0

П етърч край Костинброд и София се хвали, че е световна столица на зелето и всяка година през есента там се провеждат празненства по въпроса. Градът е известен с това, че дава прекрасен продукт. Ето няколко идеи от 1001recepti.com.

Постно на фурна

Необходими продукти:

  • 1 глава зеле
  • 2 с.л. олио
  • 1 ч.л. черен пипер на зърна
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 с.л. сол

Начин на приготвяне:

Зелето се нарязва на тънки ивички и се размачква с подправките - сол, червен пипер и черен пипер. Слага се на котлона в дълбока тенджера и се добавят вода, олио и дафинов лист. Бърка се за около 10 минути. След като омекне, зелето се слага във фурната на 190 градуса за половин час.

Пълнена зелка

Необходими продукти:

  • 1 зелка
  • 1 морков
  • 1 тиквичка
  • 2 картофа
  • 200 г пилешко месо
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 стръка зелен лук
  • 1/2 връзка копър
  • сол
  • черен пипер
  • 100 г топено пушено сирене

Начин на приготвяне:

Зелето се разрязва на две през средата и половинките й се издълбават, след което се бланшират във вряща подсолена вода, за да поомекнат. Щом изстинат, половинките се напълват с нарязаните зеленчуци и топено пушено сирене. Разбира се, тази смес трябва предварително да се овкуси с посочените подправки и малко олио. Пълнените зелеви половинки се увиват във фолио и се пекат на среден огън до пълна готовност. След това фолиото отгоре се развива и те се допичат в гореща фурна до получаването на златиста коричка отгоре. Птичите гнезда се гарнират с настъргани моркови на едрото ренде.

Задушено с наденица

Необходими продукти:

  • 1 зелка
  • 400 г наденица
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 2 домата
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. чубрица
  • 2 дафинов лист
  • 4 с.л. олио
  • 1 ч.ч. вода
  • сол

Начин на приготвяне:

Наденицата се нарязва на дребни парчета. Зелето се нарязва на тънки ивици и се претрива със сол, като се внимава да не се пресоли. Лукът се нарязва на ситни кубчета, а морковът се настъргва на едрото ренде. Задушават се под капак до омекване, заедно с наденицата. Щом се задушат, се добавя червеният пипер, разбърква се и се прибавя нарязаното и претрито със сол зеле. Добавя се гореща вода и ястието се оставя да къкри на тих огън до пълното омекване на зелето. Накрая, когато зелето е омекнало, се добавят останалите подправки и настърганите домати. Ястието се оставя да покъкри още десетина минути, след което се отстранява от котлона.

Салата колсло с майонеза

Необходими продукти:

  • 1/2 зелка
  • 1 морков
  • 200 г майонеза
  • 50 мл бял оцет
  • 2 с.л. захар

Начин на приготвяне:

Зелето и морковите се настъргват и смесват в голяма купа. В малка купа се приготвя дресинг от майонезата, оцета, захарта, сол и пипер. Всичко се смесва и разбърква добре, след което се оставя в хладилник, за да се изстуди и ароматите да се смесят.