0

И два любимият сезон на всички-лятото. Само че вече комарите напомнят на себе си. Ако често ви хапят и не можете да се разхождате навън спокойно през топлите вечери, ето някои съвети, които ще ви помогнат да се предпазите. Естествените репеленти са добра алтернатива, ако не сте привърженик на химическите. Те са идеални, особено за превенция на деца. Така може да избегнете някои нежелани здравословни проблеми или алергии заради конкретна съставка в лосионите. Ето защо можете да изберете по-естествени продукти против ухапвания от комари, когато отивате на пикник.

Лавандула

Лавандулата има аналгетични, противогъбични и антисептични свойства. Това означава, че освен да предотвратява ухапвания от комари, тя също успокоява кожата. Можете да отглеждате лавандула в своята градина или в саксия на терасата. Намачкайте цветовете и нанесете маслото върху чувствителните към ухапване части на тялото като глезени и ръце. За целта накапете малко от маслото върху чиста кърпа и го втрийте върху кожата.

Лимонов евкалипт

Маслото от лимонов евкалипт се използва от 40-те години на миналия век и е сред най-известните естествени репеленти. Според проучванията смес от 32% масло от лимонов евкалипт осигурява 95% защита срещу комари в продължение на три часа. Можете да създадете репелент с 1 част масло от лимонов евкалипт и 10 части слънчогледово масло или хамамелис. Сместа не бива да се използва при деца под 3-годишна възраст.

Канела

Маслото от канела действа като репелент срещу възрастни комари, и най-вече азиатския тигров комар. За целта смесете 1/4 чаена лъжичка (24 капки) масло от канела с 30 грама вода. Можете да напръскате течността върху кожата или дрехите, около дома, върху тапицерията на мебелите или по растенията. Бъдете внимателни, когато нанасяте маслото от канела, тъй като концентрираната доза може да раздразни кожата.

Мащерка

Що се отнася до отблъскването на комари, маслото от мащерка е едно от най-добрите средства. Проучвания показват, че 5% масло от мащерка осигурява 91% защита. Листата от мащерка могат също да се изгарят в лагерния огън, тъй като изгарянето им осигурява 85% защита за 60 до 90 минути. За домашно приготвен репелент комбинирайте 4 капки масло от мащерка с чаена лъжичка базово масло, като зехтин или масло от жожоба. За спрей смесете 5 капки масло от мащерка с 60 грама вода.

Чаено дърво

Маслото от чаено дърво е известно със своето антисептично, антимикробно и противовъзпалително действие, но е ефективно средство и срещу насекоми. Репелентите, съдържащи масло от чаено дърво, предпазват от комари, храстови мухи и хапещи мушици.

Имайте предвид, че етеричните масла никога не трябва да се прилагат директно върху кожата. Те винаги трябва да се разреждат в базово масло. Съотношението обикновено е от 3 до 5 капки етерично масло за всеки 30 грама базово.