0

О т 12 декември Националната агенция за приходите (НАП) подновява поддържането на регистъра на хазартно уязвими лица, съобщиха от приходната агенция.

Платформата регистрира лицата, които смятат, че имат проблем с хазарта, или чието социално положение и равнище на доходи може да ги направи по-податливи към участие в хазартни игри и развиване на хазартна зависимост.

От НАП са регистрирали 16 сайта за онлайн залози, като за последната година те са 10, а до 2021 г. са били 6, се посочва в съобщението. От приходната агенция припомнят, че спрените хазартни платформи заради липсата на лиценз са над 130. Пълният им списък, както и този с регламентираните сайтове за онлайн залагания, са публикувани в официалната страница на НАП и се актуализират своевременно, посочват от приходната агенция. Оттам препоръчват на потребителите, преди да започнат за залагат, да проверят дали платформата има лиценз или не. 

От НАП съветват потребителите на онлайн залагания да са отговорни и внимателни както за своята игра, така и за своето поведение. Посочват още, че регистърът на уязвимите лица не е публичен, достъп до него имат само ограничен брой служители, определени от изпълнителния директор на приходната агенция и хазартните оператори. Искане за вписване в регистъра може да подаде всеки, който смята, че не може да контролира както времето, прекарано в хазартни игри, така и средствата, които изразходва за участие в тях, отбелязват от НАП.

Повече информация за възможностите за подаване на искането за вписване или заличаване от регистъра, може да се види в YouTube канала на НАП. В рубриката "Отговорен хазарт" в сайта на приходната агенция са публикувани и съвети за отговорна игра, както и тест за самооценка на хазартните навици на играчите, пише в съобщението.