0

14-годишният Любомир, който уби рождената си майка Бистра, е бил системно тормозен от нея. 52-годишната жена употребявала редовно алкохол и ставала агресивна. Нападала и мъжа си Красимир, който е таксиметров шофьор в Пловдив. Това разказват техни съседи в квартал Коматево.

УЖАСЯВАЩО: Син уби майка си!

Други от комшиите пък твърдят, че жената се е пропила, тъй като също е била жертва на домашно насилие. Данните по делото обаче са различни. В съдебната зала стана ясно, че 14-годишният Любомир е бил жертва на системен тормоз от майка си още от най-ранна детска възраст. Жената всекидневно го подлагала на различни мъчения, удряла го с кухненска посуда като тиган, черпак, ползвала метла и парцал, за да го бие. 

Парцал 

Жената го наричала „боклук“, твърдяла, че е „мръсен парцал“ и че не й е никакъв син. Според данните от делото жената си е чиста алкохоличка. Твърди се, че изпивала по едно шише уиски на ден. Мъжът й предпочитал да кара такси и да не се задържа много вкъщи, за да не търпи домашното насилие. Бистра употребявала често и антидепресанти, дори имала рецепта, но злоупотребявала с алкохола. Изяснява се цялата схема на убийството, както и мотивите на малкото момче да го извърши.

Масивната желязна порта на Бистра в дома й

 Масивната желязна порта на Бистра в дома й
Facebook

По делото са назначени ред експертизи, които целят да изяснят и потвърдят механизма на убийството. Самата Бистра се оплаквала, че е бита от сина си, както и от мъжа си. „Беше бита и потрошавана, а не е лош човек. Обикновена, добра жена. Навън не даваше да се разбере какво се случва в семейството. Даваше вид на любяща майка“, твърди друг комшия. Противоречията на информацията от съседите тепърва също е обект на изясняване от страна на следователите. 

Надзор 

Изненадващо съдът в Пловдив пусна 14-годишния Любомир от ареста с мярка „надзор на родител“, който ще бъде поверен на баща му - таксиджията Красимир. Жената дълги години е работила в чужбина. Пращала пари, с тях мъжът й вдигнал двуетажна къща в Коматево, опасана от скъпа масивна ограда. Съседите им са предимно новоселци, не са местни и затова има противоречия в това дали са нормално семейство или домашни насилници.

Коматевци са по-склонни да вярват, че вътре са се били помежду си, докато новите жители на квартала са убедени в обратното. Съдия Петко Минев, който взе решението да пусне малкия убиец, е приел показанията на таксиджията Красимир, че майката пресушавала по бутилка уиски и биела детето. Дори на няколко пъти правила опити да го души. Отпращала и обидни думи по адрес на баба му – свекърва й. 

Насилник

Момчето е обвинено в умишлено убийство в условията на домашно насилие. Тъй като от 3 месеца е непълнолетен, а не малолетен, то малкият кръволок може да носи наказателна отговорност. От мотивите на съдията за определяне на мярката му за неотклонение обаче стана ясно, че може и фактите да не подкрепят квалификацията на обвинението.

Според юристи всъщност, ако малчуганът си намери добри адвокати, може да се измъкне, защото става дума за причиняване на смърт по непредпазливост след умишлено нанесена телесна повреда. За този член от Наказателния кодекс предвидената присъда е много по-лека, обясниха юристите. В мотивите си самият съдия Петко Минев посочи, че делото все още е в много ранен етап и следва да бъдат положени усилия, за да се установи механизмът на деянието. 

Експерти

Магистратът ясно даде да се разбере, че не е убеден, че Любомир е искал да убие майка си. Тъй като е със слабо телосложение, а е нанесъл ударите с голи ръце. „Възможно е Любомир да не е осъзнавал, че това може да доведе до смърт. В случая обаче има обилна кръвозагуба, следствие от счупени ребра. Ако не беше станало това, е било възможно майка му да е жива.

Съответните експертизи, които все още не са готови, биха могли да дадат мотивиран отговор дали е искал да причини смърт или тя е настъпила впоследствие”, заяви съдията. Според Минев няма опасност Любомир да извърши ново престъпление, защото, щом разбрали, че Бистра е починала, с баща му подали сигнал на 112, после дали подробни обяснения пред разследващите и им съдействали напълно. „Подсъдимият е признал вината си, обяснил е механизма и е разказал за отношенията им”, каза съдия Минев. Съдията взе предвид и добрите характеристични данни на 14-годишния Биларев. 

Врачанка си хвана любовник, млати съпруга 

Врачанин пусна молба за защита от домашно насилие от жена му до съда в града няколко месеца преди случая в Пловдив. Освен че го тормозела физически и психически, лютата врачанка дори си хванала любовник, твърди мъжът й в жалбата си до съдиите. 

Мъжът написал в писмото си, че обект на тормоз е и малолетната му дъщеря. Момичето първо също било бито от майката, но като станало малко по-голямо, започнало и то да бие бащата. Накрая майката и дъщерята отишли при любовника във Видин, а щерката дори накарала баща й да извади документи от врачанското училище и да ги прати във видинското.