Л ятото наближава и гледаме да намалим ползването на печка. Затова потърсихме на receptite.com идеи какви сладкиши може да направим, без много да използваме това толкова важно, полезно и необходимо постижение на цивилизацията.

Чийзкейк с ягоди

Продукти:

200 г бисквити с масло

100 г меко масло

За крема:

375 г крема сирене (3 пакетчета)

400 г заквасена сметана

100-120 г захар (кристална или пудра захар по желание)

2 ч.л. лимонов сок

кората на 1 лимон

1 ванилия

За декорация:

сладко

250 г ягоди или други плодове по избор (боровинки, малини, микс от горски плодове и т.н. – пресни или замразени)

Приготвяне:

Намазнете форма за торта с подвижно дъно с диаметър 20-23 см. Натрошете добре бисквитите и смесете получените трохи с размекнатото масло, накъсано на парченца. Разстелете получения микс на равен слой в намасления съд. Сложете да се охлажда в хладилник, докато приготвяте крема.

В дълбока купа смесете крема сиренето и захарта, лимоновия сок, настърганата кора на плода и ванилията. Добавете заквасената сметана към микса с крема сиренето. С лъжица разстелете кремообразната смес върху пласта бисквити с масло. Отгоре заравнете добре с помощта на лъжица или шпатула. Сложете отново в хладилника за 2-4 часа, за да стегне. Когато чийзкейкът е стегнат и готов, разпределете тънък слой от сладкото, в случая – от ягоди, и украсете отгоре с плодовете.

Съвет:

Плодовете се нарязват на парченца, смесват се със захарта и се оставят на огъня при непрекъснато бъркане до омекване. Ако е необходимо, може да се добави малко вода. Откопчавате формата и заливате чийзкейка с напълно изстиналата плодова смес.

Ала тирамису

Продукти:

300 г (1 пакет) бисквити „Закуска“

400 г заквасена сметана

4 с.л. захар

1 ванилия

1 ч.ч. хладко филтър кафе без захар

какао без захар

Начин на приготвяне

Разбиват се сметаната, захарта и ванилията на крем. В плитък съд се подреждат ред бисквити, потопени за секунди в охладеното кафе, ред сметанов крем. Завършва се със сметановия крем. Оставя се в хладилник да престои поне 3 часа. Преди сервиране се поръсва с какао

Бял сладкиш

Продукти:

300 г бисквити „Роден край“ с мляко или масло

150 г масло

200 г бял шоколад

400 г заквасена сметана

10 г желатин

100 мл вода

Приготвяне:

За блата бисквитите се смилат в блендер и към тях се прибавя маслото (на стайна температура). Омесва се добре. Сместа се разстила на дъното на тортена форма с диаметър 24 см. За крема шоколадът се разтапя на водна баня. Прибавя се към заквасената сметана и се разбърква до получаване на хомогенна смес. Желатинът се накисва в 100 мл студена вода и след като набъбне, се разтваря на водна баня (желатинът не трябва да завира). Добавя се към крема. Сладкишът се охлажда, докато се стегне кремът. Украсява се по желание. Аз украсих с настърган бял шоколад и арменски сладки.

Ябълкова фиеста

Продукти:

150 г чаени бисквити (в случая са със сметана)

4 ябълки (около 600-700 г)

100 г орехови ядки

100 г сушени плодове (смес от стафиди, фурми, кайсии, сини сливи, смокини)

125 г масло

1 ч.л. ром

1 ч.л. канела

60 г пудра захар

200 г заквасена сметана или цедено кисело мляко

шоколадови стърготини за украса

Приготвяне:

Маслото се разтопява, смесва се с рома. Прибавят се едро начупените орехови ядки и нарязаните на ситно сухи плодове. Всичко се разбърква добре. Бисквитите се начупват на едро с ръка и се прибавят. Ябълките се обелват, настъргват се на едро ренде и се поставят в наклонен съд за 5-10 минути. След това на порции се изстискват с ръце. Смесват се с канелата и захарта. Прибавят се заедно със заквасената сметана към бисквитената смес. Всичко се разбърква добре с лъжица. Готовата смес се пресипва във форма с подвижно дъно с диаметър 20 см. Заравнява се и се поставя в хладилника за няколко часа. Преди поднасянето се поръсва с шоколадови стърготини. Най-лесно това става с белачка за картофи. За да се получат по-едри люспи, шоколадът не трябва да е много твърд, но и не трябва да е прекалено мек.

