0

С офийският апелативен съд остави в ареста 37-годишния Петър Тодоров, който блъсна и уби на място 15-годишния Филип Арсов на пешеходна пътека в центъра на София.

Тежката катастрофа стана около 21.15 часа на 2 септември. Тогава ученикът от столичната Първа английска гимназия тръгнал по пешеходната пътека на кръстовището на улиците "Гурко" и "Шишман". 37-годишният Тодоров пък шофирал лек автомобил "Мерцедес". Мъжът изобщо не спрял и блъснал момчето, което след удара издъхна на място. Тодоров, в чиято кола имаше млада жена с дете, бе задържан и обвинен за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата.

Съученици на сгазения на пешеходна Филип пред "Телеграф": Беше винаги засмян, обичаше да спортува

Според разследването 37-годишният водач е имал достатъчно време и видимост да реагира, за да не се стигне до произшествието. Петър Тодоров е карал след употреба на алкохол, резултатът от пробата е 2,1 промила. Той заявил, че е изпил шест бири, преди да се качи да шофира. Според експертиза мъжът е шофирал с близо 60 км/ч над ограничението в участъка, където разрешената скорост е 30 километра в час. Пред свидетел по делото шофьорът признал също, че е ускорил, за да премине през пешеходната пътека преди Филип.

ПОЧЕРНЕНА! Майката на прегазеното в София момче с първи думи (ВИДЕО)

Пред съда Петър Тодоров заяви, че страшно много съжалява и поиска да бъде пуснат на свобода. Защитата му също настоя за по-лека мярка за неотклонение. От прокуратурата обявиха, че наложеното задържане от Софийския градски съд е правилно.

Апелативните магистрати обаче решиха, че Тодоров трябва да остане в ареста. Решението им е окончателно.

Ден преди първия учебен ден по инициатива на съучениците и учителите на Филип днешният протест ще тръгне от 32-о училище, където до 7 клас е учило момчето. Ще завърши на пешеходната пътека на столичните улици "Шишман" и "Гурко", на която той загуби живота си.

Голям национален протест с настояване за работещи законодателни промени и за ускоряване на разследванията и делата срещу пияни и дрогирани шофьори, причинили смърт или тежки травми на пътя, ще има и в неделя. Той е насрочен за 12 часа и ще се проведе пред Народното събрание.