Л ятото наближава и гледаме да намалим ползването на печка. Затова потърсихме на receptite.com идеи какви сладкиши може да направим, без много да използваме това толкова важно, полезно и необходимо постижение на цивилизацията.
Чийзкейк с ягоди
Продукти:
200 г бисквити с масло
100 г меко масло
За крема:
375 г крема сирене (3 пакетчета)
400 г заквасена сметана
100-120 г захар (кристална или пудра захар по желание)
2 ч.л. лимонов сок
кората на 1 лимон
1 ванилия
За декорация:
сладко
250 г ягоди или други плодове по избор (боровинки, малини, микс от горски плодове и т.н. – пресни или замразени)
Приготвяне:
Намазнете форма за торта с подвижно дъно с диаметър 20-23 см. Натрошете добре бисквитите и смесете получените трохи с размекнатото масло, накъсано на парченца. Разстелете получения микс на равен слой в намасления съд. Сложете да се охлажда в хладилник, докато приготвяте крема.
В дълбока купа смесете крема сиренето и захарта, лимоновия сок, настърганата кора на плода и ванилията. Добавете заквасената сметана към микса с крема сиренето. С лъжица разстелете кремообразната смес върху пласта бисквити с масло. Отгоре заравнете добре с помощта на лъжица или шпатула. Сложете отново в хладилника за 2-4 часа, за да стегне. Когато чийзкейкът е стегнат и готов, разпределете тънък слой от сладкото, в случая – от ягоди, и украсете отгоре с плодовете.
Съвет:
Плодовете се нарязват на парченца, смесват се със захарта и се оставят на огъня при непрекъснато бъркане до омекване. Ако е необходимо, може да се добави малко вода. Откопчавате формата и заливате чийзкейка с напълно изстиналата плодова смес.
Ала тирамису
Продукти:
300 г (1 пакет) бисквити „Закуска“
400 г заквасена сметана
4 с.л. захар
1 ванилия
1 ч.ч. хладко филтър кафе без захар
какао без захар
Начин на приготвяне
Разбиват се сметаната, захарта и ванилията на крем. В плитък съд се подреждат ред бисквити, потопени за секунди в охладеното кафе, ред сметанов крем. Завършва се със сметановия крем. Оставя се в хладилник да престои поне 3 часа. Преди сервиране се поръсва с какао
Бял сладкиш
Продукти:
300 г бисквити „Роден край“ с мляко или масло
150 г масло
200 г бял шоколад
400 г заквасена сметана
10 г желатин
100 мл вода
Приготвяне:
За блата бисквитите се смилат в блендер и към тях се прибавя маслото (на стайна температура). Омесва се добре. Сместа се разстила на дъното на тортена форма с диаметър 24 см. За крема шоколадът се разтапя на водна баня. Прибавя се към заквасената сметана и се разбърква до получаване на хомогенна смес. Желатинът се накисва в 100 мл студена вода и след като набъбне, се разтваря на водна баня (желатинът не трябва да завира). Добавя се към крема. Сладкишът се охлажда, докато се стегне кремът. Украсява се по желание. Аз украсих с настърган бял шоколад и арменски сладки.
Ябълкова фиеста
Продукти:
150 г чаени бисквити (в случая са със сметана)
4 ябълки (около 600-700 г)
100 г орехови ядки
100 г сушени плодове (смес от стафиди, фурми, кайсии, сини сливи, смокини)
125 г масло
1 ч.л. ром
1 ч.л. канела
60 г пудра захар
200 г заквасена сметана или цедено кисело мляко
шоколадови стърготини за украса
Приготвяне:
Маслото се разтопява, смесва се с рома. Прибавят се едро начупените орехови ядки и нарязаните на ситно сухи плодове. Всичко се разбърква добре. Бисквитите се начупват на едро с ръка и се прибавят. Ябълките се обелват, настъргват се на едро ренде и се поставят в наклонен съд за 5-10 минути. След това на порции се изстискват с ръце. Смесват се с канелата и захарта. Прибавят се заедно със заквасената сметана към бисквитената смес. Всичко се разбърква добре с лъжица. Готовата смес се пресипва във форма с подвижно дъно с диаметър 20 см. Заравнява се и се поставя в хладилника за няколко часа. Преди поднасянето се поръсва с шоколадови стърготини. Най-лесно това става с белачка за картофи. За да се получат по-едри люспи, шоколадът не трябва да е много твърд, но и не трябва да е прекалено мек.
