Й оланта Делибозова – Йоли, е майстор на сладкишите и го доказва отново с идеи на yoli-bg.com. Сезонът е подходящ за ароматни и леки сладкиши, ето такива.
Бадемов с нектарини
Необходими продукти за блат 20 см:
- 60 г меко масло
- 140 г захар
- ванилия
- 2 яйца
- 75 г брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 2 с.л. прясно мляко
- 100 г бадеми на люспи
За крема:
- 80 г захар
- 1 жълтък
- настъргана кора от 1/2 лимон
- ванилия
- 2 щипки сол
- 250 мл прясно мляко
- 25 г натурално нишесте
- 250 г маскарпоне
- 2 нектарини, нарязани на кубчета
- 1 стрък нарязана мента
Начин на приготвяне:
Разбийте на крем маслото заедно с 60 г от захарта и ванилия. Един по един добавете жълтъците на яйцата, като продължавате да разбивате. Към получения крем сипете брашното, примесено с бакпулвера. Разбъркайте, а накрая разредете с млякото. Отделно разбийте на сняг белтъците с останалата захар и ванилия. Загрейте фурната на 160 градуса. Покрийте дъното и стените на две кръгли форми с хартия за печене и изсипете в тях поравно масленото тесто. Загладете. Върху него разпределете разбитите белтъци и поръсете с бадемите. Изпечете двата блата за около 30-35 минути. След 20-ата минута може да ги покриете с фолио, за да не прегорят бадемите.
За крема разбъркайте заедно захарта, ванилията, лимоновата кора, солта и нишестето. Прибавете жълтъка и разредете с млякото, като бъркате до гладкост. На слаб огън или водна баня сварете гъст крем. Охладете. Към студения крем прибавете маскарпонето и разбъркайте с лъжица. Накрая сложете и кубчетата нектарини. Подредете сладкиша, като върху единия блат нанесете крема и поръсите с мента. Втория блат нарежете на триъгълници и ги подредете върху крема. Да ви е сладко!
Бразилски с кафе
Необходими продукти за форма 24-26 см:
- 125 г меко масло
- 150 г пудра захар
- 3 яйца
- 125 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- ванилия
За заливката:
- 250 мл силно кафе
- 3 с.л. какао
- 3 с.л. захар
- 2 с.л. коняк
За гарниране:
- 200 г течна сметана
- кокосови стърготини за поръсване
Начин на приготвяне:
Разбийте на пухкав крем маслото със захарта. Добавете яйцата, а след тях брашното, пресято с ванилията и бакпулвера. Сипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене, и изпечете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 25-30 минути. Разбъркайте сухите съставки за заливката и прибавете коняка и кафето. Набодете добре с вилица охладения сладкиш и залейте. Отгоре гарнирайте с разбита сметана и поръсете с кокос. Оставете сладкиша да престои един ден в хладилника, преди да го сервирате. Да ви е сладко!
Лимонов чийзкейк
Необходими продукти за сладкиш 24 см:
- 150 г ванилови чаени бисквити
- 100 г печени лешници
- 75 г стопено масло
- 2 с.л. заквасена сметана
За крема:
- 500 г рикота
- 200 г захар
- 400 г заквасена сметана
- 2 пакетчета желатин (18 г)
- сок и настъргана кора от един лимон
- 50 мл лимонов ликьор
- ванилия
За желето:
- 300 мл вода
- сок и кора от 1 лимон
- 100 г захар
- 1 капсула лимонова есенция
- 50 мл лимонов ликьор
- 1 пакетче желатин (9 г)
- жълта сладкарска боя
Начин на приготвяне:
За основата сипете в блендер бисквитите, лешниците и маслото. Смелете, докато получите маслени трохи. Добавете сметаната и размесете. Покрийте тортена форма с хартия за печене, а по вътрешните стени сложете ацетатни ленти. Изсипете вътре трохите и с притискане оформете равна основа. Разбийте с пасатор рикотата със захарта. Прибавете сметаната, ванилията, сока и кората от лимона и ликьора. Накрая сипете желатина, разтворен на водна баня в малко вода. Разбийте с миксер и излейте сместа върху бисквитената основа. Оставете в хладилника, докато кремът се желира.
За желето сварете за 1-2 минути сироп от водата, сока и кората на лимона. Махнете от огъня и прибавете останалите съставки. След като напълно изстине, отстранете лимоновата кора и прецедете през цедка. Излейте го върху желирания крем. Оставете сладкиша за няколко часа в хладилника, докато се стегне лимоновото желе. Украсете по желание. Да ви е сладко!