0

Н яма друго семейство като Кенеди, което да определя историята и съдбата на САЩ. Серия от мистериозни инциденти, които включват самолетни катастрофи, атентати, самоубийства и дори лоботомия, дават хляб на десетки автори.

Джоузеф Кенеди с огромното си семейство.

 Джоузеф Кенеди с огромното си семейство.
Уикипедия

Тъмното минало

Смята се, че всичко започва от патриарха на фамилията – Джоузеф Кенеди. Според официалната версия Джоузеф бил изключително интелигентен и начетен мъж. Завършва Харвард и става вицепрезидент на банка едва на 25, после става председател на Комисията по ценни книжа и завършва кариерата си като посланик в Лондон. Но има и друга история. Истината е, че Джоузеф бил амбициозен и безскрупулен и не се спирал пред нищо. Летящият старт в бизнеса му дава бракът по сметка с Роуз Фицджералд, дъщеря на тогавашния кмет на Бостън.

По време на Сухия режим Кенеди е на върха. До 1930 г. той натрупва над 180 млн. долара, които се равняват на близо четири милиарда днешни. Публична тайна била, че Кенеди обслужва мафията и алкохолът минава през неговите складове.

Джоузеф използвал две вратички в закона. Било забранено да се произвежда, внася и търгува с алкохол, но той притежавал складовете на пристанището и в тях било съвсем легално само да се съхранява алкохол. Как напитките влизали и излизали от складовете не било негов проблем. Втората вратичка за Джоузеф била т.нар. доставки на спирт за медицински цели. Така той продавал уиски, маскирано като спирт. „Били са смутни времена, не всеки е можел да избира какъв да е бизнес-партньорът му”, спомня си официалният биограф на Кенеди Дейвид Насау в интервю за History.com. Един от свидетелите срещу митичния Ал Капоне си спомнил за връзките между „стария” Кенеди и Белязания, както наричали Капоне.

Връзки

Кенеди иска децата му да бъдат политици и да управляват. От дистанцията на времето изглежда странно как кланът печели винаги в Чикаго. Фактът е интересен, защото градът на Капоне бил републиканска крепост, но на избори профсъюзите съпровождали тълпи от свои членове, които гласували за демократите. По време на големия борсов срив Кенеди се оказва акционер в стотици фирми, от търговци на дребно до филмови студия. Голямата депресия смазва обикновения бизнес, но Джоузеф оцелява и изкупува съдружниците си.

„Всички виждаха Капоне, но бизнесът беше в Кенеди”, спомня си в своите мемоари синът на Джо Бонано от Ню Йорк. Информацията е потвърдена от неофициалния биограф на Капоне Даниел Окрънт. Най-топла била връзката с Оуни Мадън, който държал прочутия през 20-те години „Котън клуб”. Там се събирал каймакът на Ню Йорк, за да се весели с уискито на Кенеди.

20-те години били времето на престъпния синдикат на Лъки Лучано и Майер Лански. Те диктували правилата и в една студена февруарска вечер банда главорези, водени от жестокия Бъгси Сийгал, атакува склад на Кенеди и краде 80 цистерни с алкохол. В завързалата се престрелка умират 11 гангстери. Случаят е покрит и е изровен едва през 1960 г., когато Джон Кенеди се кандидатира за президент.

Проклятието

„Има някакво проклятие над семейството ни”, казва пред People най-малкият син на Джоузеф – Тед Кенеди. Проклятието, за което той говори, има интересна история. Родът произхожда от провинция Типерари в Ирландия. Някога през XIII век те са били крале на Ормонд. Легендата твърди, че тогава е сключена сделка със стари ирландски друиди. Кенеди са поискали богатства и власт, а в замяна са обещали животи на свои наследници.

През септември 1944 г. умира Джоузеф Кенеди-младши. Именно той, а не Джон Кенеди е трябвало да стане президент. Джоузеф е военен пилот, но самолетът му не е свален, а се взривява. Джон и Робърт Кенеди са убити през 1963 и 1968 година. През 1984 година умира Дейвид Кенеди, който e син на Робърт. Аутопсията показва свръхдоза. През 1997 г. умира и другият син на Робърт – Майкъл. Той загива при ски инцидент. Само две години по-късно отново в самолетна катастрофа умира синът на Джон Кенеди – Джон Кенеди-младши.

Черната хроника продължава с племенницата на Робърт Кенеди – Кара, която умира, докато тренира през 2011 г. През 2018 г. при неизяснени обстоятелства умира племенникът на Джон Кенеди – Кристофър. Семейството коментира уклончиво, че може да е имал сърдечни проблеми. През 2019 г. смъртта си от свръхдоза намира внучката на Боби Саориз. Другата внучка на Робърт – Маеве, умира при инцидент с кану. Най-трагична е съдбата на сестрата на братя Кенеди - Розмари. Тя живее в кошмар почти сто години. На невръстна възраст Джоузеф решава да се справи с избухливия характер на дъщеря си, като я подлага на лоботомия. До края на живота си тя вегетира.