0

Опасностите за вашите любимци, които се крият във вашия дом:

1. Медикаменти - лекарствата, които вие използвате в ежедневието си за облекчаване на главоболие, могат да бъдат пагубни за вашия домашен любимец. Пример за това са редица нестероидни противовъзпалителни като ибупрофен, който често се поглъща от животните и води до язви по стомашната лигавица или остра бъбречна недостатъчност. Антидепресантите във високи дози може да доведат до тежки неврологични симптоми като седация, тремори и гърчове. Бета блокери, погълнати във високи дози, биха довели до опасно падане на кръвното налягане и смърт.

2. Електрически кабели - растящите кученца и котенца изпитват нужда да гризат меки повърхности с цел да почешат своите венци. Кабелите представляват сериозен риск за прегризване и токов удар с фатални последици. Други унищожители на кабелите са гризачите и зайците, затова преди да пуснете вашето зайче или морско свинче да се разходи из дома ви, обезопасете добре.

3. Тоалетни чинии - случвало се е малки котенца или кученца в любопитството си да паднат в тоалетната чиния. Ако не се удавят, то часове наред в студената вода би довело до опасна хипотермия. В практиката си съм срещал и чинчила, паднала и седяла в студената вода цяло денонощие. За превенция затваряйте капака на тоалетната чиния.

4. Прозорци и балкони - изключителна опасност най-вече за домашните котки. Непрекъснато в клиниката получаваме котки с травми вследствие на падане отвисоко с фрактури на костите. Отварянето на прозорците на клин е голям риск за счупване на гръбнака при котки, опитали да излязат през отвора и попаднали в клина. 5. Огледала и стъклени повърхности - опасно за домашните птици, които, виждайки огледалната повърхност, могат да пробват да прелетят през нея и да се блъснат. Винаги покривайте с одеяло огледалата или спускайте пердета/щори, за да не се блъсне вашата птичка в стъклото, което може да бъде фатално. Често след сблъсък няма видими наранявания, но по-късно загиват от вътрешни кръвоизливи.

6. Шоколад - отравянето с шоколад е често срещано при кучетата. Повечето кучета имат склонност да ядат сладко, а шоколадът съдържа веществото теобромин – алкалоид, токсичен за тях.

7. Найлонови торбички - любима “играчка” за много котки. Игра, която може да завърши летално.

8. Домашни растения - повечето екзотични растения, които отглеждаме в дома си, са токсични при поглъщане и могат да доведат както до локално дразнение на устната кухина, така и до по-сериозни последици.

9. Горещи повърхности - често любопитните котки скачат върху работещи котлони и получават изгаряне на възглавничките на лапите, а домашните птици, седейки ни на рамото, могат да бъдат подплашени и да паднат във гореща вода, че и в супата, докато вечеряме.

10. Конци, прежда и домашна украса - може да бъде погълната и да доведе до чревна инвагинация и линеарно чуждо тяло в червата, което представлява спешно състояние и нужда от операция.

* Автор: Д-р Йоан Славчев