0

Т ялото на легендарния хирург и участник в Руско-турската война (1877-1878) Николай Пирогов е балсамирано 40 г. преди това на Владимир Илич Ленин. Но технологията, която е използвана, го е съхранила далеч по-добре от пролетарския вожд, разкрива сайтът Kulturologia.ru.

Мавзолеят на Пирогов при църквата „Св. Николай Чудотворец” се намира в украинското село Вишня, във Виницка област в Западна Украйна. Там ученият прекарва последните години от живота си и ръководи безплатна клиника.

Поклонение

До скоро хора от цялата територия на Русия се стичаха в църквата, за да се поклонят пред мощите на медицинското светило и да измолят благословията му. Виницкият некропол е уникален и с това, че няма друго място в света, където тяло на покойник да се е съхранило в такова състояние. Местните жители смятат, че основната причина са колективните им молитви и почитта, която отдават на покойника. В мавзолея не е прието да се разговаря, службите в храма се водят изключително тихо, а пред мумията на лекаря поклонниците се молят като пред мощи на светец.

Промисъл

Хората вярват, че още приживе ръката на Пирогов е била управлявана от божията промисъл. „Когато Пирогов е оперирал, роднините заставали на колене пред кабинета му”, разказва М. Юкалчук от Националния музей на Пирогов. А веднъж по време на Кримската война войниците понесли разчленените глава и тяло на свой другар към полевата болница с думите „Лекарят Пирогов ще ги пришие!”, в което явно никак не се съмнявали. Пирогов извършил над 10 000 операции и спасил живота на безчислени ранени по време на Кримската и Френско-пруската война. Пръв в Русия използва етерната упойка, антисептиката, гипсовата превръзка.

България

Въпреки че лекарят е на преклонна възраст, руският император Александър II се сеща за Пирогов по време на Руско-турската война. Той призовава Пирогов като ненадминат хирург и организатор за нуждите на фронта на военните действия и му дава неограничени права на действие. През октомври 1877 г. Пирогов пристига в Горна Студена, Плевенско, където е главната квартира на руското командване. Посещава общо 11 руски военновременни болници, 10 дивизионни лазарета, 3 аптечни склада, разположени в 22 населени места. През този период лекува и оперира много българи. В негова чест са издигнати 26 обелиска, 3 ротонди и паметник в Скобелевия парк в Плевен. Най-значимото лечебно заведение за спешна медицинска помощ в България носи името му.

Тайна

Балсамациите много интересували Пирогов приживе. Според една от версиите лекарят сам завещал да балсамират тялото му, но това вероятно не отговаря на истината. Лекарят починал от рак на горната челюст, като знаел за диагнозата си и произтичащата от това мъчителна преждевременна смърт. Въпреки това не са намерени никакви завещания. Да се балсамира тялото му за историята решила неговата вдовица Александра Антоновна. За целта тя отправила молба до Светия синод на Руската православна църква и след като получила разрешение, се обърнала за помощ към ученика на мъжа си Давид Виводцев, който бил автор на научен труд по проблемите на балсамирането.

Впоследствие учените неведнъж се опитали да разгадаят тайната на мумификацията на тялото на Пирогов, но така и не успели да достигнат до единен извод за използваната рецепта. До ден днешен не е известна точната рецепта на Виводцев, който успява да съхрани тялото на Пирогов в нетленно състояние в продължение на дълги години. Известно е, че в случая е използвал спирт, тимол, глицерин и дестилирана вода. Способът е интересен и с това, че по време на процедурата са извършени едва няколко разреза, а част от вътрешните органи - мозъкът, сърцето, останали в тялото на Пирогов, докато в Древен Египет точно тези части първи се махат по строго определен ред и процедура. „Роля вероятно е изиграло и това, че в тялото на хирурга не е останал никакъв излишък от мазнини, тъй като било силно изсъхнало още приживе”, обяснява проф. Г. Костюк от Виницкия национален медицински университет.

Разбойници

Още по-забележителен е фактът, че мумията се е съхранила до наши дни и след периода на революционните исторически събития от първата половина на ХХ в., когато за нея съвсем забравили. През 30-те години разбойници разбили херметичния ковчег, за да похитят православния кръст и шпагата на Пирогов. Микроклиматът бил нарушен и когато през 1945 г. специална комисия изследвала мумията, тя решила, че шансовете мумията да бъде съхранена клонят към нулата. И все пак Московската лаборатория „Ленин” се ангажирала с ребалсамацията, което отнело около 5 месеца. Оттогава насетне процедурата се извършва на всеки 5-7 години. Според специалистите в резултат на първоначалната работа на Виводцев мумията на Пирогов се намира в по-добро състояние от тази на Ленин.

100 трупа за експерименти в лаборатория

Лабораторията „Ленин” на улица „Красин” в Москва все още пази около сто анонимни мумии за опити и изследвания, които са балсамирани през 40-те години на миналия век, разкрива „Московски новости”.

Именно върху тях са експериментирали новите методи и разтвори. Повечето от мъртвите били без роднини, но имало трупове и на германски военнопленници от Първата, а после и от Втората световна война. Така са разработени различни техники, заради които Ленин е балсамиран по един начин, а Сталин по друг.

Принципите на балсамирането са известни още в Древен Египет, Тибет и Андите. Първата стъпка е дезинфекция на тялото и манипулиране на лицето, за да се приведе във вид на „заспал покойник”. Модерните методи за балсамиране включват инжектирането на различни химически разтвори в артериалната система на трупа, за да се предотврати разлагането. В наши дни се използва основно формалин. Прави се масаж на тялото за отпускането му от вкочаняването и за да може формалинът да отиде навсякъде из тъканите, след което коремната кухина се отваря и се изпразва напълно. Накрая се налага и премахването от тялото на всички телесни течности, като за целта се използва аспиратор.