Н яма нищо по-нашенско, поне в съвременния вариант от ХХ век, от някакво месо – най-често свинско или пилешко, съчетано с топено сирене и запечено. В добавка се слагат и гъби, най-често печурки, които придават невероятен дълбок вкус на ястието. Типично за празнични вечери, като тези на Йордановден, Ивановден, Атанасовден, Анастасовден и други такива. Ето идея от receptite.com.
Пиле с топено сирене и гъби
Необходими продукти:
- 8 долни бутчета или друго пилешко месо за 4 порции
- 500 г пресни гъби или 2 бурканчета стерилизирани
- 300 г топено сирене за мазане
- черен пипер, сол
- 3-4 с.л. олио
- магданоз за поръсване - по желание
Начин на приготвяне:
Измийте бутчетата и ги сложете в подходяща дълбока тава. Измийте и нарежете гъбите на филийки и ги прибавете към бутчетата. Поръсете с олиото, черния пипер и малко сол (внимавайте със солта, защото топеното сирене е солено) и хубаво разбъркайте. Залейте ястието с топла вода да покрие бутчетата, завийте с фолио и сложете да се пече в загрята на 200 градуса фурна. След 30 минути извадете тавата от фурната и махнете фолиото. В купа сложете топеното сирене и разбивайте, като добавяте горещ бульон от ястието да се получи гладка каша като боза. Изсипете тази каша в тавата, разбъркайте хубаво и върнете ястието във фурната. Печете още 20 минути. Ястието не трябва да става гъсто - сосът трябва да е редичък. При сервиране може да се поръси със ситно нарязан магданоз.
Ако ви остане сос, може да го използвате за приготвяне на гювечета с готови кебапчета или кюфтета. Може и да се замрази във фризера.