П етърч край Костинброд и София се хвали, че е световна столица на зелето и всяка година през есента там се провеждат празненства по въпроса. Градът е известен с това, че дава прекрасен продукт. Ето няколко идеи от 1001recepti.com.
Постно на фурна
Необходими продукти:
- 1 глава зеле
 - 2 с.л. олио
 - 1 ч.л. черен пипер на зърна
 - 1 с.л. червен пипер
 - 1 дафинов лист
 - 1 ч.ч. вода
 - 1 с.л. сол
 
Начин на приготвяне:
Зелето се нарязва на тънки ивички и се размачква с подправките - сол, червен пипер и черен пипер. Слага се на котлона в дълбока тенджера и се добавят вода, олио и дафинов лист. Бърка се за около 10 минути. След като омекне, зелето се слага във фурната на 190 градуса за половин час.
Пълнена зелка
Необходими продукти:
- 1 зелка
 - 1 морков
 - 1 тиквичка
 - 2 картофа
 - 200 г пилешко месо
 - 1 глава лук
 - 2 скилидки чесън
 - 2 стръка зелен лук
 - 1/2 връзка копър
 - сол
 - черен пипер
 - 100 г топено пушено сирене
 
Начин на приготвяне:
Зелето се разрязва на две през средата и половинките й се издълбават, след което се бланшират във вряща подсолена вода, за да поомекнат. Щом изстинат, половинките се напълват с нарязаните зеленчуци и топено пушено сирене. Разбира се, тази смес трябва предварително да се овкуси с посочените подправки и малко олио. Пълнените зелеви половинки се увиват във фолио и се пекат на среден огън до пълна готовност. След това фолиото отгоре се развива и те се допичат в гореща фурна до получаването на златиста коричка отгоре. Птичите гнезда се гарнират с настъргани моркови на едрото ренде.
Задушено с наденица
Необходими продукти:
- 1 зелка
 - 400 г наденица
 - 1 морков
 - 1 глава лук
 - 2 домата
 - 1 ч.л. червен пипер
 - 1 ч.л. черен пипер
 - 1 ч.л. чубрица
 - 2 дафинов лист
 - 4 с.л. олио
 - 1 ч.ч. вода
 - сол
 
Начин на приготвяне:
Наденицата се нарязва на дребни парчета. Зелето се нарязва на тънки ивици и се претрива със сол, като се внимава да не се пресоли. Лукът се нарязва на ситни кубчета, а морковът се настъргва на едрото ренде. Задушават се под капак до омекване, заедно с наденицата. Щом се задушат, се добавя червеният пипер, разбърква се и се прибавя нарязаното и претрито със сол зеле. Добавя се гореща вода и ястието се оставя да къкри на тих огън до пълното омекване на зелето. Накрая, когато зелето е омекнало, се добавят останалите подправки и настърганите домати. Ястието се оставя да покъкри още десетина минути, след което се отстранява от котлона.
Салата колсло с майонеза
Необходими продукти:
- 1/2 зелка
 - 1 морков
 - 200 г майонеза
 - 50 мл бял оцет
 - 2 с.л. захар
 
Начин на приготвяне:
Зелето и морковите се настъргват и смесват в голяма купа. В малка купа се приготвя дресинг от майонезата, оцета, захарта, сол и пипер. Всичко се смесва и разбърква добре, след което се оставя в хладилник, за да се изстуди и ароматите да се смесят.



















