0

Л овците на духове се събират в Ню Йорк – и тези от оригиналните два филма от 1980-те години, и новите от 2021 г.

Има много филми, на които не трябва да се правят продължения. Случаят обаче не е такъв, защото е ясно, че тук става въпрос само и единствено за добре прекарано време пред екрана, без никакви открития за живота, а просто едно забавление. Това се е получило и с премиерния по кината „Ловци на духове: Замръзналата империя“. Макар като че ли този път да е отделено повече място за хорър елементите, отколкото на комедията, за разлика от предишния филм и най-вече от първите два оригинални.

Смяна

Има и смяна на режисьорския стол. През 2021 г. в „Наследство“ режисьор беше Джейсън Райтман, син на легендарния Айвън Райтман, който режисира оригиналните два филма от 80-те години. Всъщност „Ловци на духове: Замръзналата империя“ е посветен на Айвън, който почина през февруари 2022 г. А Джейсън става продуцент на проекта. Затова пък сега режисьор е сценаристът на „Ловци на духове: Наследство“ Джил Кенън. Той като режисьор има солидни постижения - „Къща-чудовище“, „Тайната на скрития град“, „Полтъргайст“, сериалът „Писък“, „Момче, наречено Коледа“. Хорърите преобладават в режисьорската му дейност, но не са само такива. Това, че се появяват оригиналните ловци на духове, означава и че зрителят отново ще види на екран Бил Мъри, Дан Акройд и Ърни Хъдзън – в „Наследство“ те се появиха съвсем за кратко на финала. Сега се появява и Ани Потс, която игра секретарката в първите филми. Но няма как да не видим Сигърни Уивър, Рик Моранис и Харолд Ремис в „Ловци на духове: Замръзналата империя“.

Студ

Сега покрай ловците на духове повява студ, защото те предизвикват древно зло, което се готви да избие човечеството и да предизвика нова ледникова епоха. Старите ловци на духове се занимават с антикварна дейност в Ню Йорк. Пожарната, която бяха превърнали в щаб, сега е място, където събират и проучват вещи, обладани от духове. А наследниците на д-р Спенглър решават да напуснат Съмървил, Оклахома, и да се върнат там, където започна всичко – в Ню Йорк. Те се присъединяват към оригиналните ловци на духове, които са разработили свръхсекретна изследователска лаборатория, за да отведат своята нетипична професия на следващото ниво. Но когато откриването на древен артефакт под формата на една невзрачна малка топка отприщва мистериозна зла сила, известна като Смъртоносното вледеняване, нови и стари ловци трябва да обединят усилията си, за да защитят дома си и отново да спасят света от грозящата го печална съдба.

Определено получило се е зрелище. Според сведения от Канада, където е снимана по-голямата част от филма, бюджетът на „Ловци на духове: Замръзналата империя“ е около $100 млн., но не се дават точни сведения колко.