Кокосова сладост
Продукти:
200 мл прясно мляко
125 г кокосови стърготини
50 г масло
75 г обикновени или какаови бисквити
150 г шоколад
50 г захар
Приготвяне:
В дълбок съд се загряват млякото, захарта и маслото. Прибавят се кокосовите стърготини. Бисквитите се смилат и се прибавят към кокосовата смес. Квадратна тавичка (20х20 см) се застила с пергамент. Изсипва се сместа и се подравнява добре. Слага се в хладилника за 30-40 минути, за да се стегне. През това време на водна баня се загрява шоколадът с 2-3 с.л. мляко до хомогенна смес. Изсипва се върху кокосовата смес и се изравнява. Отгоре се поръсват малко кокосови стърготини и се слага в хладилник за 1-2 часа.
Редени бисквити
Продукти:
150 г кувертюр тъмен шоколад
450 г кувертюр млечен шоколад
150 г кокосова мазнина, втвърдена
200 мл течна сметана
2 с.л. ванилова захар
250 г бисквити – правоъгълни, тънки
Приготвяне:
Правоъгълна форма за кекс се покрива с найлоново фолио. В тенджерка се слагат нарязаните на парчета два вида кувертюр и кокосова мазнина, налива се сметаната и се загрява до пълно стапяне. Разбърква се добре и накрая се слага ванилията. На дъното на формата се нарежда ред бисквити и се залива само с толкова от шоколада, колкото да се покрие леко. Слага се отново ред бисквити, после пак шоколад и така, докато продуктите свършат. Завършва се с шоколад. Слага се за 1 нощ в хладилник. Сладкишът се обръща в поднос, маха се фолиото и се сервира, нарязан на тънки резени.
Бишкоти с извара
Продукти:
300 г бишкоти
500 г безсолна извара
200 г заквасена сметана
200 г течен шоколад
1 ч.ч. захар
ванилия
1 ч.ч. подсладено топло прясно мляко
Приготвяне:
Разбива се изварата със захарта и с ванилията до получаването на гладък крем. Добавя се заквасената сметана. В тавичка (20х20 см) или направо в чиния се нареждат ред бишкоти (потопени от двете страни в прясното мляко), ред крем, полива се с течен шоколад и така, докато продуктите свършат. Завършва се с течен шоколад. Преди да се поднесе, сладкишът престоява няколко часа в хладилника.
Купол
Продукти:
3 бр. готови рула с пълнеж по избор (всяко по 200 г)
100 г черен шоколад
100 г бял шоколад
200 мл прясно мляко
20 г желатин
500 г подсладена сладкарска сметана
За украса:
1 опаковка крем за сладкиши
2-3 с.л. пудра захар
250 мл прясно мляко
Приготвяне:
Първо се приготвя мусът с черен шоколад – 10 г желатин (1 пакетче) се залива с 5 с.л. студена вода и се оставя да набъбне. В касерола се нагрява 100 мл прясно мляко (без да завира). Отдръпва се от огъня, изсипва се черният шоколад, начупен на дребно, и набухналият желатин. Разбърква се до хомогенизиране на сместа. Оставя се да се охлади до стайна температура. Отделно се разбива с миксер 150 мл сладкарска сметана на гъста пяна. Добавя се шоколадовата смес и се разбърква леко на ниски обороти. Малка купичка (с вместимост около 200 мл) се застила със свежо фолио и се напълва с шоколадовия мус. Прибира се във фризер да се замрази.
Второто пакетче желатин се залива с малко вода и се оставя настрани. 100 мл мляко се загрява, отдръпва се от огъня, добавят се белият шоколад и набъбналият желатин. Разбърква се и се охлажда. 350 мл сметана се разбива на пяна и се смесва с изстиналата бяла шоколадова смес. Голяма купа (с вместимост 2-2,5 л) с обло дъно се застила със свежо фолио. Рулата се нарязват на парчета с дебелина 1 см и се нареждат по дъното и стените на купата. Излива се белият мус. Замръзналият тъмен шоколадов мус се освобождава от купичката и фолиото и се обръща в средата на голямата купа, притиска се леко да потъне в белия мус.
Отгоре се нарежда още един ред рула, завива се с фолио и се прибира в хладилник за 2 часа да стегне.
Готовият купол се обръща на поднос и се освобождава от фолиото. Украсява се с крема, приготвен по упътването на опаковката.