0

В понеделник срещу вторник настъпва първо лято – поне така се смята според календара на друидите.

Жреците на келтите са делели годината само на два периода – зима и лято. Второто е настъпвало на пролетното равноденствие, което тази година се пада точно в 23:24 ч. на 20-и срещу 21 март. А зимата е настъпвала с есенното равноденствие, което тази година ще бъде на 23 септември в 09:50 ч.

Любопитно е например, че за древните славяни, сред които се числят и част от нашенските предци, са смятали, че навръх пролетното равноденствие идва Нова година.

За келтите обаче това е време да се излезе от вкъщи и да се започне усилена работа на полето, в гората и т.н. (Не че тя не е започнала доста преди това, но все пак това е официалното). Любопитно е, че има предположения как келтският календар е започвал именно на пролетното равноденствие, а традиционно считаната за Нова година е била по времето на днешния Хелоуин. Но дори и тук няма единно мнение. Според някои пролетното равноденствие е давало старта на новата година при галите във Франция и Испания, а на 31 октомври срещу 1 ноември си честители новата година останалите келти на Британските острови.

Друидите са правели и свой своеобразен зодиак или поне нещо, което може да се приравни към зодиака. Според него нашенските месеци се делят на по три декади. Разбира се, това са неща, които британски и ирландски изследователи съобразяват със съвременния календар, но не се приема, че всичко е така.

Та по тази логика може да се каже, че за келтите хората са били свързвани с различни растения. Старите славяни също са правели подобна подредба.

За друидите – жреците на древните келтски народи, предимно жените били свързвани с цветя. Но днес се приема тази подредба като валидна за всички – жени, мъже и т.н. И кой каква китка е зависело от датата на раждане. При тях всеки човек се свързвал с някое растение. За древния келтски календар особено важни били обредите, правени на Стоунхендж и други мегалитни каменни комплекси. Точно там и до ден днешен се събират хора на двете равноденствия и на двете слънцестоения.

Ето някои характеристики на отделните зодии, преведени на осъвременен език, но тук не става въпрос за никаква война на никакви букви.

21 март – 31 март

Кученце

Има бързо мислене, упоритост, динамичност, недоверчивост, постоянство, решителност, не се страхува от самотата.

1 април – 10 април

Магнолия

Притежава амбиция, кариеризъм, желание да е най-добра, любов към лукса и комфорта, властност, старание, преследване на целите докрай.

11 април – 20 април

Хортензия

Има великодушие, щедрост, нетърпеливост, любов към забавленията, непоносимост към ниско интелигентни хора, чудесен стил и усет към дизайна.

21 април – 30 април

Далия

Притежава аналитичност, адаптивност, самокритика, остър ум, не допуска лесно хората до себе си, винаги си има едно наум.

1 май – 10 май

Лилия

Тя е с изключителен интелект, добронамереност, силна любов към децата, креативност, доверчивост, търпение, вярност, прощава лесно грешки, но никога предателство.

11 май – 21 май

Градински карамфил

Тя е претенциозна, изисква внимание и грижи, грациозна, с чудесни маниери, пестелива, обича новите неща, не търпи немарливостта.

22 май – 31 май

Лайка

Та е чаровна, омайна, хитра, весела, кариеристка, способна да печели с лекота хората, обаче има страх от самотата.

1 юни – 11 юни

Камбанка

Тя е нежна, романтична, държи много на семейството, моногамна, има нужда от сигурност, не обича риска, често и консервативна.

12 юни – 21 юни

Маргаритка

Тя е динамична, все върши по няколко неща едновременно, забавна, комуникативна, склонна на компромиси, но като й кипне, езикът й става много остър.

22 юни – 1 юли

Лале

Тя е открита, смела, благородна, авантюристична, честна, свободолюбива, не понася да я лъжат или обвиняват несправедливо.

2 юли – 12 юли

Момина сълза

Тя обожава приятелите и семейството си, много добра душа, съчувства и помага, приспособява се лесно, толерантна е.

13 юли – 23 юли

Теменужка

Тя е много чувствителна, ранима, не общува с много хора, но е много привързана към близките си, има нужда от пълната отдаденост на човека до себе си.

24 юли – 2 август

Омайниче

Тя е добра, упорита, смела, умее да очарова хората, вярна на себе си, позитивна и добронамерена. Не понася мудните и неамбициозни хора.

