0

Н астъпването на Новата лунна година се отчита според първото новолуние за новата календарна година. За 2023 г. то ще се случи на 21 януари в 22:53 часа българско време. Тогава официално ще започне Годината на Черния воден заек. В миналото енергиите, които са идвали към земята в определени години, са били обяснявани с характера на това животно. Именно тази гадателска философия днес подсказва и какво ще се случва през 2023 г. и как да действа човекът, че да бъде здрав, щастлив и успешен в царството на Заека.

Някои астротенденции например сочат, че животното като пазител на плодовитостта и семейните ценности ще ориса земляните с повече сватби и ще вдигне раждаемостта. От друга страна годината под неговата орисия е подходяща за венчавки и потомство, а тези, които са отлагали церемонията или не са могли да имат деца, ще получат шанс свише за това, коментират експерти по източна метафизика. А ето е основните характеристики на Годината на заека, разтълкувани от топезотерика Ели Маринова.

Посрещането на Източната нова година Чун Дзие е може би най-големият празник не само в Китай, но и в по-голямата част на Далечния изток. Тя се празнува и в Япония, Корея, Виетнам, Сингапур и др. страни. Нейното начало се отчита според първия Лунен ден на първия Лунен месец на Лунната нова година.

Добродетелта на Заека от Китайската митология е благоразумието. Той е тясно свързан с богинята на Луната, женското начало и с еликсира на безсмъртието, чиято тайна пази. Ето защо мнозина очакват през новия времеви цикъл напредък на медицината, откриване на нови биоформули и технологии, удължаващи човешкия живот.

Годината на Заека е време за преразглеждане и корекция на събитията от бурната Година на Тигъра. За разлика от него Заекът се характеризира със стремеж към постигане на мир, сигурност и стабилност. Това не означава, че навсякъде ще се възцарят мир и разбирателство, а че стремежът към тях ще се засили забележимо, че решаването на проблемите ще е в ръцете на дипломацията и преговорите, а не в силовите методи на твърдата политика. Тази тенденция, съотнесена към войната в Украйна, е доста добра основа за първи стъпки към постигане на мир. Можем да очакваме по-засилена дипломатическа дейност във всички сфери на живота. Но Заекът не понася да го притискат и да го принуждават да направи нещо, което е в разрез с разбиранията му и, ако това се случи, реакцията на по принцип миролюбивото животно ще бъде доста изненадваща, дори стряскаща. Поради това, въпреки че на повърхността отношенията между някои държави може сега да изглеждат приятелски и спокойни, в дълбочина ще има напрежение. Можем да очакваме подмолни действия и ходове, тайни дипломатически пазарлъци, осъществяване на тайни користни планове и подмолни заговори.

Успехи

Заекът е най-плодовитият знак в Източния зодиак и затова през годината под неговата космическа орисия можем да очакваме добри резултати от труда си. Но тъй като той работи по-бавно и по-внимателно и ние трябва да сме по-търпеливи, да не насилваме нещата, да не пилеем, а да трупаме и знания, и материални блага.

Ако човек иска да има напредък в кариерата си или в своите планове, то е хубаво да знае повече за природата на Черния воден заек. Той е свързан с нощта и зимата, обитава планините, по-спокоен е, по-овладян и хладнокръвен от другите представители на своя вид. Наблюдателен и прозорлив, умее да съзира и да използва благоприятните възможности, умее да кара другите да го забелязват. Той е съвестен и методичен, дори педантичен и предпочита да работи и да живее в спокойна и стабилна обстановка. Притежава завидна памет, търговски усет и нюх към финансовите сделки. Когато работи, е много ефективен, прецизен и точен, много отговорен, но малко по-бавен, защото винаги изпипва грижливо всичко до последния детайл. Умее да печели пари и да ги влага разумно. Стреми се да трупа запаси, с което си осигурява стабилност за бъдещето. Хладилникът, килерът и мазето му винаги са добре заредени и изрядно подредени. В тази рамка трябва да се движи всеки човек, за да има по-успешна година.

Тъй като Заекът умее да печели пари и се отнася разумно към спечеленото, 2023-та е благоприятна за бизнес, търговия, индустриално и селскостопанско производство, инвестиции и сделки. Помнете, че всяко разумно вложение ще се възвърне с лихвите.

Ценител

Заекът още е много артистичен. Той е роден естет и ценител на красивото и стойностното, любознателен е и учи лесно и бързо, обича да пътува и да опознава нови хора и места. Затова през идните месеци можем да очакваме и по-голяма активност в сферата на културата, изкуството и туризма, подем в сферата на образованието на всички нива, в издателската дейност.

Годината на Водния заек е благоприятна за поддържане и развиване на всички видове комуникации – от обикновеното общуване и споделяне на социално ниво, през куриерските услуги и разпространяването на информация чрез социалните и масмедиите, до управлението и развиването на пътища, магистрали, далекопроводи и прочие.

Семейство

В личен план Заекът е силно привързан към семейството и родовите си корени. Стреми се към семейно щастие и благополучие и е прочут със своята плодовитост. Китайците вярват, че най-щастливите бракове се сключват именно в годината на Заека и през 2023 г. можем да очакваме повече женитби и по-висока раждаемост. А за тези, които все още търсят партньор, времето е много подходящо за нови запознанства, за създаване на трайни приятелства и романтични връзки.

