Сарми от пресни лозови листа
Вземаме 2 връзки пресен или 3-4 глави стар лук, чаша ориз, 5-6 лъжици масло или олио, сол, черен пипер, магданоз, салца и лозови листа.
Нарязваме на дребно лука и го пържим до зачервяване в олиото, прибавяме ориза, разбъркваме със запръжката, наливаме часа и половина гореща вода и лъжичка размита салца или нарязани 1-2 червени домата. Оставяме ориза да ври докато изври водата напълно, след което прибавяме ситно нарязания магданоз и лъжичка черен пипер. Отделно измиваме лозовите листа, попарваме ги и увиваме сармите. Нареждаме ги в тенджерата не много плътно една до друга. Притискаме с чиния, заливаме с гореща вода докато се покрият добре и оставяме да врат на тих огън. След като ги свалим от огъня, заливаме с кипящо масло, оцветено с червен пипер и поднасяме с кисело мляко.
Яхния от бамя
Вземаме килограм бамя, 3-4 глави лук, 5-6 лъжици брашно, 2-3 червени домата, бучка захар, сол, черен пипер и оцет.
Изчистваме бамята, попарваме я с вряла вода и измиваме добре. Запържваме лука в олиото, докато получи хубав златист цвят, прибавяме захарта, брашното, позачервяваме и него, след това прибавяме бамята, обелените и нарязани домати, магданоза, солта, черния пипер на вкус и заливаме с гореща вода толкова, че да се покрие бамята. Оставяме я да ври на тих огън, докато се свари добре и сосът остане на масло. Поднасяме яденето студено.