0

О т днес влизаме официално в годината на Дракона според източните хороскопи.

С новолунието във Водолей (което стана в 0:59 ч) настъпи и новата година, която в Китай, Корея, Япония и другите страни на Изтока се отбелязва с всенародни празници. Там Драконът носи със себе си енергията на страстта, творчеството и мъдростта. Знайно е, че тази година Драконът е дървен като материя и зелен като цвят. По традиция обаче неговите силни цветове са на първо място червено и след това жълто, често определяно и като царствено златисто. Така цветовете, които са най-силни в тази година на Дракона, са четири - зелено, синьо, златисто (жълто) и както винаги червено.

Сила

Сега годината на Дракона, която започна от 0:59 ч на 10 февруари, носи със себе си енергията на страстта, творчеството и мъдростта. Драконът е символ на сила и власт и представителите на този знак обикновено се стремят да постигнат изключителен успех в живота, така че годината на Дракона е особено благоприятна за започване на нови начинания и постигане на амбициозни цели.

Драконът е един от най-мощните и благоприятни знаци в източната астрология. На Запад драконите (или змейовете) много често са смятани за зли и лоши същества, които искат да навредят на човеците по всякакви начини. На Изток обаче това са същества на успеха, късмета и дълголетието. Символизират благополучието и силата, мъдростта и в повечето пъти помагат на хората.

Пръсти

В източните култури драконът е най-силното магическо същество. Но изображенията му се отличават с различен брой пръсти. Така в Китай той обикновено е с пет пръста, но в Корея вече става с четири. Стигайки в Япония, драконът е изобразяван с три пръста. Повечето дракони на Изтока са свързани с водата под всякаква форма - дъжд, облаци, реки, кладенци и др. Смята се, че те призовават дъжда за напояване на посевите, но в същото време могат да причинят наводнения или другата крайност - сушата. Източният дракон, като цяло е положително създание, но има и такъв с отрицателни черти - например, дракон, спящ под земята, може да причини земетресения или вулканични изригвания.

Елементи

Важен аспект на китайската астрология е цикълът от пет елемента, който включва дърво, огън, земя, метал и вода. Всяка година съответства на един от тези елементи и Драконът, като знак на китайската астрология, може да бъде представен в комбинация с различни елементи, придаващи на годината определени характеристики. Например, дървеният дракон, какъвто имаме сега, се свързва с растеж и развитие, докато металният дракон може да донесе стабилност и сила.

Според източните астролози, 2024-та се смята за особено благоприятна година за творчество във всякакъв вид. Драконовата енергия подкрепя предприемачеството, стимулира иновативните подходи и вдъхновява смели стъпки напред. Годината на Дракона се превръща в специално време, изпълнено с радост и надежда за бъдещето.