0

Н а 15 април 2024 г. в корабостроителницата на Naval Group в Лориен бе заложен килът на първия блок от третата гръцка фрегата HS Formion, тип FDI. 

Какво обаче означава този тип? Сега ще ви запознаем с него и с техническите му характеристики. 

Рождение 

FDI - фрегатата за отбрана и намеса е френски тип. Към 2024 г. са поръчани 5 кораба за френския флот и още 3 по-тежко въоръжени кораба за гръцките ВМС. 

Що за чудо е дронът, потопил „Сергей Котов“?!

Първата цифрова фрегата FDI е 4500-тонен клас военен кораб за открито море. Многофункционална и устойчива, тя разполага с високо ниво на способности във всички области: противокорабна, противовъздушна, противоподводна защита и операции на специалните сили, с уникални способности срещу асиметрични заплахи. Корабите се отличават с панорамни сензори и разузнавателен модул. Това е комбинация от интегрираната мачта с различни сензори и интегриран в нея оперативния център и свързаните технически помещения.

Още на етапа на проектиране във фрегатата са заложени изцяло цифрови системи и интеграция на всички възможни сензори и системи. Това прави бъдещите актуализации и модернизации много по-лесни, като се нуждаят от по-малко ресурси. 

Връзка

Интересното е, че и 8-те кораба носят имена на адмирали. За Франция това са Ronarc'h, Louzeau, Castex, Nomy и Cabanier. Корабите за гръцките ВМС са кръстени на трима велики древногръцки адмирали - Cimon, Nearchus and Phormio. Тези имена преди това са били носени от бившите американски разрушители тип Charles F. Adams, на въоръжение във ВМС на Гърция от 1991 до 2004 г.

Френските ВМС не използват термина „разрушител“, а класифицират тези кораби като „първокласни фрегати“. Въпреки това те се идентифицират с обозначението D на НАТО в бордовия номер, което ги класира в класа на разрушителите, вместо да ги класифицира с обозначението F като фрегати. Същото се отнася и за „тежките“ ПВО фрегати тип Horizon, които също имат бордови номер, започващ с D. От 2023 г. номерата на корпуса на всички френски военни кораби бяха премахнати, за да се намали възможността за идентифициране на отделни кораби. 

Гръцките кораби тип FDI HN пък имат в бордовите си номера префикса F (фрегата).

История

Програмата FDI бе отговор на изискването за 15 първокласни фрегати за френските ВМС. Това бе  записано в Бялата книга за отбраната и националната сигурност от 2013 г. 5-те фрегати FDI се добавят към 8-те многофункционални фрегати FREMM тип Aquitaine и 2-те тежки фрегати тип Horizon. 

Бойни самолети на XXI век: Става ли Турция изтребителна сила? (СНИМКА)

Министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан обяви старта на програмата на 29 май 2015 г. Тя направи възможно поддържането на развойния и производствения капацитет на френските корабостроителници. FDI ще заменят до 2035 г. всички 5 фрегати тип La Fayette в ролята на фрегати от I ранг. Междувременно се модернизират 3 кораба тип La Fayette, за да се удължи жизненият им цикъл до 2030 г. 

Експорт

През септември 2021 г. Гърция подписа споразумение с френската Naval Group за закупуване на 3 фрегати FDI HN с опция за още една като част от отбранителен пакет от Франция на стойност 5 млрд. долара.

Корабите на гръцките ВМС ще имат по-богат набор от въоръжение, включително 32 ракети за ПВО на средна и далечна дистанция плюс 21 ракети за ПВО с близък обсег RAM Block 2B; 8 противокорабни ракети Exocet, две 3-тръбни пускови установки за торпеда MU90 и системи за изстрелване на примамки SYLENA Mk1 (DLS) за противоторпедни примамки CANTO. 

През декември 2021 г. бе подписано споразумение за FDI между Франция и Гърция, като реалният договор за строителството на корабите бе подписан на 24 март 2022 г. Първите 2 фрегати за гръцките ВМС ще бъдат оборудвани като техните френски аналози в конфигурация Standard-1 (с 16-клетъчна установка за авертикален старт (УВС) Sylver A50). До 2027 г. двата кораба ще бъдат модернизирани до конфигурация Standard-2 с 32-клетъчна УВС Sylver A-50, както и със ЗРК RAM Block 2B. Третата фрегата на гръцките ВМС ще бъде построена от самото начало в конфигурация Standard-2.

„Пустинни плъхове“ превземат НАТО

През 2024 г. бе коригирана производствената последователност чрез размяна на четвъртия и петия кораб в производствената серия. Четвъртият кораб (предишният Amiral Louzeau - D661), назначен преди това на Франция, вместо това ще бъде доставен на Гърция, докато петият кораб от серията (предишният Formion - F603), назначен преди това на Гърция, ще бъде доставен на Франция. Всеки кораб ще бъде преименуван съответно. 

Основни тактико-технически характеристики:

  • Водоизместимост 4.460 t 
  • Дължина 122 m 
  • Ширина 17,7 m 
  • Двигателна установка - комбинирана, с дизелово и дизелово (CODAD) задвижване. Тя осигурява обща мощност: 32 000 kW/43 000 к. с.
  • Максимална скорост: 27 възела
  • Далечина на плаване 5000 морски мили при скорост 15 възела
  • Автономност 45 дни
  • Екипаж 110, без авиационния компонент, който е от 15 военнослужещи
  • Радар за търсене и проследяване: многофункционален, с активна електронно сканирана решетка Thales Sea Fire, S-обхват
  • Сонари: 
  • подкилен Kingklip Mark 1115,
  • буксируем сонар CAPTAS-4
  • Въоръжение
  • Многофункционално оръдие 76 mm Oto Melara Super Rapid (монтирано в СТЕЛТ купол) 
  • 2 дистанционно управляеми 20 mm ЗАК Nexter Narwhal (френски кораби) 
  • 20 mm дистанционно управляемо Leonardo LIONFISH (гръцки кораби)

Противокорабни ракети: 8 х Exocet MM-40 Block 3c

ПВО: 

  • 2 х 8-клетъчна УВС Sylver A50 за 16 ракети „земя-въздух“ MBDA Aster 15/30 (френски кораби)
  • 4 х 8-клетъчна УВС Sylver A50 за 32 MBDA Aster 15/30 (гръцки кораби)
  • 1 х 21-клетъчна ПУ Mk31 за ракети „земя-въздух“ RAM Block 2B (гръцки кораби)
  • Противоподводно: две 3-тръбни торпедни тръби за торпеда EuroTorp MU90

Авиокрило: 

  • 1 бордови хеликоптер NH90/Guеpard Marine (H160M) с торпеда, ракети „въздух-земя“ и/или тежка картечница; и БЛА (френски кораби)
  • 1 бордови вертолет MH-60R Seahawk и 1 БЛА Schiebel Camcopter S-100 (гръцки кораби)