И ван Звездев дава и любопитни рецепти за различни видове кюфтета с месо на zvezdev.com.

Пухкави и сочни пържени

Необходими продукти:

  • 600 г кайма
  • 1 яйце
  • 1/2 глава лук
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. сол
  • 4 стръка магданоз
  • 2 с.л. галета
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 4 щипки смлян черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 100 мл газирана вода
  • брашно за овалване
  • олио за пържене

Начин на приготвяне:

Лукът се наситнява и се слага при каймата заедно с дребно нарязан магданоз, сол, черен пипер, кимион и яйце. Прибавят се кисело мляко и галета, омесва се и постепенно се налива газирана вода. След като каймата се омеси, се оформят кюфтета. Всяко кюфте се овалва в брашно и се пържи по 3-4 минути от всяка страна в горещо олио.

С боб в гювече

Необходими продукти:

  • 500 г мляно месо
  • 1 яйце
  • 1 к.ч. прясно мляко
  • 1 глава кромид лук
  • 2 филии хляб
  • галета за овалване
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. сушен магданоз
  • черен пипер на вкус
  • 1 ч.л. сол

За соса:

  • 300-400 г стерилизирани домати
  • 1 сушена печена червена чушка
  • 4-5 скилидки чесън
  • 1/2 ч.л. захар
  • 1 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 консерва зрял фасул (400 г)
  • 200 г кашкавал за поръсване
  • олио за пържене

Начин на приготвяне:

В купа слагаме кайма, поставяме нарязан на ситно лук и яйце. Поръсваме с подправките. В друга купа накисваме за кратко хляб заедно с кората, след което го отцеждаме и го прехвърляме при останалите продукти. Омесваме много добре сместа, с мокри ръце оформяме кюфтета, които овалваме в галета. Запържваме ги за кратко в загрята мазнина, по 1-2 минути от всяка страна, на по-слаб огън.

Приготвяме соса. В блендер поставяме чесън и натрошена чушка. Мелим за кратко и поставяме ароматната смес в олиото от кюфтетата. Пържим за не повече от 30 секунди, оттегляме от котлона и заливаме с обелени и нарязани на ситно стерилизирани домати. Връщаме на огъня, посоляваме, поръсваме със захар и кимион. Варим за още 2-3 минути.

Подреждаме кюфтенцата на дъното на глинен съд, между тях слагаме сварен фасул и поливаме със соса. Отгоре редим люспи кашкавал, поставяме ястието в средата на предварително затоплена фурна. Печем гювеча на 180 градуса в продължение на 15-20 минути.