0

М ного известни хора смятат, че образованието е загуба на време и собствената им амбиция е достатъчна, за да им осигури богатство и слава. 

Такива са Бил Гейтс, Илон Мъск, Кристиано Роналдо, Леонардо ди Каприо и други. Но има и друга, по-различна порода известни хора, които оценяват доброто образование и въпреки негативите за кариерите им не се отказват да следват в университет.

ЗАГЪРБИЛИ СПОРТНИ КАРИЕРИ: Звезди на косъм от медалите!

Натали Портман е имала всичко, за което едно модерно момиче може да мечтае. Още като дете тя влиза със замах в голямото кино. Едва на 12 години си партнира с Жан Рено в класиката „Леон“. Но колкото и парадоксално да звучи, Портман е поставила на риск кариерата си и е пропуснала много роли заради амбицията си да следва. По време на снимките на „Междузвездни войни“ Портман, която играе принцеса Падме Амидала, отсвирвала за дълги периоди снимачния процес. За разлика от своите колеги в продукцията, не купонясвала и не пътешествала, а залягала над учебниците. Резултатът от нейните усилия не закъснява. Портман се дипломира като психолог от Харвардския университет. 

Обещание

Ако си мислите, че животът на Дуейн Джонсън – Скалата, е само снимки, тренировки и купони, ще сбъркате. Скалата искал да я кара по течението и да прекъсне образованието си, но бил дал обещание на майка си, че ще се дипломира. Може да звучи странно, но грамадният мъжага всъщност не смее да гъкне пред майка си. Той завършва университета в Маями, а след това специализира психология и криминалистика в университета в Пенсилвания. 

Нещо повече от планина от мускули е и Долф Лундгрен. Физиката и златният медал по карате изстрелват нагоре филмовата кариера на двуметровия швед. Но той прилежно е залягал над учебниците. Неговото пристигане в САЩ става възможно благодарение на студентска виза. Лундгрен следвал за инженер-химик. Хваща се в киното, но не забравя образованието и се връща в Стокхолм, за да се дипломира.

В ИМЕТО НА СЛАВАТА: Звезди разчистват сметки с книги!

Развенчан беше и митът, че кланът Кардашиян дължи огромното си богатство и слава на едно нережисирано риалити и хиляди селфита. Има обаче тайна, свързана с най-голямата от сестрите Кардашиян – Кортни. Тя е дипломиран театровед и режисьор и на този фон успехът на семейството не изглежда като непланиран хаос, а като добра операция. 

Чудо

Дете чудо била актрисата Джоди Фостър. На три години се научава да чете, а на 12 хваща окото на Мартин Скорсезе. Печели световна слава с „Шофьор на такси“, където партнира на Робърт де Ниро. После Алисия Фостър, както е истинското ѝ име, изчезва. Избира да завърши филология в Йейл. Дипломира се със златен медал. След това в хода на кариерата си прави паузи, които ѝ позволяват да завърши две магистратури и да защити докторска дисертация.

Стабилна академична кариера имал и Хю Джакман. Известният с превъплъщението си в образа на Върколака австралиец в живота няма нищо общо с екранния образ на мускулест хулиган. Всъщност Джакман е завършил с отличие университета в Сидни, специалност „Комуникации“. Той обожавал да преподава и по тази причина постъпва като учител по физическо, защото тази позиция била свободна. Едва по-късно се насочва към актьорството. 

Кариера

Осъзнат избор на актьорската професия прави и Сигърни Уивър. Кралицата на хоръра е дипломиран филолог. Тя започва да играе в театрални пиеси едва след като се дипломира, защото искала да демонстрира своя прочит на класическите творби. 

КАТО УДАРЕНИ ОТ ГРЪМ: Любов от пръв поглед помита известни ергени!

Литературата е голямата любов на звездата от поредицата за Хари Потър Ема Уотсън. Екранната Хармаями се дипломира в специалност „Английска литература“ в Оксфорд. На доста сериозна възраст е осъзнал качествата си на актьор Джерард Бътлър. Той блести с изваяно мускулесто тяло в „300“, но всъщност не е фен на физическите упражнения. Зад фасадата на цар Леонид се крие дипломиран юрист от университета в Глазгоу. Бътлър има права на адвокат и дори е практикувал право в юридическа фирма. 

Актьорството било просто хоби за Роуън Аткинсън, който печели световна слава с образа на непохватния мистър Бийн. Аткинсън е роден в дълбоката английска провинция във фермерско семейство. Единствената възможност да се измъкне била да учи и да печели стипендии. Така успява да завърши две магистратури в техническия университет в Нюкасъл в специалностите електроника и електротехника. Едва след като записва докторантура, Аткинсън започва да пише и играе. 

Доктор

Кен Джонг е популярно лице в шоубизнеса. Мнозина го свързват с най-известния му образ на азиатския полуидиот Лесли Чоу в поредицата „Ергенските запои“. Комичните роли носят на Джонг световна слава, а малцина знаят, че той е завършил медицина в университета Дюк и дори е имал своя собствена практика като общопрактикуващ лекар. 

ДОКАТО СМЪРТТА ГИ РАЗДЕЛИ: Звезди крият до последно паралелни връзки!

Малко са и хората, които знаят, че актьорът Дензъл Уошингтън е завършил журналистика, но тъй като не успява да се реализира в тази сфера, му се налага да завърши и актьорско майсторство. Няколко десетилетия е продължило следването на Стивън Спилбърг. Той бил приет в специалност „Кинорежисура“ в Калифорнийския университет. Още докато бил студент, започва шеметната му кариера и се налага да прекъсне. Дава дума, че ще се върне и ще завърши. Успява да изпълни обещанието си след 34 години. След като приключва работата по „Списъкът на Шиндлер“, се връща на студентската банка и въпреки напредналата си възраст успява да завърши. 

Работата и образованието успяла да съчетае и Мерил Стрийп. Тя вече била известна актриса, когато решила да запише актьорско майсторство в университета Йейл. Интересна специализация има и звездата от популярния сериал „Хавай 5.0“ Даниел Дей Кинг. Той е дипломиран политолог. По време на следването се явявал на прослушвания и така започнала актьорската му кариера.