И ван Звездев има интересни предложения по различни теми и винаги държи на българския вкус, дори когато приспособява чуждоземски рецепти. Ето няколко идеи за мъфини от zvezdev.com.
Баница
Необходими продукти:
- 2 яйца
 - 4 с.л. олио
 - 5 с.л. кисело мляко
 - 4 с.л. газирана вода
 - 150 г сирене
 - 1/2 ч.л. бакпулвер
 - 6 листа кори за баница
 
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява до 200 градуса. В купа се слагат яйца. Добавят се олио и кисело мляко. С тел се разбиват за кратко. Налива се газирана вода и се разбърква. Слага се бакпулвер и размесва. Добавя се дребно натрошено сирене и сместа отново се размесва. 6 листа кори за баница се навиват на руло, което не трябва да се стяга. Рулото се нарязва на ивици с ширина един пръст. Ивиците се слагат в сместа със сирене и много хубаво се объркват. Тава за мъфини може да се намаже с масло и да се поръси с брашно, но по-лесно е да се използват книжни капсули за кекс, които се поставят във всяко гнездо на тавата. Така сместа с точени кори се разпределя в книжните капсули. Баницата се пече за 30 минути в предварително загрятата фурна на горно и долно печене в средата. Може да се използва и функция вентилатор.
Ягодови
Необходими продукти:
- 220 г брашно
 - 10-12 ягоди
 - 2 яйца
 - 125 мл прясно мляко
 - 120 г краве масло
 - 150 г захар
 - 2 ч.л. бакпулвер
 - 1 ванилия
 - брашно за паниране
 
За коричката:
- 30 г краве масло
 - 30 г захар
 - 50 г кафява захар
 - 30 г орехови ядки
 
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и смесва с бакпулвер. В купа яйцата се разбиват заедно със захар за кратко, докато се смесят. Прибавя се разтопено масло и прясно мляко, ванилия и хубаво се размесва. Тогава се слага брашното и с дървена лъжица се обърква добре. Ягодите се почистват и режат на едри парчета. Слагат се в купа и поръсват с две три чаени лъжички брашно и 1-2 ч.л. кафява захар, объркват се внимателно и тогава се слагат в купата с брашно и яйца. Внимателно се размесват и разпределят във форми за мъфин или намаслени купички.
За да се направи хрупкава коричка, наричана щрусел, орехите се наситняват в чопър заедно с масло и кафява захар. С получените трохи се поръсват подготвените мъфини. Пекат се на 190 градуса за 25 минути. Като се извадят, се оставят за 10 минути, след което се махат от формата да изстинат.
С боровинки
Необходими продукти:
- 2 яйца
 - 180 г захар
 - 300 г брашно
 - 100 г кисело мляко
 - 120-150 г боровинки
 - 150 мл олио
 - 1/2 ч.л. канела
 - 1 ч.л. бакпулвер
 - 1 ч.л. сол
 
За ароматните трохички:
- 60 г масло
 - 20 г смлени бадеми
 - 60 г брашно
 - 40 г захар
 - 1/4 ч.л. канела
 - лимонова кора
 - 1 ч.л. или 1 пакетче ванилова захар
 
Начин на приготвяне:
Разбиваме с миксер яйцата със захарта, прибавяме олио, канела, сол, боровинки и брашно. В киселото мляко слагаме бакпулвера. Прехвърляме готовата смес в силиконови формички. За ароматните трохички смесваме маслото, смлените бадеми, брашното, захарта, канелата, настърганата лимонова кора и всичко това разбъркваме много добре. С една супена лъжица слагаме от сместа върху готовите вече мъфини. Печем в предварително загрята фурна на 190 градуса за 30 минути.
С ананас и бял шоколад
Необходими продукти:
- 200 г брашно
 - 1 ч.л. бакпулвер
 - 1/2 ч.л. сода
 - 125 г кисело мляко
 - 50 мл олио - 4 с.л.
 - 1 яйце
 - 250 г ананас - нарязан на дребно (от консерва)
 - 1 морков - настърган
 - 100 г дребно натрошен бял шоколад
 - 1 щипка сушен джинджифил
 
Начин на приготвяне:
В купа се пресява брашното с бакпулвера. Содата се размесва с киселото мляко. В суха купа с тел се разбива яйцето с олио и кисело мляко. Слагат се ананас, джинджифил, бял шоколад и морков, разбъркват се и се добавя брашно. Отново се размесва. Сместа се разпределя в намаслена и набрашнена форма за мъфини, като се пълни до 3/4 от обема. Изпичането е на 180 градуса в предварително затоплена фурна за 20-25 минути. След изваждане мъфините се оставят да изстинат и поднасят.



















