Е дно време бабите и дядовците ни седели край бъдника (специален дънер, запален за празника) и отбелязвали традициите, в това число и за похапване на постни неща за Бъдни вечер. В днешно време това са само приказки за лека нощ. Но пък Звездев и за Бъдни вечер предлага прекрасни традиционни рецепти, пригодени за съвременните условия, се вижда на zvezdev.com.
Печен боб за Рождество
Необходими продукти:
- 300 г боб
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. риган
- 1 с.л. горчица
- 1 с.л. пудра захар
- 1 с.л. сос уорчестър
- 2 с.л. ябълков оцет
- 5 с.л. кетчуп
- 1 морков
- 1 глава лук
- вода
Начин на приготвяне:
Бобът се накисва във вода и престoява едно денонощие. След това се залива с нова вода и след като заври, тя се излива. Залива се с 3 литра студена вода и вари докато стане готов. Свареният боб се отцежда и слага в тава. Лукът се наситнява, а морковът се реже на колелца, които се слагат при боба заедно с всички останали продукти. Залива се с 1 литър от водата на боба, разбърква се добре. Пече се 1 час във фурна на 150 градуса.
Пълнени сушени чушки с ориз
Необходими продукти:
- 1 пакет сушени чушки - 10 броя
- 6 с.л. олио
- 1 глава лук
- 2 ч.л. червен пипер
- 1 малък морков - нарязан на ситно
- 250 г ориз
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.ч. стерилизирани домати- 200 г
- 1 ч.л. чубрица
- вода
Начин на приготвяне:
Сушените чушки се накисват в студена вода, докато омекнат. Лукът се нарязва на ситно. Загрява се в тиган олио и нарязаният лук заедно с моркова се запържват за минута на умерен огън. Оризът се измива много добре и отцежда. Слага се в тигана и запържва за половин минута, като се разбърква докато стане “стъклен”. Поръсва се с червен пипер, разбърква се и се залива с 250 мл гореща вода. Посолява се и оставя да се задуши на тих огън, докато водата се поеме от ориза. Тогава се слагат скълцани домати и чубрица . Разбърква се хубаво и чушките се пълнят със полуготовата смес. Подреждат се в тава, поръсват се с малко сол и поливат с 4 с.л. олио. Налива се половин чаша гореща вода. Подготвените чушки се слагат в предварително затоплена фурна до 180 градуса и се пекат за 30 минути.