3 август – 12 август

Слънчоглед

Тя е изключително чувствителна, но и горда жена, усет към успеха и правилните решения, властна, винаги убедена в правотата си.

13 август – 23 август

Роза

Тя е красива, абсолютен лидер, претенциозна, амбициозна, изискваща възхищение, но и много грижовна и любяща към близките си.

24 август – 2 септември

Ралица

Тя е упорита, срамежлива, единак, не обича тълпите, допуска само хора, които са доказали своята лоялност и добри намерения.

3 септември – 11 септември

Брадат карамфил

Тя е твърда в убежденията си, не търпи критика, изключително аналитична, често изглежда сурова, но всъщност е много чувствителна. Не обича да показва слабост.

12 септември – 22 септември

Богородичка

Тя е бодра, енергична, чудесно умее да управлява хората, много находчива и с интересно мислене, смела, решителна, оптимистична.

23 септември – 2 октомври

Калуна

Тя е много изтънчена, грациозна и умна дама, с висок потенциал за постигане на големи успехи, грижовна, гостоприемна и истински предана към хората, които обича.

3 октомври – 13 октомври

Камелия

Тя много добре преценява хората, вярва в доброто, много състрадателна, висок интелект, реализира се лесно във всяка сфера, не понася грубостта и агресията.

14 октомври – 23 октомври

Люляк

Тя е страстна, самоуверена, жизнена, общителна, реши ли нещо, ще го постигне. Предимството на тези жени е, че цял живот ще изглеждат много млади.

24 октомври – 2 ноември

Фрезия

Слушайте тази жена, защото винаги е права! Трудолюбива, харчи разумно, но е и по-нервна. Избухва лесно, предимно за дреболии.

3 ноември – 12 ноември

Орхидея

Тя е мистериозна, неразгадаема, конфликтна, умее да постига целите си, любопитна, умна и ако реши, става изключителен манипулатор.

13 ноември – 22 ноември

Божур

Тя е много самоуверена и упорита, няма проблем на света, който да я събори, умее да лобира и да защитава интересите си, много любяща, ако спечелиш сърцето й.

23 ноември – 2 декември

Гладиола

Тя е добра и чиста душа, откровена, често замислена и отнесена, работи упорито, не познава злобата, няма големи изисквания, търси просто добро отношение.

3 декември – 12 декември

Жълтурче

Тя е чувствена и много екстравагантна дама, понякога рязка, казва си истината в очите, с голям късмет и способност винаги да прогресира.

13 декември – 22 декември

Лотос

Тя е консервативна, оригинална и с почти мания към чистотата дама. Умее чудесно да организира и ръководи.

23 декември – 31 декември

Еделвайс

Тя е трезво мислеща, спокойна, величествена, свободолюбива и трудно достъпна жена. Не всеки може да я има, не всеки я заслужава.

1 януари – 10 януари

Тинтява

Тя е много силен характер и с остър ум, скромна и лоялна дама, която винаги се стреми към върха. За нея няма „няма“.

11 януари – 20 януари

Трън

Тя е респектираща, не позволява да я въртят на пръста си, но много грижовна и отдадена на семейството си, на нея може да се разчита, думата й е закон.

21 януари – 31 януари

Безсмъртниче

Тя е неразгадаема, много сложна личност, непредвидима, умее добре да се контролира, често изглежда студена, но не е такава наистина.

1 февруари – 10 февруари

Имел

Тя е опасна жена! Много чаровна, много омайна, много мистериозна, може да си играе с теб както си иска. Обича забавленията, понякога е дори безразсъдна.

11 февруари – 19 февруари

Беладона

Тя има коварен ум, находчивост, манипулативност, проницателност. Тази жена умее да се грижи за себе си и по-добре да я спечелите за приятел, отколкото за враг.

20 февруари – 28 (29) февруари

Мимоза

Тя е прекалено чувствителна, непостоянна, рязко мени настроенията си, докачлива. С нея трябва да се действа предпазливо, защото става много лоша.

1 март – 10 март

Мак

Тя е ярка и общителна личност, забелязва се отдалече, дълго се помни. Тя е и дипломат, и лидер в едно, жизнерадостна и положителна.

11 март – 20 март

Лилиум

Тя притежава мъдрост, решителност, колоритност, но и доза енигматичност. Тези жени обичат да са обожавани и обикновено точно така се случва.