0

А лп Навруз и Ирем Хелваджъоглу ряпа да ядат. Образите на Халил и Зейнеп в сериала „Преплетени съдби“ бледнеят. Абсолютната звезда е Месут Акуста.

Той е толкова дразнещ, че чак ти се ще да запратиш дистанционното по него. Криви се, перчи се, прави се на голям мъж. И така както отначало се възмущаваш, че сценаристите са прекалили с образа на кадаифчията, който се облича и държи като бос на мафията, изведнъж се оказваш в ролята на измаменото камилче и Лудия Йълмаз ти докарва нервни тикове. Дотам, че похъркващата ти половинка те кара да се чувстваш като най-обичаната и желана жена на света. Няма спор - никой не би искал да е на мястото на Дженет (Айча Бингьол) или на Кадер Туралъ/Текин (Селен Йозтюрк).

Насилие

Както първата, така и втората съпруга на Лудия Йълмаз имат навика често да срещат дръжката на вратата. Бие ги с колан и маша, блъска ги в стените, рита ги на пода, заплашва ги с нож. И ако първата има защо да търпи всичко това - в името на децата си, то втората тръгва като отмъстителка и съвсем скоро ще бъде докарана до нервен срив, така че ще й се прииска да сложи край на живота си. Но докато се ядосваме колко са зависими от волята и капризите на някакъв дедик, който го играе нещо средно между младия Рамбо и Кръстника, нека не забравяме, че в реалния живот се случват такива неща. И съдбата на Дженет и Кадер изобщо не бива да бъде подчинявана.

Тишина

Темата за домашното насилие по нашите честоти е табу. Както в Турция, така и тук се говори за това, но в крайна сметка жертвите нямат голям избор да променят съдбата си. Те се примиряват. Гледат виновно. Мълчат. Преглъщат сълзите си, крият синините си. И живеят ден за ден - не се знае кога ръката на насилника ще натежи и ударът ще е финален. Но дори това никога да не се случи и да добутат до дълбока старост, те са пречупен цвят. Сега и завинаги.

Лошите филмови герои генерират много омраза, но се помнят. И Месут Акута е наясно с това. Всеки път, когато пусне в социалните мрежи снимка, на която прегръща младата си съпруга или се разхожда щастливо усмихнат по улицата, някой се изкушава да го снима с телефона си. И като в епизода от вторник феновете на Лудия Йълмаз искат да се мръщи, да беснее, да ги нагрубява. Усмивката му им се струва престорена. Харесват го точно в неговия кофти имидж.

На 60 (навърши ги на 22 февруари) Месут Акуста вече има етикет - на злодей. И дори да не иска хората да го възприемат така, това ще продължи да се случва.

Първоначално той привлича публиката с образа на Юнсал в сериала „Долината на вълците: Капанът“. Но ролята, която го прави наистина популярен, е на Кендал Шамверди в сериала "Черна роза". Там той е толкова лош и доминиращ, че превърна „розата“ в незабравимо преживяване. Разбира се, Месут Акуста се превърна в легенда благодарение на тази роля и примерът на Кендал винаги идва в съзнанието му, когато играе ролята на злодей. Но в „Преплетени съдби“ наистина надмина себе си. Между това изигра Екрем в сериала „Мафията не може да управлява света“ и Сюлейман в драматичния сериен филм „Вавилон“. В продължение на два сезона Месут Акуста игра положителния герой Мете в „Разузнаване“. И точно когато имаше шанс хората да забравят злодейските му превъплъщения, той си облече стария костюм на гадняр в сериала на TRT1 „Преплетени съдби“.

Кадаифчията Йълмаз страда от разстройство на личността и е зависим от алкохола. Актьорът вече накара и българската публика да намрази героя му. И трябва да му се признае, че се справя отлично.