0

П рез студените месеци си правим разядки на основаната на сирене и майонеза, но когато има хубави пресни зеленчуци, фокусът се променя и е време за дип от патладжан. Нещо лесно и вкусно, което да поднесете с печено месо, сирене или просто хрупкав, прясно изпечен хляб. Вероятно се чудите защо се казва дип, а не разядка и каква изобщо е разликата между тях. Дипът е сос, който се поднася с храната, за да може да си я потопите в него и тогава да я хапнете. В тази категория влизат барбекю сосът, гуакамолето, айварът, сосът ранч, хумусът и дори гръцкото дзадзики. При разядките нещата стоят по малко по-различен начин, защото те са гъсти и могат да се намажат на хляб. Не че българският кулинарен талант не е способен да намаже всичко на хляб, но така е на теория, поясняват от matekitchen.com.

Дип с чесън

Продукти:

1 кг патладжани

1 домат

1 камба

5 скилидки чесън

120 мл зехтин

4 с.л. винен оцет

сол на вкус

Приготвяне:

Изпечете патладжаните и ги обелете. Сложете ги в цедка и оставете да изстинат напълно. Накълцайте месото на патладжана и го прехвърлете в купа. Добавете солта и счукания чесън. Разбивайки непрекъснато с електрически миксер на средна скорост, постепенно добавяйте зехтина, няколко капки наведнъж, след това по-бавно, докато всичко се абсорбира. Продължете да разбивате и постепенно добавяйте оцет на вкус, по малко. Прехвърлете в чиния за сервиране, покрийте и охладете в хладилника. Гарнирайте дипа от патладжан с магданоз, накълцана чушка и домат. Поръсете с малко сол и зехтин и сервирайте.