в Дербишир, е пламенен привърженик на будизма. Кабир учи в едно от престижните местни училища, след което постъпва в колежа "Шерууд" в Найнитал. Скоро се премества в Делхи и постъпва в университета „Свети Стефан”, за да учи история. След като завършва университета, Кабир се премества в Бомбай. Там е поканен да участва в реклама на Will tobacco. Рекламата е показвана в кината между прожекциите. Тогава театрален шеф го забелязва и го кани на работа.

Getty/YouTube/архив

В театъра той играе различни роли - от Шекспировия Отело, император, алкохолик, както и великолепни злодеи. През 1971 г. Кабир Беди получава роля в пиеса, която жъне шумен успех, събира пълни зали, а вниманието на публиката е привлечено от красив мъж с пояс. След това прави пробив и в киното.

Getty/YouTube/архив

Покана

През 1976 г. Кабир получава покана от италианския режисьор Серджо Солима да изиграе ролята на малайския пират Сандокан в минисериала „Сандокан - Тигърът на седемте морета”. Телевизионният филм има успех в Европа, Далечния изток, както и в Африка и Южна Америка. През 1977 г. отново играе ролята на Сандокан във филма „Тигърът е все още жив: Сандокан се завръща!”, а през 1996 г. - в минисериала на Енцо Кастелари „Завръщането на Сандокан”.
През 1983 г. той играе ролята на злодея Гобинд във филма за Джеймс Бонд „Октопуси”, който го прави известен в Америка. След това участва в американските телевизионни сериали „Династия“, „Убийство, тя написа“, „Частен детектив Магнум“, „Рицарски ездач“, „Хорец“, италианския сериал „Принцът на пустинята” през 1991 г. и много други.

През 1987 г. той се появява в американската дневна телевизионна сапунена опера The Bold and the Beautiful. А през 1988 г. той играе заедно с Рекха във филма „Жажда за отмъщение“, римейк на австралийския минисериал „Завръщане в рая“. През последните години снима главно в Индия, където сред ролите му заслужава да се отбележат костюмираният приключенски филм „Дъщерята на махараджата” (1994), костюмираната мелодрама „Тадж Махал: Вечна любовна история” (2005) и историческия филм „Мохенджо-Даро” (2016).

Getty/YouTube/архив

Дълго време актьорът е влюбен в индийската актриса Парвин Баби. Парвин го следва навсякъде и дори живее в Италия. Но връзката между актьорите не се получава и те се разделят като приятели.

Връзки

Кабир Беди е женен три пъти и има три деца. От първия си брак с Протима Беди има дъщеря и син – Поя Беди (родена през 1970 г.) и Сидхарт Беди (1971-1997 г.), който страда от шизофрения и в крайна сметка се самоубива. Протима Беди е сред 202-мата убити при трагичното свлачище, случило се през август 1998 г. в Утар Прадеш.

Getty/YouTube/архив

Малко след развода си с Протима той се жени за британския модел Сюзън Хъмпрайс, която му ражда син - Адам Беди. Но скоро след това се развеждат. Адам става модел и прави първите си стъпки в киното с няколко филма.

През 1992 г. се жени за телевизионната и радиоводеща Ники Виджайкар. Развеждат се през 2005 г. На 15 януари 2016 г., ден преди 70-ия си рожден ден, Кабир се събира с Парвин Душандж, с която се среща от известно време.

През цялата си кариера Кабир се появява в повече от шестдесет филма, продуцирани в Боливуд. Има роли във филми като епичната историческа музикална мелодрама на Акбар Хан „Тадж Махал: Вечната любовна история“, семейния екшън филм на Радж Хосла „Доведени братя“, драматичния трилър на Ракеш Рошан „Отмъщението“, мелодраматичната комедия на Фара Хан „Аз съм следващият“ и много други. Сред най-забележителните кинематографични произведения, заснети извън Индия, е военната историческа драма за събитията от войната в Афганистан „Звярът“, създадена от режисьора Кевин Рейнолдс. През същата 1988 г. излиза европейски филм. Италианският режисьор Марко Понти кани Кабир да заснеме новата му комедия „Пътят дотам и обратно“.

Getty/YouTube/архив