0

С ветът на владетелите, аристократите и хората със „синя кръв“ е доста необикновен, а често и странен за простосмъртните, нямащи честта да се родят в пурпурна мантия и да носят корона на главата и титли в имената си. Макар и живеещи в охолство и разкош, над благородниците тегнат жестоки забрани и ограничения, за нарушението на които често през Средновековието можело да загубят трона, а понякога и главата си. Днес в условията на модерния свят не чак толкова многото останали световни монарси се опитват да запазят поне една малка част от старите родови ограничения, но това става все по-трудно. Едно от най-често нарушаваните табута днес е свързването в брак на принца със „синя кръв“, яхнал бял кон, и обикновеното момиче от народа. Или иначе казано „Пепеляшка и царският син“.

Най-известният пример за подобна връзка е бракът на английския принц Чарлз, днес вече крал, и Даяна Спенсър, известна като лейди Даяна.

Първата сватба на Чарлз с Даяна.

 Първата сватба на Чарлз  с Даяна.

За съжаление, техният брак завършва с трагичната смърт на принцеса Даяна в автомобилна катастрофа на 31 август 1997 г. Но в интерес на истината това не е типичният пример за морганатичен брак (между аристократ и жена с по-нисък ранг. По правило децата от него нямат право на наследство върху титлите на аристократа – бел. ред.), тъй като Даяна Спенсър всъщност има аристократична кръв. По бащина линия тя е потомък на Стюартите, управлявали Албиона в продължение на повече от 400 години. За сметка на това Камила Паркър-Боулс, която измести лейди Даяна в леглото на Чарлз и днес даже е и кралица, е типичният пример за Пепеляшка, успяла да завърти главата на кралския син. Тя е родена в семейството на офицер и през живота си е работила като счетоводителка, рецепционистка и дори се занимава с градинарство.

Камила все пак дочака своя звезден миг да стане кралица на Великобритания.

 Камила все пак дочака своя звезден миг да стане кралица на Великобритания.
ЕПА/БГНЕС

Камила се запознава с принц Чарлз в началото на 70-те години, докато първият й съпруг - офицерът Андрю Паркър-Боулс, ухажва принцеса Ан, сестрата на Чарлз. И докато Андрю сваля Ан, съпругата му успява да омотае Чарлз. Как и с какво точно е завъртяла акъла на бъдещия крал, остава тайна. Връзката между двамата не е тайна за никого в двора и изобщо не е по вкуса на кралица Елизабет, която изпада в шок при мисълта, че синът й може да доведе в двореца жена без „синя кръв“ и аристократична титла. Но след смъртта на принцеса Даяна кошмарите на баба Бети се сбъдват и Камила постепенно успява да стане част от обитателите на Бъкингам. А след избора на Чарлз за крал някогашната рецепционистка стана кралица на Велика Британия.

Наследствено

Оказва се обаче, че увлечението на принцовете към пепеляшки е в кръвта на мъжете от британската кралска фамилия. Защото синовете на Чарлз – Уилям и Хари, смело вървят по пътя на баща си. Престолонаследникът принц Уилям влезе във връзка с Кейт Мидълтън, родена в семейството на пилот и стюардеса. Двамата се запознават в университета „Сейнт Андрюс“ в Шотландия, където Кейт учи история на изкуството. След срещи и раздели, и изявления, захранващи жълтите медии, през 2011 г.

Принц Уилям и Кейт Мидълтън махат на поданиците.

 Принц Уилям и Кейт Мидълтън махат на поданиците.
ЕПА/БГНЕС

Уилям и Кейт се сгодяват по време на екскурзия в Африка, а след завръщането си в Лондон сключват и официално брак. Така Кейт се превърна в Катрин, херцогиня на Кеймбридж. Това бе поредният удар, нанесен на кралица Елизабет, но се оказа, че тя ще трябва да събере сила и за още един.

Принц Хари и Меган Маркъл с кралското семейство.

 Принц Хари и Меган Маркъл с кралското семейство.
ЕПА/БГНЕС

Вторият от любимите й внук Хари продължи семейната традиция да се забърква с простосмъртни и беше омаян и оплетен от американската актриса и фотомодел Меган Маркъл. Която на всичко отгоре има и предишен неуспешен брак с филмов продуцент и извънбрачна връзка и съжителство с ресторантьор.

Херцогиня

Въпреки негодуванието на баба Бети през 2018 г. Меган също успя да закара Хари под венчило и се сдоби с благородническата титла „херцогиня“.

Крал Чарлз и синовете му не са първите представители на британския кралски двор, които се забъркват с обикновени момичета и жени.

Всъщност самата Елизабет, която толкова негодува срещу морганатичните бракове на своя син и внуци, се озовава на трона благодарение на една подобна връзка. Това се случва, след като през 1936 г. чичо й Едуард VIII се задържа на трона по-малко от година. През декември 1936 г. той обявява, че се отказва от кралската си титла заради връзката с американката Уолис Симпсън.

Едуард и Уолис Симпсън.

 Едуард и Уолис Симпсън.
gettyimages

Която по време на връзката с Едуард, докато е още принц, е омъжена. След като любимият й става крал, Уолис се развежда, но британското консервативно общество вече е скандализирано достатъчно. На младия крал е поставен въпросът ребром: „Короната или американката?!“. И той избира второто.

