Л ятото е сезонът, когато най-много се ходи на ресторант, но това не отменя вечния въпрос какво можем да сготвим у дома. Идеи за това как сами да си направим кулинарно вълшебство намираме от рецептите на Кулинарен журнал в gotvetesmen.com.
Рататуй - гювеч по френски
Необходими продукти:
- 4 домата
- 3 глави кромид
- 1 червена чушка
- 1 жълта чушка
- 2 патладжана
- 2 тиквички
- сол на вкус
- 1 лимон
- 2 с.л. зехтин
- 1 скилидка чесън
- 1 с.л. масло
- млян черен пипер на вкус
- няколко листа босилек
- 1 ч.л. провансалски билки - розмарин, мащерка, градински чай, джоджен, риган, чубрица
Начин на приготвяне:
Пуснете доматите за кратко във вряща вода, извадете и ги обелете. Кромида и чушките нарежете на кубчета, а необелените патладжани и тиквичките - на кръгчета. Поръсете със сол и лимонов сок нарязаните зеленчуци и ги оставете в гевгир за около 20 минути, за да се отцеди горчивият сок. Запържете за кратко в зехтина нарязания на ситно чесън, след което добавете и останалите зеленчуци. Запържете ги за около една минута и ги извадете от съда. Нарязаните на ситно домати варете самостоятелно, докато им изври водата. В съда върнете леко запържените зеленчуци и доматите, добавете маслото и подправките и варете до пълна готовност на всички зеленчуци. Сервирайте ястието топло, украсено със стрък мащерка и поръсено по желание с настъргано меко сирене.
Мусака на пръстени по гръцки
Необходими продукти:
- 600-700 г пилешко филе
- сол на вкус
- 500 г картофи
- оцет на вкус
- 2 с.л. олио
- 1/2 връзка магданоз
- 1 глава кромид
- 2-3 червени чушки
- 2-3 зелени чушки
- 2 моркова
- 100 г грах
- 200 г ориз
- 300-400 г кашкавал
Начин на приготвяне:
Сварете пилешкото филе в подсолена вода, извадете го, отцедете и го нарежете на кубчета. Сварете и картофите, а щом изстинат, ги нарежете и разбъркайте със сол, оцет, олио и наситнените магданоз и кромид. Задушете в малко олио всички останали зеленчуци и добавете ориза. Щом той омекне, свалете съда от огъня. В средата на кръгла тава поставете купчинка от пилешкото филе. Около нея подредете картофената салата и около нея направете пръстен от ориза. Повторете, докато свършат продуктите или мястото в тавата.
Прецедете бульона от пилешкото филе, залейте продуктите, колкото леко да се покрият с течността и сложете тавата във фурната. Запечете ястието при температура 200 градуса за около 30 минути. Извадете го, поръсете с настъргания кашкавал и отново запечете за кратко, докато кашкавалът се зачерви приятно. Сервирайте с пъстра салата.
Вместо ориз със зеленчуци може да използвате и готов микс от зеленчуци, а за по-добър вкус да прибавите чаена лъжичка къри.
Дроб сарма в палачинка
Необходими продукти:
За палачинките:
- 3 яйца
- 1 и 1/2 ч. ч. прясно мляко
- 200 г брашно
- 1 щипка сода бикарбонат
- 2 с.л. олио
За плънката:
- 250-300 г гъби
- 1/4 ч.ч. олио
- 1-2 глави кромид
- 1 ч.ч. ориз
- сол на вкус
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. червен пипер
- по 1/2 връзка копър и магданоз (може и по-малко)
- 1 кубче гъбен бульон в 250 мл топла вода
- 1 с.л. масло
За заливката:
- 2 яйца
- 1 ч.ч. прясно мляко
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
От яйцата, млякото и брашното, разбъркано със содата, пригответе гъста като боза каша. От нея в голям тиган със загрятото олио изпържете 7-8 палачинки.
За плънката почистете гъбите, нарежете ги на ситно и ги изпържете заедно със ситно нарязания кромид в загрятото олио. Прибавете ориза, налейте 2 и 1/2 ч.ч. вода, поръсете със сол и оставете да ври на тих огън. Щом се попие цялата течност, свалете плънката от огъня и я подправете с червения пипер и ситно нарязаните копър и магданоз. Във всяка палачинка сложете по малко от готовата плънка и свийте като сарма. Наредете ги в леко намаслена тавичка, залейте с топъл гъбен бульон и разтопено масло и сложете да се пекат в умерена фурна.
Разбийте яйцата в млякото, посолете и щом сармите се зачервят, ги полейте със заливката. Върнете тавичката във фурната, колкото заливката да се стегне и дроб сармата да се зачерви.
Запечени патладжани с кайма и гъби
Необходими продукти:
- 700 г патладжани
- 500 г кайма
- 250 г пресни гъби
- 2 глави кромид
- 3 скилидки чесън
- 2 с.л. кориандър
- 2 с.л. джоджен
- 500 г домати от консерва
- 2-3 с.л. олио за запържване
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. бахар
- 1 ч.л. къри
- 1 кубче бульон по избор
Начин на приготвяне:
Нарежете патладжаните на кръгчета, натрийте ги със сол и оставете да престоят 30 минути. Измийте ги, подсушете и запържете в загрятото олио от двете страни до златисто. Запържете каймата в същата мазнина, прибавете подправките и солта. В отделен съд запържете кромида до златисто, добавете гъбите, сол, черен пипер и пържете около две минути. Пасирайте доматите. В тава наредете слой патладжани, кайма, гъби, патладжани. Залейте с доматите и печете в загрята до 200 градуса фурна до готовност.