1

Ф ъншуй е древно китайско изкуство за хармонизиране на енергията Чи.

Чи се възприема като естествената енергия, която изпълва, пронизва Вселената и присъства непрекъснато във всички живи организми, а също и в неживите обекти. Чи е основна сила на всяко движение във Вселената, било то физическо или умствено. Всяко движение на материалните и нематериалните обекти е следствие на движението на Чи. Това обхваща абсолютно всички възможни аспекти на движението: от това на небесните тела (планети, звезди, комети, прах и т.н.), до това на атомите, молекулите и елементарните частици – доколкото Чи присъства в макрокосмоса (или във външната орбита) и на движението на жизнената сила в рамките на човешкото тяло, дотолкова Чи присъства в микрокосмоса (според китайската терминология микрокосмосът е човекът, а макрокосмосът – всичко останало. Белият дроб е част от микрокосмоса, но клетките, които го изграждат, вече са част от макрокосмоса). Всяко едно взаимодействие е свързано с обмяната на Чи, между взаимодействащите макрокосмос и микрокосмос. Чи притежават всички живи организми. В този смисъл всяко живо същество има собствена Чи.

Небе и Земя

А фъншуй има за цел да хармонизира точно тази енергия Чи. Това е система, която използва законите на Небето и Земята за подобряване на личния живот с положителна Чи енергия. С фъншуй могат да се избират благоприятни места за живеене или се правят промени, които да подобрят дадено място и с това живота на хората. Може да се избира място за строеж на жилища и на цели селища, може да се планира интериорът и екстериорът на сградите, може да се определя предназначението на стаите, могат да се решават проблеми на градоустройството и инфраструктурата. Буквално фъншуй означава „вятър-вода“. Казва се: „Чи се носи по вятъра и се разпилява, но се запазва, когато срещне вода“.

Смята се, че човек до края на земния си живот се учи да се съобразява с фъншуй, но никога не се научава. А по български тази поговорка придобива измеренията на виц: „След като прочетох книгата за фъншуй, сега не знам къде да я оставя“.

Но фъншуй може да се синхронизира и с енергията и значението на числата. Така се смята, че всеки има свое собствено число, което го причислява към една по-голяма група.

Посоки

Според китайските вярвания всеки може лесно да изчисли кое е неговото число по фъншуй. Това е нужно, за да видим накъде ще тръгнем и какво положително можем да намерим във всяко едно число.

За да се изчисли това число, са необходими последните две цифри от рождената година. Които се събират и полученото число, ако е 10 или по-голямо, отново се събира, за да се получи едноцифрено число. При мъжете от 10 вадим полученото едноцифрено число. При жените към едноцифреното число прибавяме 5 и след това, ако е двуцифрено, пак следва събиране, за да се получи едноцифрено.

Например мъж, роден през 1964 г., събира последните две цифри и се получава 6 + 4 е равно на 10. После още веднъж събира двете цифри и става 1 + 0 е равно на 1. Мъжете трябва да извадят от 10 полученото едноцифрено число. В случая 10 – 1 е равно на 9.

Например жена, родена през 1964 г., събира последните две цифри и се получава 6 + 4 е равно на 10. После още веднъж събира двете цифри и става 1 + 0 е равно на 1. Жените трябва да прибавят пет към полученото едноцифрено число. В случая 5 + 1 е равно на 6. (Ако полученото число е двуцифрено, например 11, то двете цифри се събират отново до едноцифрено – 1 + 1 е равно на 2).

Значения

Какво означава всяко едно лично число, се пита и най-краткият отговор е по-долу.

1 е символ на силата и славата, на амбицията и действието. Тези, които имат лично число 1, винаги трябва да следват своя път и при никакви обстоятелства да не го сменят. За вас късметлийски посоки са изток, югоизток, север и юг.

2 е числото на баланса, но и на настроението, на поведението, на връзката с природата. То ще ви помогне да изгладите проблемите, да постигнете равновесие и да се научите на компромиси. Вашите късметлийски посоки са запад, северозапад, югозапад и североизток.

3 е символът на острия ум и силната интуиция. Числото помага да разкриете потенциала, който имате, и да придобиете ценни знания още в ранна възраст. За вас късметлийски посоки са изток, югоизток, север и юг.

4 символизира равновесие, трудолюбие, предпазливост. Може да се радвате на стабилност, надеждност и честност, но през целия ви живот трудностите ще ви съпътстват. За вас късметлийски посоки са изток, югоизток, север и юг.

5 е символът на играта, на желанията, но и на основните елементи. Вие сте екстравагантна личност, която обича приключенията и рисковете. За вас късметлийски посоки са изток, югоизток, север и юг.

6 според фъншуй е много положително число, в него се крие символът на честност, откровеност и надеждност. Вашите късметлийски посоки са запад, северозапад, югозапад и североизток.

7 е символът на природата. Вие имате силно развита интуиция, големи мечтатели сте, жизнена натура с голямо въображение. Вашите късметлийски посоки са запад, северозапад, югозапад и североизток.

8 е числото на търговията, предприемачеството, безстрашието във всички области и сфери на живота, но и на риска. Вашите късметлийски посоки са запад, северозапад, югозапад и североизток.

9 е символ на вътрешната сила. То дава възможност човек да тръгне по много пътища. Тази личност е високоинтелигентна и има възможност за силно развитие, но и за стремително падане. За вас късметлийски посоки са изток, югоизток, север и юг.

Елементи

Ако вашето число е 1, то вашият елемент е вода, създаден от елемента метал. Поставете в дома си красиви предмети от метал. Също така носете аксесоари от злато и сребро.

При лични числа 2, 5 и 8 елементът е земя и тя генерира огън. Нюанси на червеното ще ви донесат много положителни емоции. Носете по-често червено, бордо, лилаво, оранжево.

При лични числа 3 и 4 елементът е дърво, а то подкрепя водата. Чрез водата се чувствате по-продуктивни, в добра форма и настроение. Прекарвайте повече време в близост до вода. Почивайте на море или около други водни басейни, носете черно, синьо и лилаво.

При лични числа 6 и 7 вашият елемент е метал. В градината си направете красива декорация с камъни. През почивките се опитайте да пътувате в планина, в близост до планина, пустинята също ви примамва. Носете бижута с естествени камъни.

Лично число 9 означава пожара, който се генерира от дървото. Носете кафяв и зелен цвят. Използвайте ги в интериорна декорация.