0

О лимпиадата в Париж още не е завършила, но мнозина фенове вече очакват официалното предаване на щафетата на следващия домакин – Лос Анджелис. Главна роля в церемонията ще има суперзвездата Том Круз.

Той ще се спусне с парашут във френската столица, а след това на видео, снимано предварително, ще кацне с олимпийското знаме до емблематичния надпис „Холивуд“ в Ел Ей. 

КАТО УДАРЕНИ ОТ ГРЪМ: Любов от пръв поглед помита известни ергени!

Том Круз винаги е бил свързан със спорта. На млади години е бил обещаващ талант в борбата. Състезава се на щатския шампионат на Ню Джърси като част от отбора Глен Ридж. Спортната му кариера е провалена от нелепа контузия. След като разбира, че не може да се занимава повече, Круз се насочва към актьорството. 

Близка връзка със спорта е имала Нина Добрев. Тя е родена в София, но емигрира в Торонто заедно със семейството си в много ранна детска възраст. Там забелязват веднага, че тя има изключителна физика и Нина се превръща в звезда от художествената гимнастика. Тя комбинира спорта с балет, което й помага да сложи началото на своята актьорска кариера. Нина винаги е била отборен играч и не се е чувствала добре в индивидуалните състезания, но си е намерила мястото като част от ансамбъла по художествена гимнастика.

Кариера

На ръба на спортната кариера е бил и актьорът Джордж Клуни. Той тренирал баскетбол и бейзбол. Дълго се колебал кое да избере и в крайна сметка залага на бейзбола. Стига до проби за националната лига и дори води подготвителен лагер със Синсинати Редс. Клуни бил сигурен, че ще го вземат и дори си резервира номер 16 в отбора, но в крайна сметка не му предлагат професионален договор и го съветват да пробва следващата година. Ентусиазмът на Клуни отшумява и той се записва на актьорски курсове.

РИТУАЛИТЕ НА ПРЕЗИДЕНТИТЕ: Барак Обама крие чип в джоба си, разнася и стар етиопски кръст!

Пример за успешен преход от спорт към актьорство са кариерите на Арнолд Шварценегер и Дуейн Джонсън-Скалата. Арни става символ на сбъднатата американска мечта. Здравото момче от австрийската провинция прави шеметна кариера. В началото той е имал единствено мускули и не знаел нито дума на английски. Малко по малко победителят в „Мистър Олимпия“ става икона в Холивуд, а освен това успява да стигне до губернатор на Калифорния. 

Дуейн Джонсън-Скалата изгражда успешна кариера в кеча. Всъщност спортът му дава шанс за добро образование. Той е приет в университета в Маями със спортна стипендия, профил професионален футбол. Става част от отбора на Маями Хърикенс, но спортният му талант не бил толкова голям. За пет години Джонсън играе едва в 39 мача, като един-единствен път е титуляр. Зарязва футбола и набляга на ученето, като междувременно го откриват за кеча. Става любимец на публиката с магнетичнот

 си излъчване. Успешната спортна кариера му отваря вратата на Холивуд, където дебютира в „Мумията се завръща“. 

Колкото и изненадващо да звучи, много по-успешна спортна кариера от Скалата имал актьорът Томи Лий Джоунс. Той играел като краен нападател в слабо известния днес отбор по професионален футбол Харвард Кримсън. Не така стояли нещата през втората половина на 60-те години. С Джоунс в състава си отборът завършва 1968 г. без нито една загуба, а той е избран за най-добър играч на първенството. Признанието обаче не го трогва и той зарязва обещаващата си спортна кариера, за да се концентрира в следването. 

В ИМЕТО НА СЛАВАТА: Звезди разчистват сметки с книги!

Със спортна стипендия влиза в университета и актьорът Дензъл Уошингтън. Той бил баскетболист и играел като гард. Според тогавашните му съотборници Дензъл бил добър в защита, но стрелбата му била много слаба и това провалило шансовете му за спортна кариера. 

Амбиция

Когато е на върха на спортната си слава, баскетболистът Майкъл Джордан получава предложение да се пробва в киното. Проектът бил за филм, който да е комбинация от анимация и игрално кино. Джордан отхвърля предложението, но тогава се забърква в неприятен скандал – хващат го, че залага на баскетболни мачове. За да бъде потушен, Джордан излиза в принудителна почивка. Тогава се сеща за предложението и се пробва в киното в компанията на Бъгс Бъни и цял куп анимационни герои. „Космически забивки“ се превръща в касов хит, а баскетболистът става актьор. За продължението на „Космически забивки“ продуцентите привличат най-актуалната звезда от НБА – Леброн Джеймс. 

ШАРЕН СВЯТ: Звезди се свалят на работното място!

Днес малцина знаят, че носителката на „Оскар“ Джина Дейвис е отличен стрелец с лък. Стрелбата била нейно хоби до момента, в който гледа Олимпиадата през 1996 г. Тогава имала успешна кариера в киното, но прави завой към спорта. Печели цяла купчина медали от национални и международни състезания. Стига до квалификациите за Олимпиадата през 2000 г. в Сеул. Всички са сащисани, защото в онзи момент Дейвис била на 41 г. и буквално размазвала по-младите си конкурентки. На финалната стрелба обаче нервите й не издържат, тя се срива и се класира 24-та, като така се прощава с олимпийската си мечта. 

На косъм от олимпиадата остава и актьорът Джейсън Стейтъм. Той бил национален състезател по скокове във вода и дори участвал в Игрите на Британската общност през 1990 г., но след това формата му пада и той не успява да се класира за квалификациите за олимпиадата.