С тига да имате компот под ръка, по всяко време на годината може да приготвите апетитен десерт. Останалото е желание и достатъчно време, а обикновено сладкишите с компот стават доста бързо. И са лесни. Ето няколко идеи от gotvach.bg, останалото е въпрос на фантазия и импровизация.
Обърнат сладкиш
Продукти:
- 125 г масло
- 1 буркан компот по избор
- 1 и 1/2 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. пудра захар
- 3 яйца
- 1 пакетче бакпулвер
Приготвяне:
Разтопете маслото. Върху дъното на тавичката, в която ще се пече сладкишът, се сипва маслото и се нареждат отцедените плодове от компота. Разбийте яйцата и захарта на пухкав крем. Прибавете към тях брашното, в което е примесен бакпулверът. Разбъркайте леко сместа и изсипете върху наредените плодове. Сладкишът се пече в умерено загрята фурна до зачервяване. Обръща се върху голяма чиния и се залива със сиропа от компота.
Бадемов кейк с праскови
Продукти:
- 1 компот праскови
- 100 г масло
- 100 г захар
- 2 яйца
- 1 ванилия
- 200 г брашно
- 2 с.л. (смлени) бадеми
- 2 ч.л. бакпулвер
- 30 г пудра захар
Приготвяне:
Маслото, яйцата, захарта, ванилията, бадемите, брашното и бакпулверът се смесват и се замесва тесто. Разстила се в тава, покрита с хартия за печене. Прасковите се отцеждат от сока и половинките се разпределят върху тестото с изпъкналата част нагоре. Пече се 20 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна. След като изстине, се поръсва с пудра захар.
Пасти
Продукти:
За блата:
- 4 яйца
- 120 г захар
- 60 мл прясно мляко
- 60 мл олио
- 180 г брашно
- 1 бакпулвер
За крема:
- 500 г праскови от компот
- 400 г кисело мляко
- 250 г маскарпоне
- 120 г захар
- 18 г желатин
За сиропа:
- 200 мл сок от компот
- 200 мл вода
- 100 г захар
За украсата:
- 200 мл сметана за разбиване (студена)
- 50 г пудра захар
- праскови
- листенца мента
- Приготвяне:
С миксер разбийте яйцата и захарта на гъст крем. Добавете млякото, олиото и брашното, объркано с бакпулвера и ванилията. Разбийте до хомогенна смес. В тавичка с размер 35 на 25 см застелете хартия за печене и изсипете сместа. Изпечете блата в загрята фурна на 180 градуса около 30 минути или до суха клечка. Извадете готовия блат с хартията и го оставете да изстине.
Изсипете желатина в купичка, сипете вода да го покрие и оставете да набъбне. Набъбналия желатин разтворете в 100 мл топла вода. Извадете прасковите от сока и ги пасирайте на пюре. В друга купа разбийте маскарпонето, киселото мляко и захарта с телена бъркалка. Добавете пюрето от праскови и разбъркайте. Сипете желатина в сместа и отново разбъркайте. Ако кремът е рядък, го сложете за кратко в хладилника, като периодично го разбърквате. В малък съд сипете сока от праскови, водата, захарта и поставете на огъня. Щом заври и захарта се е разтворила, махнете от котлона. Ако количеството за сиропиране ви се вижда малко, може да добавите още вода или сок от компот.
Изстиналия блат разрежете на два блата и поставете единия в тавичката. С топлия, но не горещ сироп сиропирайте блата. Нанесете равномерно половината от крема и върху него поставете втория блат. Сиропирайте отново и нанесете останалия крем. Покрийте със стреч фолио и приберете в хладилник за 3-4 часа. След стягане разрежете на квадратчета и всяко квадратче на два триъгълника. Разбийте сметаната, като накрая постепенно добавяте от пудрата захар. Украсете пастите с тънки резени праскова, сметана и листенца мента.
Желиран
Продукти:
- 2 компота по желание - от малини, ягоди, череши
- 4 пакетчета желатин
- кръгли бисквити - шоколадови или ванилови по желание
Приготвяне:
Разтворете желатина според указанията на опаковката, докато набъбне. Налейте в тенджерка сока от двата компота и добавете набъбналия желатин. Бъркайте, докато се разтопи, но без да завира. Сипете течността във форма за кекс и пуснете равномерно плодовете. Оставете да се охлади и отгоре внимателно наредете кръгли бисквитки, които не трябва да потъват. Оставете желирания компот в хладилник за няколко часа. След това формата се топва за кратко в гореща вода и се обръща върху поднос.
