О ще идеи от receptite.com, този път как да направим тиквичките на супа.
С чеснови крутони
Продукти:
За супата:
1 морков
350 г тиквички
350 г сварени и намачкани картофи (или готово картофено пюре)
1 ч.ч. прясно мляко
100 г топено сирене
50 г масло
сол (или подправка за супа)
копър
скилидки счукан чесън (или чесън на прах)
За крутоните:
2-3 филии хляб
3-4 с.л. зехтин
сол, чесън на прах
Приготвяне: Морковите и тиквичките се настъргват и се сваряват в подсолена вода, добавя се маслото. Супата се пасира, добавят се топеното сирене и млякото и чесъна. След като сиренето се разтопи напълно, се добавят картофите (или картофеното пюре). Зехтинът, солта и чесънът на прах се смесват и с тях се намазват филиите хляб, нарязват се на кубчета и се пекат до готовност. Супата се сервира, поръсена с крутоните и подправена в копър.
Лятна
Продукти:
1 тиквичка
1 глава лук
1 чушка
1 домат
1 морков
200 г кисело мляко
200 г сирене
1/3 ч.ч. ориз
сол, копър
2-3 с.л. олио
Приготвяне: В тенджера с посолена вряща вода изсипваме нарязаните на кубчета зеленчуци. Прибавяме олиото и измития ориз. Вари се около 30 минути. След като свалим от котлона, натрошаваме сиренето и застройваме с киселото мляко. Добавяме ситно нарязания копър. Супата е много лека, лесна за приготвяне и идеална за горещите дни, защото може да се хапва и студена.
Зеленчукова
Продукти:
1 тиквичка
1 морков
1 глава лук
1 зелена чушка
1 домат
100 г кус-кус
1/3 връзка копър
Приготвяне: Тиквичката се нарязва на кубчета и се слага в подходяща тенджера за супа. Морковът, чушката и лукът се нарязват на ситно и се слагат при тиквичката. Настъргва се доматът, слага се сол, налива се вода около 700 мл и се слага да ври на котлона. След като заври, се слага кус-кусът и се разбърква. Супата е готова след около 40 минути, след което се добавя нарязаният на ситно копър и се оставя да поври на изключен котлон.