0

И ван Звездев има интересни предложения по различни теми и винаги държи на българския вкус, дори когато приспособява чуждоземски рецепти. Ето няколко идеи за мъфини от zvezdev.com.

Баница

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 4 с.л. олио
  • 5 с.л. кисело мляко
  • 4 с.л. газирана вода
  • 150 г сирене
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 6 листа кори за баница

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява до 200 градуса. В купа се слагат яйца. Добавят се олио и кисело мляко. С тел се разбиват за кратко. Налива се газирана вода и се разбърква. Слага се бакпулвер и размесва. Добавя се дребно натрошено сирене и сместа отново се размесва. 6 листа кори за баница се навиват на руло, което не трябва да се стяга. Рулото се нарязва на ивици с ширина един пръст. Ивиците се слагат в сместа със сирене и много хубаво се объркват. Тава за мъфини може да се намаже с масло и да се поръси с брашно, но по-лесно е да се използват книжни капсули за кекс, които се поставят във всяко гнездо на тавата. Така сместа с точени кори се разпределя в книжните капсули. Баницата се пече за 30 минути в предварително загрятата фурна на горно и долно печене в средата. Може да се използва и функция вентилатор.

Ягодови

Необходими продукти:

  • 220 г брашно
  • 10-12 ягоди
  • 2 яйца
  • 125 мл прясно мляко
  • 120 г краве масло
  • 150 г захар
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1 ванилия
  • брашно за паниране

За коричката:

  • 30 г краве масло
  • 30 г захар
  • 50 г кафява захар
  • 30 г орехови ядки

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява и смесва с бакпулвер. В купа яйцата се разбиват заедно със захар за кратко, докато се смесят. Прибавя се разтопено масло и прясно мляко, ванилия и хубаво се размесва. Тогава се слага брашното и с дървена лъжица се обърква добре. Ягодите се почистват и режат на едри парчета. Слагат се в купа и поръсват с две три чаени лъжички брашно и 1-2 ч.л. кафява захар, объркват се внимателно и тогава се слагат в купата с брашно и яйца. Внимателно се размесват и разпределят във форми за мъфин или намаслени купички.

За да се направи хрупкава коричка, наричана щрусел, орехите се наситняват в чопър заедно с масло и кафява захар. С получените трохи се поръсват подготвените мъфини. Пекат се на 190 градуса за 25 минути. Като се извадят, се оставят за 10 минути, след което се махат от формата да изстинат.

С боровинки

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 180 г захар
  • 300 г брашно
  • 100 г кисело мляко
  • 120-150 г боровинки
  • 150 мл олио
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сол

За ароматните трохички:

  • 60 г масло
  • 20 г смлени бадеми
  • 60 г брашно
  • 40 г захар
  • 1/4 ч.л. канела
  • лимонова кора
  • 1 ч.л. или 1 пакетче ванилова захар

Начин на приготвяне:

Разбиваме с миксер яйцата със захарта, прибавяме олио, канела, сол, боровинки и брашно. В киселото мляко слагаме бакпулвера. Прехвърляме готовата смес в силиконови формички. За ароматните трохички смесваме маслото, смлените бадеми, брашното, захарта, канелата, настърганата лимонова кора и всичко това разбъркваме много добре. С една супена лъжица слагаме от сместа върху готовите вече мъфини. Печем в предварително загрята фурна на 190 градуса за 30 минути.

С ананас и бял шоколад

Необходими продукти:

  • 200 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода
  • 125 г кисело мляко
  • 50 мл олио - 4 с.л.
  • 1 яйце
  • 250 г ананас - нарязан на дребно (от консерва)
  • 1 морков - настърган
  • 100 г дребно натрошен бял шоколад
  • 1 щипка сушен джинджифил

Начин на приготвяне:

В купа се пресява брашното с бакпулвера. Содата се размесва с киселото мляко. В суха купа с тел се разбива яйцето с олио и кисело мляко. Слагат се ананас, джинджифил, бял шоколад и морков, разбъркват се и се добавя брашно. Отново се размесва. Сместа се разпределя в намаслена и набрашнена форма за мъфини, като се пълни до 3/4 от обема. Изпичането е на 180 градуса в предварително затоплена фурна за 20-25 минути. След изваждане мъфините се оставят да изстинат и поднасят.