0

Н а zvеzdev.com намираме и идеи какво да сготвим във фурната и да е типично по нашенски.

Свинско с ориз

Необходими продукти:

  • 600 г свинско месо (плешка, врат)
  • 300 г кръгъл ориз
  • 1 глава кромид лук
  • 1 и 1/2 кубче телешки бульон
  • 2 дафинови листа
  • сол на вкус
  • 10 зърна черен пипер
  • смлян черен пипер по желание
  • 5-6 с.л. олио за пържене

Начин на приготвяне:

Измиваме ориза със студена вода, като енергично разбъркваме зрънцата. След като измием нишестето, заливаме ориза със студена вода и го оставяме да престои за 20 минути. Нарязваме месото на 4 парчета, които осоляваме и от двете страни, по желание ги поръсваме и с черен пипер. Оставяме месото да престои за поне 10 минути. Разтваряме бульона в 750 мл гореща вода. Режем лука на ситно и го запържваме за кратко в сгорещено олио. Слагаме и парчетата месо, запържваме ги и от двете страни, докато променят цвета си. Слагаме капак и задушаваме на бавен огън за около 30 минути. При нужда наливаме вода или телешки бульон (добре е да има около 1 пръст течност). След като месото е готово, наливаме бульона, слагаме зърната черен пипер и дафиновите листа. След като течността заври, прехвърляме набъбналия отцеден ориз. Разбъркваме и прехвърляме в тава за печене. Слагаме в ниската част на предварително загрята фурна. Печем на 170 - 180 градуса за 20-25 минути, като по време не термичната обработка не разбъркваме ястието.

Печени чушки със сирене

Необходими продукти:

  • 12 печени чушки
  • 200 г сирене
  • 2 яйца
  • 1 с.л. галета
  • 2 с.л. брашно за паниране
  • 4 с.л. прясно мляко
  • 1 щипка чубрица
  • 50 г кашкавал
  • 2 с.л. кисело мляко 

Начин на приготвяне:

Чушките се режат на две. Всяка се панира в галета. В намаслена малка тавичка се поръсва малко брашно и се слага ред панирани чушки. Поръсват се с натрошено сирене, покриват се с панирани пиперки, отново се ръси сирене. Последният ред е само от панирани чушки. Поръсват се с няколко щипки галета. Яйцата се разбиват с прясно мляко и щипка чубрица. Поливат се чушките. Правят се прорези, за да поемат чушките яйцата и те се пекат на 180 градуса в предварително загрята фурна за 15 минути. Ястието се изважда и се намазва с кисело мляко. Покрива се с настърган кашкавал и запича за 5 минути до зачервяване.