0

С портистите не правят изключение – и те като всички останали хора робуват на суеверия и имат причудливи навици. Предлагаме ви третата част от поредицата, която публикувахме в два броя на „Златно време“ - приложението на „Телеграф“, в което всеки четвъртък намирате рубриката „Ретро спорт“.

Новак Джокович никога не се разделя с приятеля си Пиер (на малката снимка).

 Новак Джокович никога не се разделя с приятеля си Пиер (на малката снимка).
GettyImage

Днес започваме с тема, която е особено актуална в последните дни, макар и в друг контекст. Героят в рубриката е №1 в световния тенис на корт Новак Джокович, който никога не се разделя със своя пудел Пиер. Любимецът на звездата гледа изявите на стопанина си от първия ред. Но Ноле не е единственият тенисист в плен на ритуалите. Рафаел Надал според спортните журналисти имал цели 19 суеверия. Най-известното е поставянето на бутилките с вода с лице към корта. Освен това винаги пристъпва линията само с десния си крак, след всяка разиграване се изтрива с кърпата, при размяна на страните изчаква първо да мине съперникът му.

Роджър Федерер обича да закръглява всичко на осем.

 Роджър Федерер обича да закръглява всичко на осем.
GettyImage

Друга тенис звезда - Роджър Федерер, през цялата си състезателна кариера винаги носи в сака си 8 бутилки с вода и 8 ракети, а екипът му винаги включва 8 души.

Изпушване

Бившият хърватски тенисист Горан Иванишевич (понастоящем на 52 години) винаги влиза на корта втори след своя съперник. Освен това, когато спечели в един турнир мач, за следващия той прави същото, което е правил в деня на победата: облича същите дрехи, яде същите ястия и дори говори със същите хора.

Горан Иванишевич

 Горан Иванишевич
GettyImage

Самият той обаче си признава, че това суеверие му се вижда скучничко. И сигурно затова има още поне десетина. На „Уимбълдън“ през 2001 г. той явно изпушил тотално. Всяка сутрин той гледал едно и също детско анимационно филмче. След това слизал в ресторанта, където сядал на един и същи стол и си поръчвал винаги едно и също меню: рибена чорба, агнешко с картофи и шоколадов сладолед.

Мария Шарапова

 Мария Шарапова
GettyImage

Рускинята Мария Шарапова пък преди да започне срещата, винаги се обръща с гръб към мрежата и поглежда кордажа на ракетата. След това се обръща с лице към съперничката си, приглажда косата си и бавно тупва два пъти топката в настилката на корта.

Възел

Колежката й Серина Уилямс преди мач обува едни и същи чорапи и връзва обувките си по особен начин на „магически възел“. А в чантата си задължително носи чифт тапи за уши, които използва под душа. Друг известен тенисист Кейт Нишикори по време на турнир прекъсва всякакъв контакт с родителите си и не им звъни по телефона. А колегата му Лейтън Хюит преди мач слуша песента от филма „Роки“, която го нахъсвала и вдигала адреналина му.

Серина Уилямс

 Серина Уилямс
GettyImage

Има обаче и някои странности и ритуали, които биха били интересни на всеки психиатър.

След като през 1999 г. на „Ролан Гарос“ Андре Агаси, когото ви показахме в предишната част на поредицата, забравил да си облече бельо и взел, че спечелил първия мач, в останалите срещи вече нарочно излязъл без бельо. Френският тенисист Микаел Льодра пък се напъхал чисто гол в шкафчето на колегата си от Хърватия Иван Любичич. Пред изумения поглед на хърватина Льодра невъзмутимо се усмихнал и обяснил: „В последно време ти толкова често печелиш, че реших да взема и да се заредя с част от твоята енергия.“

Котки

Понякога познаването на суеверията и страховете на противника може да бъде използвано много умело в нечия полза. През 1977 г.на турнира за двойки „Ролан Гарос“ трябвало да се срещнат румънецът Илие Настасе и австралиецът Боб Хюит срещу италианците Паоло Бертолучи и Адриано Паната. В деня преди срещата обаче Настасе забелязал, че двамата италианци изпитват суеверен страх от черни котки.

Илие Настасе през 1978 г.

 Илие Настасе през 1978 г.
GettyImage

И в главата му дошъл коварен план. Срещу солидна сума той успял да убеди едно от момчетата, подаващи топките на корта, да намери и донесе тихомълком черна котка. „След загряването казах на съдията, че трябва да си сменя ракетата и отидох при чантата си. Дръпнах ципа и котката изскочи и хукна. Италианците бяха вбесени и започнаха да отправят към мене люти клетви. Но целта ми беше постигната“, разказва по-късно хитрият Настасе. Резултатът от номера му е победа над италианците. Е, за наказание след това тарикатът получил забрана да играе повече на централния корт на „Ролан Гарос“.