0

„Това е садист. Трябва да лежи в затвора за дълго. Ако го пуснат, утре ще утрепе някой друг“. Така кметът на димитровградското село Странско Хубен Пончев описа 18-годишния Делчо Миланов, който бе арестуван за жестокия побой над 67-годишния Филчо Атанасов. Пред „Телеграф“ Пончев обясни, че Миланов често се самонастанявал неканен в дома на жертвата си.

Възрастният човек бе обезобразен от бой на 2 април от Делчо. Според местни мотивът за зверството бил неполучена цигара. По време на побоя присъствало и още едно момче на 15 г. - Иван. Двамата влезли в къщата на жертвата през едно прозорче, докато домакинът си стоял кротко в друга стая. Разположили се удобно. Донесли си и алкохол. Почерпили се обилно, пресушавайки цялата бутилка. Според Пончев вероятно употребили и наркотици. След това просто се нахвърлили върху Филчо. Като основен извършител е обвинен пълнолетният Делчо. „Трепал го е просто за кеф. Все съм виждал боища, но такова нещо не бях виждал“, признава кметът.

Проблемно

„Делчо и преди е влизал в дома му, но явно човекът го е било страх да ми се оплаче“, обясни Пончев. По думите на кмета преди известно време зетят на Атанасов заварил младежа в една от стаите, когато отишъл да навести роднината си. Според кмета Филчо е изключително кротък човек. Пенсионер бил, едно време работел в строителството. Жена му починала преди години. Имал син, който живеел в чужбина, но не идвал да види баща си. Идвала само сестрата на Филчо. Жената се отбивала да навести брат си 1-2 пъти месечно. Когато мъжът й веднъж заварил неканения гост, казал на кмета. Той извикал Делчо и го предупредил, а той уж обещал повече да не прави така. „Проблемен е много“, категоричен е Пончев. Делчо дошъл с баща си, който бил пастир, от димитровградското село Длъгнево преди известно време. „Там направил същата беля, бутнал баба и я пребил“, разказа кметът. Понеже бил непълнолетен тогава, осъдили го на пробация. Молиха ми се да го взема на пробация, която изтече преди 2-3 месеца“, допълни той. „Хората му дадоха шанс, но той очевидно не си е взел поука“, каза той. По думите му Делчо се изживявал като тартор на една групичка от 7-8 момчета, представители на малцинствата. „Няма празна къща, която да не са обърнали“, казва Пончев. „А като го хванеш в крачка, все друг му е виновен“, каза още той.

Критично

Кметът и хората в селото разбрали за побоя над Филчо едва на следващия ден следобед. „Един негов комшия го видял на улицата да върви целия окървавен и ми се обади“, припомни си Пончев. „Отидох на място, човекът беше в шок, с надута глава“, допълни той. Питали го накъде е тръгнал, а Филчо кротко обяснил, че отива до центъра на селото, за да си вземе храна от патронажа. „Всяка сутрин така прави. Още от 6 часа сутринта идва да чака яденето“, твърди кметът. Според него явно мъжът е бил в безсъзнание часове наред, а нападателите са решили, че са го убили и избягали. „Добре че е излязъл на улицата, иначе нямаше да разберем“, каза още Пончев. По думите му, докато чакали полиция и линейка, питали пострадалия кой го е подредил така, а той посочил Делчо. „С другото момче – Иван, не съм имал проблеми. Те са 5-6 братчета. Родителите работят здраво. Как се е подлъгало, не знам“. Малко след това полицията прибрала и двамата. С обвинение обаче се сдоби само по-голямото момче. Пострадалият пък бил приет в болница с опасност за живота. Изпаднал в кома и в момента е на командно дишане.

Вина

По време на мярката си за неотклонение пред районните магистрати в Димитровград Делчо удобно прехвърли цялата вина върху по-малкия си авер, с когото въпросната вечер пили във Филчовата къща - Иван. „Не съм аз, той, за няма нищо го направи“, мънкаше обвиняемият и пред местните журналисти. Делчо е обвинен в нанасяне на средна телесна повреда. Съдът прецени, че на този етап има достатъчно доказателства, подкрепящи обвинението. Освен това, ако е на свобода, младежът може да се укрие или да извърши друго престъпление. За крехката си възраст Делчо Миланов има зад гърба си три присъди - за средна телесна повреда, кражба и преправяне на документи. Определението не е окончателно и може да се атакува пред Окръжен съд-Хасково.