Кокосова сладост

Продукти:

200 мл прясно мляко

125 г кокосови стърготини

50 г масло

75 г обикновени или какаови бисквити

150 г шоколад

50 г захар

Приготвяне:

В дълбок съд се загряват млякото, захарта и маслото. Прибавят се кокосовите стърготини. Бисквитите се смилат и се прибавят към кокосовата смес. Квадратна тавичка (20х20 см) се застила с пергамент. Изсипва се сместа и се подравнява добре. Слага се в хладилника за 30-40 минути, за да се стегне. През това време на водна баня се загрява шоколадът с 2-3 с.л. мляко до хомогенна смес. Изсипва се върху кокосовата смес и се изравнява. Отгоре се поръсват малко кокосови стърготини и се слага в хладилник за 1-2 часа.

Редени бисквити

Продукти:

150 г кувертюр тъмен шоколад

450 г кувертюр млечен шоколад

150 г кокосова мазнина, втвърдена

200 мл течна сметана

2 с.л. ванилова захар

250 г бисквити – правоъгълни, тънки

Приготвяне:

Правоъгълна форма за кекс се покрива с найлоново фолио. В тенджерка се слагат нарязаните на парчета два вида кувертюр и кокосова мазнина, налива се сметаната и се загрява до пълно стапяне. Разбърква се добре и накрая се слага ванилията. На дъното на формата се нарежда ред бисквити и се залива само с толкова от шоколада, колкото да се покрие леко. Слага се отново ред бисквити, после пак шоколад и така, докато продуктите свършат. Завършва се с шоколад. Слага се за 1 нощ в хладилник. Сладкишът се обръща в поднос, маха се фолиото и се сервира, нарязан на тънки резени.

Бишкоти с извара

Продукти:

300 г бишкоти

500 г безсолна извара

200 г заквасена сметана

200 г течен шоколад

1 ч.ч. захар

ванилия

1 ч.ч. подсладено топло прясно мляко

Приготвяне:

Разбива се изварата със захарта и с ванилията до получаването на гладък крем. Добавя се заквасената сметана. В тавичка (20х20 см) или направо в чиния се нареждат ред бишкоти (потопени от двете страни в прясното мляко), ред крем, полива се с течен шоколад и така, докато продуктите свършат. Завършва се с течен шоколад. Преди да се поднесе, сладкишът престоява няколко часа в хладилника.

Купол

Продукти:

3 бр. готови рула с пълнеж по избор (всяко по 200 г)

100 г черен шоколад

100 г бял шоколад

200 мл прясно мляко

20 г желатин

500 г подсладена сладкарска сметана

За украса:

1 опаковка крем за сладкиши

2-3 с.л. пудра захар

250 мл прясно мляко

Приготвяне:

Първо се приготвя мусът с черен шоколад – 10 г желатин (1 пакетче) се залива с 5 с.л. студена вода и се оставя да набъбне. В касерола се нагрява 100 мл прясно мляко (без да завира). Отдръпва се от огъня, изсипва се черният шоколад, начупен на дребно, и набухналият желатин. Разбърква се до хомогенизиране на сместа. Оставя се да се охлади до стайна температура. Отделно се разбива с миксер 150 мл сладкарска сметана на гъста пяна. Добавя се шоколадовата смес и се разбърква леко на ниски обороти. Малка купичка (с вместимост около 200 мл) се застила със свежо фолио и се напълва с шоколадовия мус. Прибира се във фризер да се замрази.

Второто пакетче желатин се залива с малко вода и се оставя настрани. 100 мл мляко се загрява, отдръпва се от огъня, добавят се белият шоколад и набъбналият желатин. Разбърква се и се охлажда. 350 мл сметана се разбива на пяна и се смесва с изстиналата бяла шоколадова смес. Голяма купа (с вместимост 2-2,5 л) с обло дъно се застила със свежо фолио. Рулата се нарязват на парчета с дебелина 1 см и се нареждат по дъното и стените на купата. Излива се белият мус. Замръзналият тъмен шоколадов мус се освобождава от купичката и фолиото и се обръща в средата на голямата купа, притиска се леко да потъне в белия мус.

Отгоре се нарежда още един ред рула, завива се с фолио и се прибира в хладилник за 2 часа да стегне.

Готовият купол се обръща на поднос и се освобождава от фолиото. Украсява се с крема, приготвен по упътването на опаковката.