Л есно и вкусно - такива рецепти намираме от Кулинарен журнал/gotvetesmen.com.
Доматена куличка
Необходими продукти:
- 1 голям домат
- 100 г прецедено кисело мляко
- 2 с.л. настъргано сирене
- 1 морков
- 1 маслина
- магданоз
Начин на приготвяне:
Изцеденото кисело мляко се разбърква със сиренето. Доматът се нарязва на кръгчета, най-горното и най-долното се махат. Всяко кръгче се намазва дебело с приготвената смес. Отгоре се поръсва с рендосания морков. Кръгчетата се подреждат едно върху друго. Последният ред трябва да е само от млечна смес. Доматената куличка се украсява с маслината и ситно нарязания магданоз.
Млечната смес можете да овкусите с подправки по избор – черен и/ли червен пипер, къри.
Забулени яйца върху картофени тиганици с бекон
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 5-6 зърна черен пипер
- 2 дафинови листа
- 2 с.л. оцет
- 1 ч.л. сол
За тиганиците:
- 4 картофа
- 1/2 глава кромид лук
- 50 г бекон
- 1 ч.л. чубрица
- олио за пържене
За соса:
- 1 ч.л. горчица
- 2 с.л. заквасена сметана
- сол на вкус
- 2 зелени домата
Начин на приготвяне:
Кипва се вода с дафиновия лист, черния пипер, солта и оцета. В отделна купичка се счупва едно яйце, като се внимава да не се спука жълтъкът. Водата се разбърква точно преди да се изсипе яйцето в нея. По същия начин се добавят останалите яйца, които трябва да престоят във водата 5-8 минути. Картофите и кромидът се настъргват на едро ренде, към тях се прибавят нарязаният на кубчета бекон и чубрицата. От картофената смес се взема на части с лъжица и се оформят топки, като се приплескват и изравняват, така че да са с равномерна дебелина (около 2 см). Пържат се в сгорещена мазнина на умерен огън.
Сосът се приготвя, като горчицата, сметаната и солта се поставят в купа и се разбъркват. Зелените домати се нарязват на колелца и се запичат от двете страни за по 2 минути в намаслен тиган. Ястието се сервира, като в чиния се поставят една-две тиганици, върху тях се слага по едно колелце домат и едно яйце. Гарнира се с лъжица от соса.