0

П реди дни нападателят на Ал-Насър и националния отбор на Португалия Кристиано Роналдо стана първият полеви играч, изиграл 1200 мача в кариерата си според уебсайта на Международната федерация по футболна история и статистика.

Постижението на Кристиано беше в мача с Ал-Рияд (4:1) в 16-ия кръг на шампионата на Саудитска Арабия. Португалецът отбеляза гол и асистенция. Но има един човек, когойто той искаше да зарадва повече от всеки друг с успеха си. Това е неговият кумир. Човекът, заради когото футболната звезда си позволява слабостта да рони сълзи в ефир – неговият баща.

Кристиано Роналдо дош Сантош Авейро е роден през 1985 г. в малко португалско градче в семейството на градинар и готвачка. От ранна възраст момчето се влюбва във футбола. Бащата Жозе Динис Авейро прави всичко по силите си, за да може синът му да прави това, което обича. Той и съпругата му отглеждат четири деца. Кристиано е най-малкият син. Въпреки пристрастеността си към алкохола и тормоза над близките си бащата остава най-важният човек в живота на Роналдо. Второто име на футболната звезда е вдъхновено от Роналд Рейгън, на когото родителите му симпатизирали много.

Война

През 1974 г. Жозе се озовава в Африка. Прекарва повече от година на границата със Замбия и участва във военния конфликт в стремящата се към независимост Ангола. През това трудно време войниците страдат от болести и глад. Авейро служи в рота номер 3. Един ден той и колегите му се озовават в блато, където прекарват цяла нощ. През повечето време войниците няма какво да правят и играят карти и футбол. В същото време Жозе се пристрастява към алкохола. Военните имат хладилник, в който имаше само бира. Тя спасява войниците от жегата и притъпява глада.

Чистач

След демобилизацията Авейро продължава да живее в бедност. Работи като обикновен градинар. По някое време е назначен като администратор на футболен клуб. Той чисти съблекалнята и прекарва цялото си свободно време в местен бар. Като ветеран от войната той няма никакви привилегии. Не получава помощи отникъде. Почти не яде, но за сметка на това продължава да се налива с алкохол.

Роналдо е на 12, когато се местят в Лисабон. Кристиано Роналдо подписва договор с клуба Спортинг Лисабон. Дебютният му мач е срещу италианския Интер. Играе най-вече в Андориня, където работи баща му. Кръстник на Кристиано е Барос Соуса, който играе в клуба на Андориня и е добър приятел на Жозе.

В емоционално интервю, в което се просълзи, Кристиано Роналдо призна, че не познава добре баща си, но ще му е винаги благодарен, че е повярвал в него и го е извел на футболния терен.

Вече като играч на Манчестър Юнайтед Кристиано Роналдо се опита да лекува баща си. Пращал го е няколко пъти в Англия при най-добрите лекара, но нищо не може да му помогне. Алкохолизмът кара мъжа да започне да продава на улицата тениски на клуба, в който играе синът му, за да събира пари за алкохол. Продължавайки да пие, Авейро никога не спира да вярва, че детето му ще стане най-доброто във футбола.

През 2005 г. бащата на Роналдо умира на 52 години. Причината за смъртта е бъбречна недостатъчност, причинена от хронична консумация на алкохол.

Жозе така и не успява да види как синът му печели няколко Златни топки, Европейско първенство и Шампионска лига. Роналдо тъгува за него, но вярва, че той продължава да го насърчава и от отвъдното. Вперил поглед в небето, той го търси сред звездите. В къщата на футболиста на почетно място е окачен портрет на баща му.

*Автор: Цвета Динкова