0

П роцесът срещу Петър Тодоров, който помете 14-годишния Филип Арсов на пешеходна пътека, тръгва в Софийския градски съд в края на април. Това съобщиха пред „Телеграф“ от институцията.

Филип остана завинаги на 14 години

 Филип остана завинаги на 14 години
Фейсбук

Ученикът беше пометен с бясна скорост от пиян шофьор в началото на септември миналата година на метри от сградата на МВР в столицата. Убийството му предизвика вълна от протести с искания за по- строги санкции за пияните и дрогирани шофьори.

ТРАГЕДИЯТА НА "ГУРКО": Близки на убития на „зебра” Филип излизат на протест

Последно

Момчето пресичало пешеходната пътека на улиците „Гурко“ и „Шишман“, когато го връхлита автомобил, управляван от Тодоров. Пробата за алкохол на шофьора отчита 2,1 промила алкохол в кръвта. Скоростта, която развил по тясната улица, е 88 км/ч при максимално разрешена 30 км/ч в този район.

ПРЕД ТЕМИДА: Обвиненият за убийството на 15-годишния Филип на пешеходка пътека: Изпих 6 бири, страшно съжалявам

ГАДЖЕТО НА ШОФЬОРА, УБИЛ ФИЛИП, увърта: Не го видях да пие

Според очевидци джигитът пробвал да мине преди детето на пешеходната. Последвал сблъсък, при който Филип загива на място. Хората от близкото заведение, пред чиито очи се разиграва целят ужас, разказват, че шофьорът спрял чак след неколкостотин метра. Оказва се, че по време на удара в колата на Тодоров се е возила жена с малкото си дете.

Преди два месеца СГС е изменил мярката на джигита от задържане под стража в „домашен арест“, което отново накара хората да излязат по улиците на протести.

ТЕМИДА ГО ПОГАЛИ: Пуснаха от ареста пияния, убил Филип в центъра на София

Разпоредителното заседание в СГС е насрочено за 25 април. Тодоров ще отговаря за умишлено престъпление. Ако бъде признат, го грозят до 20 години затвор.

Протакане

При други два случая на пометени на пешеходна пътека в столицата все още няма внесени обвинителни актове в съда. Това са случаите на убитите Ани и Явор на бул. „Сливница“, както и на пометената Виктория Мариева на бул. „Гоце Делчев“.

СЛЕД ТРАГЕДИЯТА НА БУЛ. СЛИВНИЦА: Прокуратурата праща на съд Адриан, помел на пешеходна пътека влюбените Ани и Явор

19-годишният Адриан Антонов, който блъсна пресичащите на зебра Ани и Явор на столичния бул. „Сливница“ през май миналата година, беше пуснат срещу „подписка“ още през лятото на миналата година. Към момента на катастрофата младежът е с шофьорска книжка едва от няколко месеца.

Шофьорът затрил Ани и Явор на бул. "Сливница" пуснат на свобода!

Въпреки това е карал с бясна скорост от около 100 км/ч при разрешени 50 км/ч. В кръвта му не са установени алкохол или наркотици. Така той бе обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост. Почти година след смъртта на Ани и Явор разследването още не е приключило. Двойката се прибирала към дома си във фаталната вечер, когато джигитът ги помита.

Все още няма внесен обвинителен акт за Ани и Явор

 Все още няма внесен обвинителен акт за Ани и Явор
Facebook

Двамата остават на място. Тя завинаги на 24 години, а той - на 22 г. Планирали да вдигат сватба.

ТРАГЕДИЯТА НА "СЛИВНИЦА": Загиналите на пешеходната пътека готвели сватба

Нелепо

Отново на пешеходна пътека, но на бул. „Гоце Делчев“ в столицата загива и 19-годишната Виктория Мариева. Момичето е пометено сутринта от камион, превозващ минерална вода. Зад волана му е 59- годишният Валентин Иванов.

След удара влачил момичето 20 метра, след което камионът се забил в спирка на градския транспорт. Скоро след трагедията шофьорът е пуснат под гаранция. Оказва се, че бил епилептик. Инцидентът стана на 14 октомври 2022 г. Повече от година и половина от трагедията няма внесен обвинителен акт в съда. „Автотехническите експертизи се бавят с години. Това е безобразие.

Заради експертизи не може да тръгне и процесът за смъртта на Виктория

 Заради експертизи не може да тръгне и процесът за смъртта на Виктория
Facebook

Столичани на протест след поредната трагедия на пътя

В същото време убийците на децата ни се разхождат на свобода“, каза пред „Телеграф“ Петя Иванова от „Ангели на пътя“ - организация на почернени родители, борещи се да спрат ужаса по пътищата. По думите й политици и институции не искат да чуят предложенията им за промени в законите, които да спрат войната по пътищата. Тя обяви, че на 10 април отново организират протест пред Съдебната палата в столицата.