И ван Звездев дава и любопитни рецепти за различни видове кюфтета с месо на zvezdev.com.
Пухкави и сочни пържени
Необходими продукти:
- 600 г кайма
- 1 яйце
- 1/2 глава лук
- 1/2 ч.л. кимион
- 1 ч.л. сол
- 4 стръка магданоз
- 2 с.л. галета
- 2 с.л. кисело мляко
- 4 щипки смлян черен пипер
- 1 ч.л. сол
- 100 мл газирана вода
- брашно за овалване
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
Лукът се наситнява и се слага при каймата заедно с дребно нарязан магданоз, сол, черен пипер, кимион и яйце. Прибавят се кисело мляко и галета, омесва се и постепенно се налива газирана вода. След като каймата се омеси, се оформят кюфтета. Всяко кюфте се овалва в брашно и се пържи по 3-4 минути от всяка страна в горещо олио.
С боб в гювече
Необходими продукти:
- 500 г мляно месо
- 1 яйце
- 1 к.ч. прясно мляко
- 1 глава кромид лук
- 2 филии хляб
- галета за овалване
- 1 ч.л. чубрица
- 1 ч.л. сушен магданоз
- черен пипер на вкус
- 1 ч.л. сол
За соса:
- 300-400 г стерилизирани домати
- 1 сушена печена червена чушка
- 4-5 скилидки чесън
- 1/2 ч.л. захар
- 1 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. сол
- 1 консерва зрял фасул (400 г)
- 200 г кашкавал за поръсване
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
В купа слагаме кайма, поставяме нарязан на ситно лук и яйце. Поръсваме с подправките. В друга купа накисваме за кратко хляб заедно с кората, след което го отцеждаме и го прехвърляме при останалите продукти. Омесваме много добре сместа, с мокри ръце оформяме кюфтета, които овалваме в галета. Запържваме ги за кратко в загрята мазнина, по 1-2 минути от всяка страна, на по-слаб огън.
Приготвяме соса. В блендер поставяме чесън и натрошена чушка. Мелим за кратко и поставяме ароматната смес в олиото от кюфтетата. Пържим за не повече от 30 секунди, оттегляме от котлона и заливаме с обелени и нарязани на ситно стерилизирани домати. Връщаме на огъня, посоляваме, поръсваме със захар и кимион. Варим за още 2-3 минути.
Подреждаме кюфтенцата на дъното на глинен съд, между тях слагаме сварен фасул и поливаме със соса. Отгоре редим люспи кашкавал, поставяме ястието в средата на предварително затоплена фурна. Печем гювеча на 180 градуса в продължение на 15-20 минути.