Мъфини
Продукти:
- 2 ч.ч. бяло брашно, тип 500
- 2/3 ч.ч. захар
- 2/3 ч.ч. сок от компот от дюли
- 2 яйца
- 80 мл олио
- 1 и 1/2 ч. ч. плодове дюли от компот
- 1 ч.л. бакпулвер
Приготвяне:
Изкарваме сока от компота, който сме прецедили на стайна температура. Изкарваме на стайна температура и яйцата. Слагаме захарта и яйцата в купа и ги разбиваме с миксер. Добавяме и олиото и разбиваме с миксера. Пресяваме брашното с бакпулвера. На части, докато разбиваме, слагаме и брашното, докато стане еднородна жълта смес. Нарязваме парчетата дюли от компота на малки кубченца. Половината слагаме в сместа и разбъркваме с шпатула или лъжица. Слагаме книжни незалепващи формички в мъфините и изсипваме от сместа във всичките 12 броя. Другата половина от нарязаните плодове ги разпределяме отгоре, при печенето една част падат, други остават отгоре. Печем на 180 градуса в загрята фурна до готовност към 30 минути. Хапваме с кафенце.
Реване с кайсии
Продукти:
- 5 яйца
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 2 ч.ч. брашно
- 5 с.л. олио
- 5 с.л. вода
- почти 3 компота от кайсии
Приготвяне:
Ползвайте една и съща големина чаши за продуктите, защото са различни грамажи. Хубаво е продуктите да са на стайна температура. Разбиваме хубаво захарта и яйцата, да не се чува захар да хрупа по дъното на купата. Прибавяме и брашното - постепенно и внимаваме да не стане прекалено гъсто. (На мен две чаши брашно са ми окей и все пак една идея по-рядко тесто би било добре). След брашното прибавям и супените лъжици олио и вода. По желание може да сложите ванилия, аз я пропуснах, но и сметнах, че кайсиите са достатъчно ароматни. Трябва да се получи нормално пандишпаново тесто. Отделяме кайсиите от сока на компота. В тавичка за печене, може би около 30 см, мажем с масло дъното на тавата, редим кайсиите, изсипваме сместа и печем сладкиша на 180 градуса до суха клечка. Вадим готовото реване и го оставяме да изстине. Когато се охлади, го обръщаме, за да е с плодовете отгоре, и заливаме със сиропа на два компота и малко повече. Оставяме да се охлади в хладилник и е готово за консумация.
Може да се направи с всякакви плодове – въпрос на вкус - сливи, ягоди, праскови, ябълки, но с компот от кайсии става леко киселко.
Плодов кекс
Продукти:
- 3 яйца
- 1 компот ягоди или кайсии
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. олио
- 1 ч.л. сода
- 2 ч.ч. брашно
Приготвяне:
Счупваме яйцата в купа и добавяме захарта. Разбиваме с миксер до побеляване. След това добавяме плода от компота и само две супени лъжици от сока, разбиваме на по-слаби обороти и добавяме содата и олиото. Когато се разбърка добре, добавяме постепенно брашното, като бъркаме с дървена лъжица. Изсипваме в добре омазнена и набрашнена форма. Печем на 200 градуса около 30 минути. Пробваме с клечка за зъби дали е изпечен. По желание поръсваме кекса с пудра захар.
Поширани дюли
Продукти:
- дюли от 2 компота
- 200 мл червено вино
- 4 с.л. мед
- 1 с.л. кафява захар
- 2 пръчки канела
- 2-3 бр. карамфил
- 1 ч.л. ванилия - концентрат
- 2 шушулки кардамон
- 1/2 портокал - кората
- 200 мл прясно изцеден портокалов сок
- 20 г масло
- сладолед ванилия за гарниране
Приготвяне:
В подходяща касерола смесваме виното, меда, захарта, портокаловия сок и ароматните съставки. Дюлите са термично обработени, затова времето на поширане е около 10 минути. Пошираме плодовете на слаба температура, като внимаваме да не нарушим целостта им. Отстраняваме ги от сиропа, а него прецеждаме и редуцираме на умерена температура до 100 мл. Дръпнете редукцията от котлона и прибавете лъжичка масло. Разбъркайте на гладък сос и оставете да се охлади. Поднесен с лъжичка ванилов сладолед или бита сметана.