0

О рхан Мурад е написал най-големия си хит „Хиляди слънца“ във влака, разкри пред „Телеграф“ самият той.

Кралят на баладите пътувал от Пловдив към София през нощта, когато му хрумнал рефренът: 

„И хиляди слънца да засветят на този свят 

твоята усмивка ще ги затъмни. 

И всички диаманти и злата да заблестят 

няма да блестят като твоите две очи. 

Мислите ми все към теб, все към теб летят. 

Видя ли те - знам, ще спрат моите сълзи. 

И когато две сърца във едно затуптят, 

нека да се слеят нашите души“.

Светлини

„Светлините, които примигват в купето, кантоните, малките гари, които преминават за миг, ме провокираха. При мен обикновено едновременно се раждат музиката и текстът. В тракането на колелетата има много музика и романтика. Като се прибрах, я довърших и записах в студиото на Максим Горанов, където съм направил всичките си албуми до 2000 г.“, разказа певецът. Това е и последното му пътуване с железопътния транспорт, а причината е, че в този момент колата му е била развалена и е била на сервиз. „Тогава една ромка - 16-годишна, с две деца, ми каза: „Егати и певеца, щом се вози на влак“. Заради нея повече не се качих на влак, защото почитателите явно искат звездата да е недостъпна и далеч  не съм съгласен, но щом искат, пазя дистанция“, добави музикантът.

Лодка

Той си спомня и за снимките на видеоклипа, дело на режисьора Стилиян Иванов. „Тогава, през 1998 г., бях съдържател на един ресторант в Приморско. В него и около него снимахме „Хиляди слънца“ - в една рибарска мрежа край огъня на плажа. През лятото на 2022 г. бях там и докато се разхождах по кея, срещнах победителя от първия „Биг Брадър“ Здравко Василев. Той, като ме видя, вика: „Ела да видиш лодката от клипа“. Купил я от собственика Христо, който е починал вече и я е направил музеен експонат. 24 г. по-късно той показва на летовниците лодка, в която е сниман клипът на „Хиляди слънца“, разказва Орхан Мурад. По същото време той е клипирал в района и други свои хитове. „Песента „На море“, която хората знаят като „Хайде в Приморско, хайде в Бургас, всичките кръчми бачкат за нас“, я заснехме на пътя между Черноморец и Созопол в една джипка. Стилиян беше намерил едни младежи, с които си направихме купон и после години наред се срещаме поотделно на различни места и все ме питат: „Помниш ли това, помниш ли тогава“. Тогавашният ми издател Продан искаше да издадем и видеокасета с албума, а останалите песни снимахме с Маги Халваджиян“, върна лентата назад незрящият талант.

Формула

На 27 януари Орхан Мурад отпразнува рождения си ден. „Купонът ще е в любимия Пловдив, в тесен кръг, ще събера най-близките приятели да ги почерпя“, издаде в аванс той, без да крие годините си. „На 56 ставам. Може да не ми личат, но годините си минават“, добавя певецът. За да се поддържа в добра форма, спортува по малко и живее по-разумно. „Формулата поне за мен е - от всичко по малко, без да прекалявам“, издаде певецът.

Рекордът му е 6 пъти за една вечер

Цели 6 пъти е изпял за една вечер „Хиляди слънца“, разкри Орхан Мурад. Това е рекордът му до момента. „Те и повече са я искали, но аз гледам да балансирам репертоара, за да са доволни всички посетители. Пък и моите песни не са лесни - те са с широк диапазон, а ако в заведението се и пуши, още по-лесно може да ми падне гласът“, споделя певецът. Признава, че не прави песните си по план, а когато Господ ги спусне към него. А дали ще има нови попълнения в репертоара си? „В момента не ми е време за творчество, тъй като сменям къщата си след развода, правя ремонт и ново студио в Асеновград. Вече записвам вкъщи, по пижама, когато си ми е кеф да пея. Имам доста нови песни, но може да ги чуете единствено в моя канал в YouTube, както и на концертните ми изяви. За щастие участията ми се увеличават непрекъснато и това, че не ме пускат по медиите, вместо да ми избоде очите, ми изписва веждите“, казва още Орхан Мурад.