От друга страна стремежът към спазване на основните човешки добродетели ще е много силно откроен. Човеколюбивият и отзивчив Заек ще подпомогне всички социални дейности и прояви на хуманизъм и филантропия.

Професии

За повечето от нас годината ще е успешна, ако планираме внимателно дейността си, ако се стремим да преценяваме разумно рисковете, които смятаме да поемем и овладяваме необоснованите си страхове. Защото силата на Заека е в неговия здрав разум, в способността му да изгражда работещи стратегии, без да пропусне и най-малкия детайл. Слабостта му е в чувството за тревожност и несигурност, в това, че той прекомерно анализира проблемите, което може да го направи песимистичен и инертен, за доведе делата му до застой.

Професиите, които ще са по-успешни при царуването на 4-то животно от Източния зодиак, са творческите, тези, които изискват съсредоточаване и изпипване на детайла; сферите, при които се изграждат стратегии. На успехи ще се радват: туроператори, преводачи, адвокати, администратори, логистици, дипломати, лекари, психолози, педагози; хора, занимаващи се с комуникации от всякакъв вид; художници – живопис, графика, приложни изкуства, артисти, певци и танцьори; дизайнери – промишлени, уебдизайнери, моделиери и прочие, работещите в шоубизнеса.

Мероприятията през годината, лични или обществени ще имат забележим романтичен и сантиментален нюанс, и когато имаме поводи да правим подаръци, ще е добре те също да имат романтичен характер.

Цветове на годината – светло и тъмносиньо и зелено, оранжево, розово и светлолилаво, черно.

Влиянието на Черния воден заек ще смекчи прекалената импулсивност на всички, родени под елемент огън, ще оглади ръбовете на тези, които са родени под елемент метал, ще подпомогне развитието на родените под елемент земя, дърво и вода.

Очаквайте в следващия брой на „Маг Зодиак“ - годишен хороскоп според Източния зодиак

Годините на астрознака

Ако сте родени в някои от следните периоди, то вашата източна зодия е Заек, като вече тя има варианти според своя елемент:

29 януари 1903 – 15 февруари 1904 Воден заек

14 февруари 1915 – 2 февруари 1916 Дървен заек

2 февруари 1927 – 22 януари 1927 Огнен заек

19 февруари 1939 – 7 февруари 1940 Земен заек

6 февруари 1951 – 26 януари 1952 Метален заек

25 януари 1963 – 12 февруари 1964 Воден заек

11 февруари 1975 – 30 януари 1976 Дървен заек

29 януари 1987 – 16 февруари 1988 Огнен заек

16 февруари 1999 – 4 февруари 2000 Земен заек

3 февруари 2011 – 22 януари 2012 Метален заек

21 януари 2023 – 8 февруари 2024 Воден заек

8 февруари 2035 – 27 януари 2036 Дървен заек

Зодиакът е календар

Източният или т.нар. Китайски зодиак всъщност е един много точен календар, който има няколко цикъла, като 12- и 60-годишният са най-популярни. Самата година се дели на 6 цикъла, като всеки от тях включва шест 10-дневни по-малки цикъла.

В Китайската астрология е прието, че всички хора, родени в една година, носят чертите на знака - животно, на което е наречена тази година, и колкото и парадоксално да изглежда наистина хората, родени в една година, имат доста общи черти. А за да могат да бъдат разграничавани и нюансите, в Китайския зодиак съществуват 5 елемента – дърво, огън, земя, метал, вода. Всеки от тях е свързан с цвят, планета, вкус, телесен орган, сезон, посока и добродетел. Но за изготвянето на един класически китайски хороскоп винаги се вземат предвид не само знаците на годините и елементите, но и още ред други показатели, като например асцендента и по-точно в кой двоен час от денонощието е роден конкретният човек. Поради всичко това Китайската астрология е една много точна, но и доста сложна система.

Закриля писатели и олимпийски шампиони

Известни личности, родени в годините на Водния заек:

1483 - Рафаело Санцио, италиански художник, Мартин Лутер, реформатор

1783 - Симон Боливар, латиноамерикански революционер

1843 - Йорданка Филаретова, българска революционерка, Петко Каравелов, политик, Георги Бенковски, революционер, Михаил Скобелев, руски офицер, Роберт Кох, немски учен микробиолог.

1903 - Никола Фурнаджиев, поет, Джордж Оруел, британски писател, Джон Атанасов, американски физик, математик и електроинженер от български произход, Златю Бояджиев, художник

1963 - Таню Киряков, стрелба, олимпийски шампион, Илиана Раева, художествена гимнастика, Гари Каспаров, руски гросмайстор, Росица Кирилова, поп/кънтри певица, Марк Жирардели, люксембургски скиор, Ерос Рамацоти, италиански певец, Георги Христов, певец

Ели Маринова e един от най-популярните нумеролози и кабалисти в България. Изготвя рождени нумерологични карти и прогнози за периодите в живота и за текущите 12 месеца. Наред с това дава гадателски консултации за всякакви проблеми чрез кабала, карти Таро, астрология и китайската система И-Дзин. Тя е специалист и по етнорелигиозни и окултни практики. Контакти: eli-taro.com, tvoetotaro.com, телефон: 0896 530 106.