0

З а какво може да послужи скъсаната джапанка или пробитият сандал? Не бързайте да отговаряте. Нигериецът Юджийн Конбойе има своя концепция и тя е хем еко, хем носи наслада за очите.

Художникът има афинитет към боклуците. Обикаля сметища, бърка по кофи и прибира излезли от употреба пластмасови и гумени чехли, които превръща в произведения на изкуството. Вече е толкова популярен, че го търсят за портрети, които прави по снимка. Щрихира върху голямо платно и после лепи джапанките отгоре. Според Юджийн, който е превърнал това в кауза, така се помага за намаляване на замърсяването, което е сериозен проблем в Нигерия. В ателието си в Абеокута в югозападния щат Огун той в момента обучава начинаещи художници, окрилени от неговия пример, да създават портрети от отпадъци.

Джапанките са предпочитани от много от нигерийците като ежедневна обувка. 30-годишният художник, осенен от идеята да прави такова изкуство още през 2017 г., когато се наел да изпълни подобен проект, няма проблем със събирането на материали за своите произведения. Презапасил се с чували с боклуци, той ги изсипва в студиото си и ги дезинфекцира. Следващият етап от подготовката е да нареже джапанките на парчета с разнообразна форма, с помощта на които оформя портретите.