Н а zvеzdev.com намираме и идеи какво да сготвим във фурната и да е типично по нашенски.
Свинско с ориз
Необходими продукти:
- 600 г свинско месо (плешка, врат)
- 300 г кръгъл ориз
- 1 глава кромид лук
- 1 и 1/2 кубче телешки бульон
- 2 дафинови листа
- сол на вкус
- 10 зърна черен пипер
- смлян черен пипер по желание
- 5-6 с.л. олио за пържене
Начин на приготвяне:
Измиваме ориза със студена вода, като енергично разбъркваме зрънцата. След като измием нишестето, заливаме ориза със студена вода и го оставяме да престои за 20 минути. Нарязваме месото на 4 парчета, които осоляваме и от двете страни, по желание ги поръсваме и с черен пипер. Оставяме месото да престои за поне 10 минути. Разтваряме бульона в 750 мл гореща вода. Режем лука на ситно и го запържваме за кратко в сгорещено олио. Слагаме и парчетата месо, запържваме ги и от двете страни, докато променят цвета си. Слагаме капак и задушаваме на бавен огън за около 30 минути. При нужда наливаме вода или телешки бульон (добре е да има около 1 пръст течност). След като месото е готово, наливаме бульона, слагаме зърната черен пипер и дафиновите листа. След като течността заври, прехвърляме набъбналия отцеден ориз. Разбъркваме и прехвърляме в тава за печене. Слагаме в ниската част на предварително загрята фурна. Печем на 170 - 180 градуса за 20-25 минути, като по време не термичната обработка не разбъркваме ястието.
Печени чушки със сирене
Необходими продукти:
- 12 печени чушки
- 200 г сирене
- 2 яйца
- 1 с.л. галета
- 2 с.л. брашно за паниране
- 4 с.л. прясно мляко
- 1 щипка чубрица
- 50 г кашкавал
- 2 с.л. кисело мляко
Начин на приготвяне:
Чушките се режат на две. Всяка се панира в галета. В намаслена малка тавичка се поръсва малко брашно и се слага ред панирани чушки. Поръсват се с натрошено сирене, покриват се с панирани пиперки, отново се ръси сирене. Последният ред е само от панирани чушки. Поръсват се с няколко щипки галета. Яйцата се разбиват с прясно мляко и щипка чубрица. Поливат се чушките. Правят се прорези, за да поемат чушките яйцата и те се пекат на 180 градуса в предварително загрята фурна за 15 минути. Ястието се изважда и се намазва с кисело мляко. Покрива се с настърган кашкавал и запича за 5 минути до зачервяване.