0

Т я е дъщеря на имигранти, а името на санскрит означава „лотосов цвят“. Майка й, родом от Индия, се занимава с биомедицински изследвания. Баща й Доналд Дж. Харис е професор по икономика, родом от Ямайка. Родителите й се развеждат, когато Камала е на пет години. По-малката сестра, Мая Харис, адвокат, беше в екипа на Хилари Клинтън по време на кампанията й за президентските избори.

Ела Емхоф – скандалната дъщеря на опонента на Тръмп! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Днес Камала Дейви Харис (родена през 1964 г.) има шансове да обърне резултата и да стане президент на САЩ. Тя вече записа името си в историята като дясната ръка на президента Джо Байдън, първата чернокожа жена от азиатски произход, избрана за поста вицепрезидент на Америка. Влезе в аналите на страната и като първата и засега единствена жена, която, макар и не за дълго, имаше правата на държавен глава. Това се случи през ноември 2021 г., докато Байдън беше под упойка по време на колоноскопия (изследване на вътрешните органи с помощта на ендоскоп).

Gettyimages

Атака

Шансовете й са големи. И това се вижда и от начина, по който опонентът й Доналд Тръмп рязко я атакува. В четвъртък, 25 юли, кандидатът за президент от Републиканската партия нападна новата си съперничка от Демократическата партия Камала Харис, като я нарече "ултралиберална движеща сила", която трябва да носи отговорност за политиката на администрацията на Байдън по отношение на имиграцията.

"Камала отвори границите ни, което позволи на 20 милиона нелегални чужденци да нахлуят в страната ни от цял свят", заяви Тръмп, цитиран от Ройтерс, на митинг в Северна Каролина, първия му, след като президентът Джо Байдън се отказа от надпреварата през уикенда.

Под бурните възгласи на публиката бившият президент определи вицепрезидентката Харис като най-либералния политик, избиран някога в американската история.

"Тя ще унищожи страната ни, ако някога бъде избрана", пророкува бившият президент на събитието, което се проведе в Шарлът, Северна Каролина, един от няколкото щата, в които се водят битки, считани за решаващи за спечелването на президентските избори на 5 ноември.

Харис, първата чернокожа жена и американка от азиатски произход, която е заемала поста вицепрезидент, ще стане първата жена, избрана за президент, ако спечели на 5 ноември. През трите дни, откакто Байдън се отказа от участие, тя разтърси една спокойна надпревара и внесе нова енергия сред демократите, отбеляза Ройтерс.

"Тя иска аборти през осмия и деветия месец на бременността, до раждането и дори след раждането, екзекуция на бебетата", каза още Тръмп, цитиран от АФП.

Gettyimages

Заложби

Политиката ври и кипи в кръвта на Камала. Тя е истинска дъщеря на родителите си - млади максималисти, борещи се за граждански човешки права. Те са обзети от тази страст, докато учат в университета в Бъркли. На вълната на общите убеждения те създават семейство и им се раждат две дъщери. По-голямата – Камала, е лидер по природа. На петгодишна възраст родителите й вече я водят със себе си на митинги. Не е изненадващо, че домашните игри се основават на това, което момичето видя на събития за възрастни.

Любопитно - Камала провежда първата си стачка заедно с по-малката си сестра. Тя е посветена на борбата за правата на децата да играят на поляната отпред.

Баща й Доналд Харис, както вече стана дума, е родом от Ямайка. Емигрира в САЩ и става икономист. Той се отличава с експлозивен характер и невинаги си държи езика зад зъбите. По време на кампанията на дъщеря си за вицепрезидент той каза на пресата, че предците му са били поробени от ирландски земевладелец. След това изследователите откриват, че семейството на Камала включвало и собственици на роби, които малтретирали и изнасилвали черни жени. Харис е класифицирана като принадлежаща към двата клона на произход, както роби, така и робовладелци, което влияе на отношението на определена група избиратели към нея.

Майка й Шаямала Гопалан се занимава с изследвания в областта на биомедицината. Била е специалист по онкология. Родом от Индия, тя нарича първородната си дъщеря с едно от имената на индуската богиня Лакшми. Второто име - Деви - е енергията на божеството Шакти, разположена във всяко листенце на лотоса.

След развода двете момичета заживяват с майка си Шаямала Гопалан-Харис. Камала има късмет с училището. Програмата за интегриране на расовите малцинства в общото общество току-що е започнала. Черните деца са разпределени в „бели“ училища в района на пребиваване. Камала Харис влиза в най-престижното училище в региона, наречено Thousand Oaks. И тогава идва поканата към нейната майка да преподава в университета Макгил. В продължение на пет години трите живеят в Канада. Момичетата посещават гимназия в предградието на Монреал Уестмаунт. През 1981 г. Камала завършва гимназия и заминава за Вашингтон, за да учи в университета Хауърд.

Любопитно: Университетът Хауърд е исторически черна институция за висше образование, специално създадена от правителството на САЩ, за да образова афро-американското население.

