0

В сяка година около Архангеловден ловната дружинка в ловешкото село Ъглен се събира, за да почете най-специалния ден за един от своите членове. На 4 ноември преди 14 г. ловецът проф. Ники Христов се сблъсква челно със смъртта и оцелява. 

Напада го огромен глиган  чудовище, наръгва го с глигите си, но той успява да пребори освирепялото животно и да се измъкне жив. Драматичният случай сподели изкусният разказвач пред “Телеграф”, един от почетните членове на дружинката Йото Пацов. 

В тръните 

На този ден привечер по време на групов лов за дива свиня професорът, който е от София, но членува при нас, минава покрай много гъста растителност в землището на село Ъглен. В този момент върху него връхлита огромно чудовище, освирепял глиган, който буквално изскочил с бясна скорост от тръните. 

Стреля 

Ловецът реагира мигновено и стреля два пъти, но животното остава живо. Глиганът отново напада и хвърля ловеца в тръните.

Ники Попов вляво, вдясно - Дидо Райков

 Ники Попов вляво, вдясно - Дидо Райков
Архив Йото Пацов

Мъжът изпуска пушката, а очилата му, с които не се разделя, изхвърчат от носа му. 

Глиганът отново се готви за атака. През това време почти нищо невиждащият ловец не загубва самообладание. За някакви части от секундата опипом намира очилата си, вижда къде е пушката, грабва я, зарежда я и стреля трети път към хвърчащия като мощен снаряд към него глиган. Този път животното рухва бездиханно. 

В шок 

Малко след това дотичва при него най-близко намиращият се ловец, струпва се и цялата дружинка, невярваща на очите си, че виждат повалено толкова огромно животно. Глиганът се оказва 300 кг. Професорът бил в истински шок.

От ужас и щастие, че е жив. Приятелите му го прегръщали. Успели да одерат глигана. Седнали да пият за здраве и всички притихнали пред тайнството на срещата със смъртта и чудото на живота. 

А било истинско чудо, защото ловците знаят колко яростна може да бъде ядосана дива свиня. Глиганът е като булдозер, мачка докрай и прекрасно владее глигите си, сподели Йото Пацов. 

Хладнокръвен 

Какво всъщност е станало. Най-вероятно най-близкият до професора тогава ловец е вдигнал глигана за отстрел. Животното се е втурнало да бяга и налита на Ники Христов. 

Професорът е с много голям ловен късмет. Може би е отстрелял повече дивеч от всеки друг. За такива като него руснаците казват, че дивечът бяга към истинския ловец. А към него дивечът просто бяга, гургулици, гълъби, вълци, чакали, зайци. Той е от ловците с най-много слука, при това без да се стреми целенасочено и без да е алчен, коментира случката Йото Пацов.

Ловците теглят дружно глигана

 Ловците теглят дружно глигана
Архив Йото Пацов

Характерът му е много уравновесен и спокоен, взема разумни решения и е изключително хладнокръвен, допълва Пацов. Всъщност той е оцелял благодарение на смелостта и хладнокръвието си, връща се към онзи ден със страхопочитание Йото Пацов. 

Кръв 

Няколко часа по-късно Йото Пацов и професорът тръгват за София. Спират на бензиностанцията, за да заредят. Оцелелият ловец излиза от колата и тогава всички виждат как ризата му е подгизнала от кръв. 
Заради шока, който преживял, не усетил раните, които огромното животно му е причинило. 

Най-свирепа е мечката 

Глиганите са много свирепи и е имало случаи, в които с глигите си убиват хора, но по-често причиняват осакатявания, разказва ловецът Йото Пацов. Най-опасни обаче са мечките. Те нападат не само за да защитят малките си, а и при различни поводи. Ако се почувстват по някакъв начин застрашени,  ако решат, че им се навлиза в територията, но мечки в района почти няма. Ние знаем, че глиганът е най-опасното животно в нашите гори, дори по-опасен от вълка. Досега не ми е известно вълк да е нападнал  хора, приключи вълнуващия си разказ Йото Пацов.