Безмозъчен

След като се отказва от трона, в продължение на 35 години двамата остават заедно, като прекарват времето си предимно в пътешествия. Впрочем показателна за лейди Уолис е реакцията й, когато разбира, че любимият й се е отказал от престола: „Ах, какъв безмозъчен глупак“, възкликва тя. Да, очевидно това е било голям удар за една жена, която вече се е виждала с корона на главата. Цяло чудо е, че след това тя все пак остава до самодетрониралия се крал. Може би причина за това все пак са били банковите му сметки.

Не бива обаче да се смята, че само британската кралска династия се състои от мъжкари, които си падат по разведени, моделки и актриси. Макар да не са съпроводени със скандали, и други европейски монарси и престолонаследници избират да се обвържат с жени от народа.

Принц Рение III, монарх на Княжество Монако, през 1955 на фестивала в Кан се запознава с американската актриса Грейс Кели. И още на следващата година се жени за нея. Двамата имат син и две дъщери и прекарват заедно щастливи 27 години. През 1982 г. красавицата Грейс умира по един ужасно нелеп начин. След автомобилна катастрофа с колата си, която сама е управлявала, бившата актриса получава два тежки мозъчни кръвоизлива и напуска този свят само на 52 години. Четвърт век по-късно принц Рение III последва любимата си.

Принц Рение и Грейс Кели.

 Принц Рение и Грейс Кели.

Скандинавските монархии също постепенно разчупват традициите и догмите. Крал Карл Густав XVI сяда на трона през 1973 г. А три години по-късно се жени за Силвия Зомерлаг, дъщеря на немски бизнесмен с майка бразилка. Двамата се запознават на Олимпийските игри в Мюнхен. Бащиният пример очевидно и тук се оказва заразителен, тъй като синът й - престолонаследник Карл Филип, на свой ред завързва връзка с красивата София Хелквист.

Карл Филип Шведски и принцеса София.

 Карл Филип Шведски и принцеса София.
ЕПА/БГНЕС

Преди да срещне царския син, София работи като фотомодел. Когато е само на 20 години, тя се появява в шведско мъжко списание само по бикини и със змия боа, криеща гърдите й. След това пък участва в риалити, в което трябва да живее в луксозен хотел с непознат дотогава за нея мъж. Все предизвикателства, които биха хвърлили в шок повечето от старите европейски монарси. Крал Карл Густав и съпругата му обаче посрещат избора на сина си без излишен драматизъм и засега не показват някакви лоши чувства към избраницата му.

А самият престолонаследник лети на крилете на любовта и публично обявява, че допреди да срещне София не е познавал магията на това най-прекрасно човешко чувство. Двамата се женят през 2015 г. и вече имат три прекрасни деца и здраво семейство. В този случай не може да се каже, че принцеса София също се надява един ден да стане кралица. Тъй като според железния закон за унаследяването в Кралство Швеция, след смъртта на монарха начело на престола винаги застава първото дете, независимо че в случая това е жена – принцеса Виктория, по-голямата сестра на Карл Филип.

В съседна Норвегия също „синята кръв“ вече малко е поразмесена и не чак толкова чиста.

Търговец

Съпругата на настоящия крал Харалд V – Соня Харалдсен, е дъщеря на търговец на дървен материал. За разлика от шведския си колега, тук на бъдещия крал Харалд му се налага да се справи с опозицията в родината му, която не приема обикновения произход на неговата любима. Харалд обаче е непоколебим и категорично заявява на родителите си, че няма да се ожени за друга.

Харалд Норвежки и Соня.

 Харалд Норвежки и Соня.
gettyimages

А в случая заплахата му далеч не е беззъба, тъй като той е единственият наследник и безбрачието му би довело до край на управляващата династия. Затова макар със скърцане на зъби родителите дават благословията и така търговската дъщеря Соня става кралица. И благодарение на това Норвегия има и своя престолонаследник Хокон Магнус. И тук едва ли е необходимо да се учудваме от факта, че наследникът на трона на свой ред прави забежка, като се жени за Мете Харит Хьойби, самотна майка, с която се запознава на рок фестивал. Отношението на норвежците към тази му постъпка не е много добро, тъй като според слуховете съпругата му често посещавала рейв партита и съмнителни места в Осло, в които се употребявали наркотици. На принца обаче явно не му пука от слуховете.

Режим

Не минава без проблеми и личният живот на настоящия монарх на Нидерландия - Вилем Александър. Той се жени за аржентинката Максима Серути. Проблемът тук е свързан с бащата на булката, който е бивш министър от диктаторския режим през 70-те години на миналия век. Но и тук всяко чудо за три дни и днес жителите и медиите в Нидерландия вече отдавна не разчепкват миналото и произхода на своята консорт кралица.

Ще завършим представянето на днешните европейски монархически дворове и техните забежки с краля на Испания, Фелипе, и съпругата му Летисия Ортис, родена в семейство на журналист и медицинска сестра. Преди връзката си с бъдещия монарх Летисия има зад гърба си един брак с писател, който обаче продължава по-малко от една година. Какво е било отношението на стария крал Хуан Карлос към снахата без благородно потекло не е ясно. Но самият факт, че през 2014 г. той доброволно се отказва от трона в полза на своя син, говори, че едва ли липсата на „синя кръв“ у снаха му е от голямо значение за него.