На въпроса защо е избрала точно този университет да учи политически науки и икономика, Камала Харис отговаря, че изборът е умишлен. Тя лесно можела да влезе в престижния Станфорд, където баща й преподава, или друг „бял“ университет, защото през целия си живот е учила в училища с преобладаване на бели деца. Но тя вече е наясно какво ще прави в бъдеще.

Кариера

Камала Харис започва политическата си кариера като студентка. Тя организира протести срещу режима на апартейда в Южна Африка и участва в седяща демонстрация срещу изключването на редактора на студентския вестник от университета. През 1986 г. тя успешно завършва университета Хауърд, но избира да получи докторска степен в Калифорния. Завършила е юридическата си степен в Hastings College of Law в Калифорнийския университет.

Започва работа като помощник-прокурор в Оукланд. Специализирала е по дела от сексуален характер. Тя работи тук 8 години и получава добри практики и препоръки. После се премества в офиса на окръжния прокурор през 1998 г. и е избрана за окръжен прокурор на Сан Франциско през 2004 г.

Любопитно: Като прокурор тя невинаги взема популярни решения. Например тя отказва да осъди на смърт полицай, обвинен в убийство, което предизвиква критики от кмета на Оукланд.

През 2010 г. Камала Харис се кандидатира за главен прокурор и печели надпреварата срещу съперника си Стив Кули. Бавно, но сигурно тя си пробива път в голямата политика. В случая тя прави публично достояние данни за разкрити криминални случаи. За целта е създадена онлайн платформата Open Justice.

На 21 януари 2019 г. Харис официално обявява своята кандидатура за президент на САЩ. Но нещата не се развиват по план. Първо, става ясно, че няколкостотин дела за сексуално насилие са били отхвърлени поради опетнени доказателства, докато тя е била в Оукланд. Това не е доказано, но репутацията на Харис с лекота е опетнена от „жълтата преса“. Добър ход от нейна страна е критиката й към Джо Байдън, когато той предлага премахване на училищните автобуси. Родителите на ученици застават на страната на Харис. Но небрежно изявление за намерението й да премахне смъртното наказание отново я лишава от гласове. Това е краят на нейната предизборна кампания. Рейтингът й дълбае дъното.

Спира кампанията си на 3 декември 2019 г. Но нищо не е приключило - Камала залага на Джо Байдън. Тя става негов довереник, което изненадва и разтревожва политическия елит на Америка. На 11 август 2020 г. е обявена за кандидат-вицепрезидент на Джо Байдън, с когото печелят президентските избори срещу действащия президент Доналд Тръмп.

Любопитно: Единственото нещо, по което няма съгласие между Байдън и Харис, е въпросът за външнополитическите отношения с Израел. Съпругът на Камала е евреин, така че тя се придържа към неговата позиция.

По време на поста си като сенатор Камала Харис стана известна с бързия си и настоятелен разпит на свидетели. Веднъж тя дори притиска в ъгъла министъра на правосъдието на САЩ. След 15-минутно интервю той я моли да намали темпото, защото не може да отговори толкова бързо на нейните сигнали и това го изнервя.

Първоначално тя смята Байдън за неособено успешен кандидат, но след Тръмп той наистина можеше да стане лидер, който обедини страната. Тръмп не говори ласкаво за тази двойка национални лидери, критикувайки ги за нежеланието им да стимулират производството на шистов петрол и техния подъл характер.

Вицепрезидентът има свои служебни отговорности. По инструкции на Байдън Харис се занимаваше с въпроси на външната политика, подкрепяйки избирателните права на гражданите и разработвайки мерки за намаляване на нелегалната миграция от Мексико. Според изследователите на нейната дейност тя е много активна. Ненапразно Байдън на три пъти се изказа грешно, наричайки Харис държавен глава.

Вторият човек в правителството имаше свои виждания за социалните проблеми на обществото. Като сенатор тя подкрепяше програмата „Медицина за всички“ и смяташе, че тази сфера на обществото трябва да бъде изцяло финансирана от държавния бюджет. Освен това тя защити правото на жените да прекъснат нежелана бременност.

Gettyimages

Имиграция

Имиграционната политика винаги е била пречка в отношенията със съседните държави. Харис изнесе реч в Гватемала, в която предупреди, че американските власти предприемат мерки срещу незаконното преминаване на границата. Тя призова жителите на Централна Америка да не се опитват да влязат незаконно в Съединените щати, тъй като срещу тях ще бъдат предприети съответните действия.

Камала Харис подкрепяше еднополовите бракове и когато беше главен прокурор на Сан Франциско, създаде звено, за да защити ЛГБТ хората от насилие. Освен това тя осъди колегата си Тулси Габард за осъждането и затварянето на хиляда и половина души за пушене на марихуана. Харис не смята, че тревата е входен наркотик (тя не води до пристрастяване в сравнение с хероина и други твърди наркотици) и вярва, че канабисът трябва да бъде легализиран.

Любопитно: По време на предизборната си кампания Харис обещаваше да затвори всички частни затвори и да намали броя на освобождаванията под гаранция. Тя смята, че престъпниците трябва да бъдат държани при еднакви условия, независимо от тяхното финансово и социално положение.